Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wachten, of toch bottelen  (gelezen 633 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Disturbx

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Wachten, of toch bottelen
« Gepost op: 08-11-2019 18:31 u »
Stiekem blijft het lastig. Na mijn eerste bier (welke na een korte periode al aardig goed smaakt) en het tweede bier in het gistingvat zit toch weer twijfels..

Het zit nu 2.5 week in het gistingvat op een redelijk constante 20 graden.
Nu heb ik begin van de week het SG gemeten op 1008, en staat nu op vrijdag nog steeds op 1008. Hoewel het nu dus al 4 dagen gelijk is gebleven borrelt het zo nu en dan nog wel. Zou naar +- 1000 SG moeten gaan. Lijkt mij dat er toch nog wel wat gebeurt 🤔

Wat is het verstandigste om te doen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline GvB84

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #1 Gepost op: 08-11-2019 19:08 u »
Tja. Hangt er van af.
Wat was het start SG?
Wat voor gist heb je gebruikt?
Heb je suiker in de stort?

Zo te zien ben je een Saison aan het brouwen. Klopt dat?

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #2 Gepost op: 08-11-2019 19:19 u »
En ook,

was je start SG gelijk aan je beoogd start SG of ben je hoger of lager vertrokken?

Als je niet in een klimaatkast of iets dergelijks vergist kunnen kleine temperatuurschommelingen ook blubs in je waterslot veroorzaken.


Offline Disturbx

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #3 Gepost op: 08-11-2019 19:33 u »
Start SG was gelijk aan het beoogde. 1044.
Gaat hier inderdaad om een Saison met Super Saison gist. Er is zo'n 500 g suiker toegevoegd aan het mengsel.

Staat inderdaad niet in een klimaat kast of iets dergelijks.

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #4 Gepost op: 08-11-2019 19:48 u »
Tja, blijft lastig.

Ook de hoeveelheid en gezondheid van je gist zijn van invloed. Persoonlijk zou ik het nog even 2 a 3 dagen aanzien. Als je dan nog op 1008 staat zou ik gewoon gaan bottelen.

Offline GvB84

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #5 Gepost op: 08-11-2019 19:51 u »
Saisongisten doen het vaak goed bij wat hogere temperaturen. Misschien een idee om je vat op een iets warmere plek te zetten.

Offline beun

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #6 Gepost op: 08-11-2019 20:13 u »
Saison gisten blijven erg lang doorgaan. ik heb bij mijn saison het waterslot vervangen door een schroefdop en iedere dag de druk eraf gelaten. Pas toen er geen koolzuurdruk meer was heb ik gebotteld. Dit duurde nog ruim 1 maand en het sg is nog 2 punten gezakt.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.299
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #7 Gepost op: 08-11-2019 20:36 u »
Welke Saison gist?
1008 voor een Saison gist is te hoog dan krijg je echt bommetjes.

Offline GvB84

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #8 Gepost op: 09-11-2019 08:17 u »
Volgens mij is dit de nieuwe gist van Brewferm.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #9 Gepost op: 09-11-2019 10:32 u »
Temperatuur opvoeren naar +30C   :brouwen:

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #10 Gepost op: 09-11-2019 18:54 u »
Naar een SG van 1.000 gaat nooit lukken, want het wort bevat ook onvergistbare suikers. Aan de hand van de samenstelling van je moutstort kan je jongbier wel uitvergist zijn. Is het ook geklaard?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.299
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #11 Gepost op: 09-11-2019 19:12 u »
?? Mijn Saison zit op 0.996

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 824
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #12 Gepost op: 09-11-2019 19:23 u »
Welke Saison gist?
1008 voor een Saison gist is te hoog dan krijg je echt bommetjes.
Elke Saison-gist heeft een andere vergistingsgraad. Ze gaan niet allemaal onder de 1000. Best de specs van de fabrikant bekijken.

Offline GvB84

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #13 Gepost op: 09-11-2019 19:53 u »
De 'nieuwe' korrelgisten van Brewferm zijn nog niet los verkrijgbaar. Ze worden wel al geleverd bij de nieuwe bierkits van Brewferm. Ik kan hier nog geen specs van vinden. Als bij de handleiding van de bierkit staat dan het eind sg 1000 moet zijn, dan is 1008 in mijn beleving te hoog.
Zet je vat op een warme plek en misschien gebeurt er nog wat. Zoals Oscar zegt is 30 graden voor een Saisongist geen gekke temperatuur. Ik zeg doen.
Volgens mij ben je de Belgian Saison van Brewferm aan het brouwen. Klopt dat?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #14 Gepost op: 09-11-2019 22:31 u »
Naar een SG van 1.000 gaat nooit lukken,

Jij hebt nog nooit een saison gebrouwen zo te lezen... ;D ;) verdiep je eens in het wel en wee van een saisongist.... :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #15 Gepost op: 09-11-2019 23:42 u »
Start SG was gelijk aan het beoogde. 1044.
Gaat hier inderdaad om een Saison met Super Saison gist. Er is zo'n 500 g suiker toegevoegd aan het mengsel.

Staat inderdaad niet in een klimaat kast of iets dergelijks.

Saisongisten zijn zogenaamde var diastaticus gisten. Deze zijn in staat enzymen aan te maken die dextrines kunnen afbreken. De enzymen worden uitgescheiden en buiten de gistcel doen de enzymen hun werk. Na afbraak van de grote suikers tot kleine suikers (vooral glucose) kan de gist deze verteren. Dit proces kost de nodige tijd. Door de temperatuur te verhogen zoals Oscar ook al schrijft versnel je het gehele proces.

Nu al bottelen is daarom gelet op de gist dat gent is niet verstandig. Omdat je geen gistkast hebt zul je heel veel geduld moeten hebben. Het kan zijn dat de gist op het eind helemaal is uitgeput. Het gebruik van een bottelgist is in dit geval aan te raden.

Laat het in dit topic weten waarop je uiteindelijk bent uitgekomen. Daar kunnen we met zijn allen van leren omdat er nog niet zo veel bekend is over deze gist.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.108
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #16 Gepost op: 09-11-2019 23:45 u »
Temperatuur opvoeren naar +30C   :brouwen:
Nee! Nergens voor nodig.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #17 Gepost op: 09-11-2019 23:51 u »
Nee! Nergens voor nodig.

Dat ligt aan de saisongist. Sommige hebben dit niet nodig, andere weer wel...
Zoals ik al schreef kun je het afbraakproces van dextrine versnellen door een hogere temperatuur aan te houden.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Wachten, of toch bottelen
« Reactie #18 Gepost op: 09-11-2019 23:53 u »
Jij hebt nog nooit een saison gebrouwen zo te lezen... ;D ;) verdiep je eens in het wel en wee van een saisongist.... :brouwen:
Jawel, en smaakte nog heerlijk ook. ;)

Tags: