Beste brouwers,
Ik heb een IPA gebrouwen met een eigen recept. Het bier is 2 weken na het brouwen vanuit de keg getapt. Het moest op mijn verjaardag klaar zijn, kon niet eerder beginnen. Heb begrepen dat een IPA na 2 weken al gedronken mag worden? Het bier is zuurstof vrij in de keg gegaan, en geforceerd gecarboniseerd.
De bitterheid mocht wel iets minder. Ik vond het bier geslaagd, zonder bijsmaken. Geur was heel lekker. Het smaakte wel wat ruw nog, misschien als hij nog een tijdje staat wordt het iets toegankelijker? Sommige gasten die het dronken vonden het niet lekker, anderen wel (allemaal verstokte pilsdrinkers)
Hier is het recept:
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 11 |
Naam recept | Klipper IPA CITRA |
Brouwdatum | 17-09-2019 |
Bierstijl | Amerikaanse IPA |
Volume | 42,0 l |
Begin SG | 1,073 SG |
Berekende kleur (Morey) | 14 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 58 IBU |
Brouwzaalrendement | 80,0 % |
Kooktijd | 60 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediėnt | 40,00 l | Water uit Corle |
16,10 ml | Melkzuur |
17,63 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 40 mg/l | 6 mg/l | 75 mg/l | 182 mg/l | 40 mg/l | 75 mg/l |
Vergistbare ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 7,42 kg | Swaen Ale | De Swaen | 7 EBC | 70,4 % |
2,11 kg | Swaen Pilsner | De Swaen | 3 EBC | 20,1 % |
1,00 kg | GoldSwaen Hell | De Swaen | 25 EBC | 9,5 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | | 66,0 °C | 1 min. | 90 min. | 3,8 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 57,3 g | Citra | pellets | 12,0% | 60 min. | 52,8 IBU |
100,0 g | Citra | pellets | 12,0% | koudhop | 0,0 IBU |
33,6 g | Citra | pellets | 12,0% | whirlpool | 5,2 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 34,5 g | Safale American (US-05) | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 20,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 20,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 20,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,000 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 100,0% |
Temp. nagisting | 20,0 °C |
Temp. lagering | 20,0 °C |
Iemand nog tips om dit recept te verbeteren of iets zinnigs te zeggen?