en daarmee een % van 9,36%
Mss nog wel even de alcohol refracto calibreren!
Maar ook met een gekalibreerde alcoholrefractometer ga je met een druppeltje bier geen 9.36% alcohol meten.
Je moet beseffen dat een refractometer eigenlijk maar 1 ding kan en dat is brekingsindex meten. Brekingsindex veroorzaakt de overgang van blauw naar wit en waar die overgang precies ligt ergens tussen bovenin het scherm en onderin het scherm (zuiver water=brekingsindex 1.333).
Het doel waarvoor hij is gemaakt bepaalt wat voor schaal er aan die brekingsindex wordt gekoppeld.
bv een suikeroplossing van 10 Brix (= 10 gram suiker/100 g oplossing) geeft een brekingsindex van 1.34768.
Maar een oplossing van alcohol in water en 26 vol% geeft ook een brekingsindex van 1.34768
Dus als je met een alcohol refractometer een 10 brix suikeroplossing gaat meten dat meet het ding gewoon 26 vol% alcohol.
En een mengsel van suiker en alcohol met 5 g suiker en 11.2 g alcohol per 100 g oplossing geeft ook een brekingsindex van 1.34768. dus met een brix refractometer meet je dan 10 brix en met een alcoholrefractometer meet je dan 26 vol% alcohol. Geen van beide klopt dan om dat er 5 Brix aan suiker inzit en 11.2 gew% alcohol (=14.2 vol% alcohol)