Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Single hop IPA gebrouwen met citra hop  (gelezen 350 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hobbyman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Single hop IPA gebrouwen met citra hop
« Gepost op: 07-11-2019 02:34 u »
Beste brouwers,

Ik heb een IPA gebrouwen met een eigen recept. Het bier is 2 weken na het brouwen vanuit de keg getapt. Het moest op mijn verjaardag klaar zijn, kon niet eerder beginnen. Heb begrepen dat een IPA na 2 weken al gedronken mag worden? Het bier is zuurstof vrij in de keg gegaan, en geforceerd gecarboniseerd.
 
De bitterheid mocht wel iets minder. Ik vond het bier geslaagd, zonder bijsmaken. Geur was heel lekker. Het smaakte wel wat ruw nog, misschien als hij nog een tijdje staat wordt het iets toegankelijker? Sommige gasten die het dronken vonden het niet lekker, anderen wel (allemaal verstokte pilsdrinkers)

Hier is het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptKlipper IPA CITRA
Brouwdatum17-09-2019
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume42,0 l
Begin SG1,073 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)58 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
40,00 lWater uit Corle
16,10 mlMelkzuur
17,63 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
40 mg/l6 mg/l75 mg/l182 mg/l40 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,42 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC70,4 %
2,11 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC20,1 %
1,00 kgGoldSwaen HellDe Swaen25 EBC9,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
66,0 °C1 min.90 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
57,3 gCitrapellets12,0%60 min.52,8 IBU
100,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU
33,6 gCitrapellets12,0%whirlpool5,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
34,5 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering20,0 °C


Iemand nog tips om dit recept te verbeteren of iets zinnigs te zeggen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Single hop IPA gebrouwen met citra hop
« Reactie #1 Gepost op: 07-11-2019 23:57 u »
Je zou een tweede Amerikaanse hop kunnen toevoegen voor een breder hoparoma.

Met de tijd zal de bitterheid en ook de intensiteit van van het hoparoma minder worden. Het bier zal wat zachter worden, maar of je pils drinkende kamaraden het lekker gaan vinden is de vraag.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
Re: Single hop IPA gebrouwen met citra hop
« Reactie #2 Gepost op: 08-11-2019 13:44 u »
Zou een paar aanpassingen maken. De hop op 60 min vervangen door een cleane bitterhop zoals Magnum. Die tot maximaal 30 IBU. Zonde van je aromatische citra.

Op 5 min nogmaals citra toevoegen. Houdt hiervoor +/- 5 g/L aan.

Whirpool (op 75 graden, 20 min) ook weer 5 g/l aan.

Dryhop 3 dagen (5-8 g/L)

Dus.... iets meer hop nodig? ;) :)

Tags: