Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?  (gelezen 906 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Gepost op: 12-11-2019 16:38 u »
Ik twijfel even. Ik heb 20 liter tripel gebrouwen. SG toen het het vergistingsvat in ging was 1.070. Gemeten op 20 graden met een hydrometer. Het recept gaf 1.071 aan dus daar ben ik tevreden over.

Na 2 dagen hevige vergisting (korrelgist, half uur gehydrateerd in 30 graden water) was het gedaan. Geen bubbels meer. ik heb de temp van 19 nog naar 20 gebracht maar geen effect meer. Alles zit in een Brewbucket dus ik wil niet hevelen.

Huidige SG na 11 dagen is 1.036, oftewel 9 Brix. Gemeten met een refractometer op 20 graden. Nu vul ik in brewersfriend even alles in voor de gecorrigeerde meting. Dus 1.070 als start waarde en 9 brix als eindwaarde. Wort correction factor staat standaard op 1 dus die laat ik staan. Dan krijg ik een eind SG van 1.016. Volgens het recept zou dit 1.011 moeten zijn.

Klopt het wat ik hier allemaal zeg? En volgens het recept zou het alcoholgehalte uiteindelijk 8% moeten zijn maar bovenstaande berekening geeft 7%. Blijft dit 7% omdat het SG nog te hoog is? Of gaat de 7 gram suiker per liter nog een verschil maken? Van mij mag het namelijk dichter bij de 8% dan bij de 7% zitten.

Bedankt!
Brewersfriend link: https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #1 Gepost op: 12-11-2019 17:52 u »
Ik ken het probleem zelf ook al eens gehad.
Ik zou persoonlijk hem ook even meten met de hydrometer.
Verder gaat door bottelsuiker het alcohol percentage wel iets omhoog maar niet 1%
Ik ben in zo'n geval ook voorzichtig met de hoeveelheid bottelsuiker het heeft al eens spuiters opgeleverd.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.278
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #2 Gepost op: 12-11-2019 19:15 u »
Ik zou het toch zeker nog een dag of tien laten staan. Is je bier helderder en heb je minder depot in je flesjes.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.083
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #3 Gepost op: 12-11-2019 19:33 u »
Je hebt een eind SG van 1.016, dat zou volgens het recept zou dit 1.011 moeten zijn.

Heb je ook dezelfde gist gebruikt als in het recept stond, en welke is dat?

Bottelsuiker, als je 7 gram/liter toevoegt zal ongeveer een half procent extra alcohol opleveren.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.083
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #4 Gepost op: 12-11-2019 19:41 u »
Kleine aanvulling: met een begin brix van 17 en een huidige van 9 kom ik op een begin SG van 1.070 en een huidige SG van 1.014. Dat zit alweer dichter bij 1.011...

Die rekentooltjes gebruiken volgens mij ook niet allemaal dezelfde formules....  :weetniet:

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #5 Gepost op: 12-11-2019 19:44 u »
Bedankt allemaal. Gist was een gewone fermentis korrelgist voor tripels. Volgens mij de S33 maar ben niet zeker.

Ik wacht inderdaad nog even. Volgende week zaterdag misschien dan de fles op. Temperatuur nog iets mee doen?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.481
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #6 Gepost op: 12-11-2019 20:15 u »
Wort correctie factor: 1.04

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #7 Gepost op: 12-11-2019 20:40 u »
Wort correctie factor: 1.04

Is dit een speciaal appje?

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.083
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #8 Gepost op: 12-11-2019 21:03 u »
Bedankt allemaal. Gist was een gewone fermentis korrelgist voor tripels. Volgens mij de S33 maar ben niet zeker.

Ik wacht inderdaad nog even. Volgende week zaterdag misschien dan de fles op. Temperatuur nog iets mee doen?

S33 heeft niet zo'n hoge vergistingsgraad, 68 tot 72 %: https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/safale-s-33/
Ik weet niet of dit ook de gist was die in het originele recept stond? Het verbaast mij niet dat s33 vanaf 1.070 niet doorgaat tot 1.011.

Je zou de temperatuur nog een of twee graden hoger kunnen zetten, misschien dat er dan nog een puntje vanaf gaat.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.083
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #9 Gepost op: 12-11-2019 21:07 u »
Is dit een speciaal appje?

Brewking. Is een handig tooltje.
Ik had overigens een ander programma gebruikt, maar met hetzelfde resultaat als in het schermafdrukje.

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #10 Gepost op: 12-11-2019 21:36 u »
Brewking. Is een handig tooltje.
Ik had overigens een ander programma gebruikt, maar met hetzelfde resultaat als in het schermafdrukje.

Ok bedankt even installeren altijd handig. :)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.497
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #11 Gepost op: 13-11-2019 07:45 u »
...Dan krijg ik een eind SG van 1.016. Volgens het recept zou dit 1.011 moeten zijn...

Onze gisten zouden toch eens onze recepten moeten gaan lezen ;).

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.404
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #12 Gepost op: 13-11-2019 08:04 u »
Met mijn eigen refracto tooltje kom ik op 1070->9 brix=1014
Precies volgens het boekje. (103% van de normaal te verwachten vgb suikers vergist)
Lijkt me nog veel voor de S33.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #13 Gepost op: 13-11-2019 21:32 u »
Die rekentooltjes gebruiken volgens mij ook niet allemaal dezelfde formules....  :weetniet:

Klopt. Reken maar eens met verschillende refractotools. Dat geeft verschillende uitkomsten.

Ik gebruik de rekentool van Hans Halberstadt en ben daar tevreden over. De uitkomsten komen goed overeen met die van een hydrometer.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.404
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting nu wel of niet goed gegaan?
« Reactie #14 Gepost op: 14-11-2019 21:25 u »

Die rekentooltjes gebruiken volgens mij ook niet allemaal dezelfde formules....  :weetniet:
Klopt. Vaak zijn dat zgn 'fitting formules' dat betekent dat je en formule gaat maken op basis van veel metingen, maar zonder inzicht. dDt gaat via een polynoom y=a1*x^n+a2*x^(n-1) + ... +an-1*x+an.
Maar omdat ik zelf de theorie achter mijn eigen tooltje helemaal tot op de bodem heb uitgezocht weet ik de echte formules die echt bij de fysische achtergrond horen. 

Tags: