Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten  (gelezen 793 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Gepost op: 06-11-2019 18:27 u »
Beste brouwgenoten,

Enige tijd terug heb ik een tripel gebrouwen.

Om er achter te komen wat verschillende soorten gist voor effect hebben op de uiteindelijke smaak van het bier, heb ik deze vergist met 3 verschillende gisten.
De vergisting is gecontroleerd verlopen op 19 graden vloeistof temperatuur.
Het leek me leuk mijn bevindingen te delen.



10 liter, verdeeld over 3 gistflessen. De gebruikte gisten zijn de S-04, S-33 en de US-05.

Iets wat opviel is dat de US-05 pas na +- 36 uur op gang kwam, waar de andere twee dat binnen twaalf uur al deden.

Voor de volledigheid, dit is het recept:



-----------------------------------------------------------------------
                       BrouwVisie Receptrapport                       
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                  : n schot drie raak
Kenmerk                      : 009
Brouwdatum                   : 24-Sep-19
Biertype                     : Tripel
Aantal liters                : 10
Gewenst begin SG             : 1079 (8.5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement           : 70.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater   : 17.15 liter
Maischdikte                  : 3.50 l/kg
Maischwater                  : 12.63 liter
Spoelwater                   : 5.00 liter
Kooktijd                     : 60 minuten
Berekende kleur              : 19 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid         : 24 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Kristalsuuiker               2.6 %          0.098 kg       0 EBC                                                                     
Pilsmout (WM)                94.3 %         3.494 kg       4 EBC                                                                     
Amber (TS)                   3.1 %          0.115 kg       70 EBC                                                                 

Massa hop--------------------------------------------------------------
Challenger bloemen           5.5 %     22 gr          60 Min.        26 EBU                                                                   

Opmerkingen     :


Kruiden----------------------------------------------------------------
Koriander (gemalen Tijdens kokenkorrels)    5 gr           10 Min.                                                                                     

Opmerkingen     : Grof gekneusd met vijzel.

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                    : Fermentis Safale S-04 / S-33 / US-05

Opmerkingen     : Deze batch wordt opgedeeld in 3 x 3.3 l
1 x met Fementis Safale S-04 op 19 graden
1 x met Fermentis Safbrew S-33 op 19. graden
1 x met Fermentis Safale US-05 op 19 graden


Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: 1 staps maischschema (1)
Stap 1: 65C      60 Min.      3.5 l/kg
Stap 2: 78C      2 Min.      3.5 l/kg

Opmerkingen     : -




Smaken duiden blijft een lastige maar wat ik er van kan maken:

De S-04: In geur en smaak erg fruitig, licht zoet maar de bitter is sterker. Een lekkere tripel!

De S-33: Absoluut niet fruitig. Ik ruik en proef iets wat aan lijm doet denken. Iets leerachtigs? Bitterheid is veel minder dan bij de S-04. Niet direct vies maar het heeft niet mijn voorkeur.

De US-05: Suikerstokken, snoepgoed. Iets aan karamel. Erg lekker maar wel zoet. Weinig bitter.

Dit is wat ik er zelf van kan maken.
Voor een wat meer deskundig en uitgebreidere review ben ik van plan de bieren te laten proeven door een Keurmeester op de Thuisbrouwdag van de Roerstok op 16 november.
De uitkomst daarvan zal ik hier ook delen.

Het zijn drie totaal verschillende bieren geworden.  Persoonlijk vind de S-04 variant het lekkerst.

 :biersmile:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #1 Gepost op: 06-11-2019 20:01 u »
Leuke en interessante proef!

Als ik je smaakbeschrijving van de s33 lees (lijmsmaak) denk ik dat daar iets mis mee is. Infectie of zo?
Ik heb ook met deze gist gebrouwen, maar heb daar toen geen lijmachtige smaak in geproefd.

Wat ik me afvraag: waarom gebruik je niet-Belgische gisten om een tripel te brouwen?

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #2 Gepost op: 06-11-2019 21:14 u »
Als ik je smaakbeschrijving van de s33 lees (lijmsmaak) denk ik dat daar iets mis mee is. Infectie of zo?
Ik heb ook met deze gist gebrouwen, maar heb daar toen geen lijmachtige smaak in geproefd.

Ik heb daar ook aan zitten denken, wellicht een infectie met de S-33. Hoe zou jij de smaak van jouw brouwsels met deze gist omschrijven?

Wat ik me afvraag: waarom gebruik je niet-Belgische gisten om een tripel te brouwen?


Deze drie korrelgisten had ik toevallig liggen. Eerdere malen had ik het al met de S-04 gebrouwen maar een Belgische gist is misschien ook leuk voor een volgende keer om te proberen.

 :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #3 Gepost op: 06-11-2019 22:05 u »
Leuke en interessante proef!

Als ik je smaakbeschrijving van de s33 lees (lijmsmaak) denk ik dat daar iets mis mee is. Infectie of zo?
Ik heb ook met deze gist gebrouwen, maar heb daar toen geen lijmachtige smaak in geproefd.

Een lijmsmaak duidt op overmatige aanwezigheid van ethylacetaat. Dat is het meest voorkomend ester in bier. Sommige gisten maken veel ethylacetaat aan, zeker als de temperatuur vrij hoog is (boven de 22 C). Misschien stond deze fles een tijdje tegen het verwarmingslint?
Het gaat dus niet om een infectie maar wel om een smaakafwijking...

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #4 Gepost op: 07-11-2019 11:26 u »
Misschien stond deze fles een tijdje tegen het verwarmingslint?

Het zou goed kunnen dat dit het heeft veroorzaakt.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.684
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #5 Gepost op: 07-11-2019 13:39 u »
Mooi Wil!

Een opmerking, ondanks het SG is 1 zakje op 3 liter wat veel waardoor je niet helemaal de smaak krijgt die je 'normaal' hebt. Wel is ieder gist is daar anders gevoelig voor.
Ook kan het voor een heftigere gisting zorgen, met meer temperatuur tot gevolg -> S33.

Ingo

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #6 Gepost op: 07-11-2019 13:56 u »
Mooi Wil!

Een opmerking, ondanks het SG is 1 zakje op 3 liter wat veel waardoor je niet helemaal de smaak krijgt die je 'normaal' hebt. Wel is ieder gist is daar anders gevoelig voor.
Ook kan het voor een heftigere gisting zorgen, met meer temperatuur tot gevolg -> S33.

Ingo

Hi Ingo,

Het staat niet helemaal juist in het recept maar ik heb elke fles gent met een half zakje gist.

Wat ik ook nog vergeten was te melden, maar wel relevant, het eind SG.

Voor de S-04 is dat 1014, de S-33 1019 en US-05 kwam op 1017.

 :brouwen:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.684
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #7 Gepost op: 07-11-2019 15:49 u »
Ah. Dat was ook mijn keuze geweest,

Ingo

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #8 Gepost op: 07-11-2019 19:03 u »
Ik heb daar ook aan zitten denken, wellicht een infectie met de S-33. Hoe zou jij de smaak van jouw brouwsels met deze gist omschrijven?

Ik had hem gebruikt in een speciale Belge. Vond hem redelijk neutraal, beetje fruitig.
Maar zeker geen lijmsmaak. Ik had deze op 19 graden vergist.

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #9 Gepost op: 07-11-2019 19:50 u »
Ik had hem gebruikt in een speciale Belge. Vond hem redelijk neutraal, beetje fruitig.
Maar zeker geen lijmsmaak. Ik had deze op 19 graden vergist.

Ah ok, bedankt.

Zal het met de S-33 nog eens overdoen wanneer het zo uitkomt.

Ik denk dat wat Jacques zegt over overhitting door de fles tegen het verwarmingslint de boosdoener is hier.

We gaan het zien, een volgende keer.  :biersmile:

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #10 Gepost op: 07-11-2019 20:08 u »
Hi Ingo,

het staat niet helemaal juist in het recept maar ik heb elke fles gent met een half zakje gist.

Wat ik ook nog vergeten was te melden, maar wel relevant, het eind SG.

Voor de S-04 is dat 1014, de S-33 1019 en US-05 kwam op 1017.

 :brouwen:

Hallo Wil

Ik zie dat de US 05 uitkwam op 1017. Begin SG 1079. Heb ook een paar keer met de US 05 gebrouwen en de laatste keer ging hij vam 1085 noor 1004. Kwam uit op 11 vol. %. Ging dus veel verder dan bij jouw tripel. Bij mij was het een blond honingbier met 800 gr. honing.

Verder herken ik me ook niet in de smaakafwijking van de S 33. Heb ik in mijn bieren ook nog niet gehad.

Zie je wel op de open dag van de Roerstok. Praten we wel ff bij.

Broudoe

Jos

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #11 Gepost op: 07-11-2019 20:39 u »
Zie je wel op de open dag van de Roerstok. Praten we wel ff bij.

 :groots:

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #12 Gepost op: 08-11-2019 00:13 u »
Bij mij staat nu een tripel te gisten op 20 graden met  begin SG 1078 gesplitst in T58 en BE-256. Met beide gisten vaker gebrouwen maar niet uit eenzelfde batch. Ben benieuwd naar de verschillen, ik laat het weten!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Experiment: Tripel met drie verschillende gisten
« Reactie #13 Gepost op: 08-11-2019 15:26 u »
Bij mij staat nu een tripel te gisten op 20 graden met  begin SG 1078 gesplitst in T58 en BE-256. Met beide gisten vaker gebrouwen maar niet uit eenzelfde batch. Ben benieuwd naar de verschillen, ik laat het weten!

Altijd interessant dit soort tests. Het is een hele mooie manier om de eigenschappen van verschillende gisten te leren. Een uitgebreid verslag met proefnotities wordt zeker op prijs gesteld.

Tags: