Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept voor een bockbier  (gelezen 380 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Delirium

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Is het al tijd voor bier?
Recept voor een bockbier
« Gepost op: 07-11-2019 10:49 u »
Ik wilde een bockbier gaan brouwen en ben benieuwd of jullie hier tips voor hebben!

Volume: 27 L
Brouwzaalrendement: 75%
Begin SG: 1067
Geschat eind SG: 1019
Alcohol%: 6,2%

IngrediŽnten
Pilsmout 3 kg (38,5%)
MŁnchenermout 3 kg (38,5%)
Cara120 0,6 kg (7,7%)
Special B 0,5 kg (6,4%)
Bruine bastardsuiker 0,7 kg (9%)

Perle bloemen (= Hallertau Perle?) 40 gram @ 60 min
Perle bloemen (= Hallertau Perle?) 10 gram @ 10 min

Gist
Fermentis S-33 Safbrew Ale

Maischschema:
62 graden: 10 min
72 graden: 45 min
78 graden: 5 min

Vergisting
15 graden

Qua hop: Ik wilde restjes hop opmaken en dit is de enige die ik nog had liggen.. er staat een alfazuur vermeld van 4,6%. De hop is ongeveer een half jaar-jaar vacuŁmverpakt bewaard op kamertemperatuur.

Qua vergisting: Ik zag dat de meeste bockbiertjes ongeveer op deze temperatuur worden vergist. Dat klopt?

Ik ben benieuwd naar jullie mening!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.032
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Recept voor een bockbier
« Reactie #1 Gepost op: 07-11-2019 11:18 u »
Kijkend naar je recept lijkt dit eerder op een dubbel dan een bockbier, door de gekozen gist, het gebruik van suiker en Special-B. Bockbier wordt traditioneel met een ondergister gebrouwen. Wil je met een bovengist, dan zou ik voor een neutralere gist gaan.

Zou zelf wat langer op 63 graden maischen, bijv 30 minuten op 63 en 30 minuten op 72.

Wil je en dubbel brouwen: Special B wat minder, en vervangen door de suiker.

Tip:
Bewaar je hop vacuŁm in de vriezer, dit is beter voor de kwaliteit ervan.

Offline Delirium

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Is het al tijd voor bier?
Re: Recept voor een bockbier
« Reactie #2 Gepost op: 07-11-2019 19:09 u »
Dank je wel voor je reactie! Ik heb met bijna dezelfde ingrediŽnten eerder een dubbel gebrouwen. Daarom komt het waarschijnlijk overeen. Maar ik heb ook recepten voor bockbier gezien met special b. Is het enige verschil dan dat er voor bockbier ondergist wordt gebruikt en bij dubbel bier bovengist? Of zijn er nog meer verschillen?

Aangezien ik geen ondergisten heb, zal het een dubbel worden :) ik hou van een dubbel met een lichte koffie/porter smaak. Zou je dan nog steeds minder special b doen? Of misschien meer van een andere mout?

Qua gist heb ik de keuze uit m47, lallemand abbaye, F2 en t58. De eerste doen?

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Recept voor een bockbier
« Reactie #3 Gepost op: 07-11-2019 19:52 u »
Dank je wel voor je reactie! Ik heb met bijna dezelfde ingrediŽnten eerder een dubbel gebrouwen. Daarom komt het waarschijnlijk overeen. Maar ik heb ook recepten voor bockbier gezien met special b. Is het enige verschil dan dat er voor bockbier ondergist wordt gebruikt en bij dubbel bier bovengist? Of zijn er nog meer verschillen?

Aangezien ik geen ondergisten heb, zal het een dubbel worden :) ik hou van een dubbel met een lichte koffie/porter smaak. Zou je dan nog steeds minder special b doen? Of misschien meer van een andere mout?

Qua gist heb ik de keuze uit m47, lallemand abbaye, F2 en t58. De eerste doen?

Ik zou de M47 kiezen. Maar de abbaye en T58 zouden ook kunnen.
F2 ken ik niet.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.299
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor een bockbier
« Reactie #4 Gepost op: 07-11-2019 19:58 u »
Waarom niet een hybride gist?

Nottingham van lallemand en lekker koel

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
Re: Recept voor een bockbier
« Reactie #5 Gepost op: 07-11-2019 20:20 u »
F2 ken ik niet.
F2 is bottelgist.

Offline Delirium

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Is het al tijd voor bier?
Re: Recept voor een bockbier
« Reactie #6 Gepost op: 08-11-2019 08:39 u »
F2 is bottelgist.

Ow goed dat je het zegt! Had ik niet door :)

ik hou van een dubbel met een lichte koffie/porter smaak. Zou je dan nog steeds minder special b doen? Of misschien meer van een andere mout?

Iemand hier weet van?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.299
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor een bockbier
« Reactie #7 Gepost op: 08-11-2019 09:06 u »
Koffie/porter smaak?

Special B vervangen door brownmalt

Tags: