Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Klopt deze berekening wat betreft CO2?  (gelezen 185 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 466
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Klopt deze berekening wat betreft CO2?
« Gepost op: 05-11-2019 14:43 u »
Ik heb een bier waarvan de hoeveelheid 20 liter jong bier is in een rvs-vat van 35 liter.
Het SG is nu 1.021 en de software geeft aan dat dit doorgaat tot 1.018.
Mijn ervaring zegt dat de berekening klopt met mijn huidige vergisting.

Mijn eerste aanname is dat er dus 20 x 3 g CO2 het waterslot zou moeten gaan verlaten.

Als ik nu een stop op het vat zet, wat dan?

Ik lees dat een liter CO2 ongeveer 2 g weegt.
In dat geval zal er dus 30L CO2 vrijkomen en met 15 L topruimte,
zou de druk oplopen naar max 2 Bar?

De rubber stop zou daarmee niet uit het vat moeten knallen.

Daarna ga ik cold crashen, de temperatuur verwacht ik te gaan van 19 C naar 3 C.
Mijn schatting is dat door deze verlaging de koolzuurdruk zal halveren.

Als ik daarna ga bottelen zal ik dus veel minder zuurstofinslag hebben dan gewoon het waterslot
erin houden en dan cold crashen.

Volgende vraag is, zal dit bier meer koolzuur bevatten en moet ik daar rekening mee houden en
minder bottelsuiker toevoegen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Snelbier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Klopt deze berekening wat betreft CO2 ?
« Reactie #1 Gepost op: 05-11-2019 15:49 u »
Denkfoutje? Suiker wordt slechts voor de helft CO2, andere helft alcohol, daar brouwen we voor..
Berekeningen halveren, dan lijkt het mij te kloppen.. Dus max 1bar in je gistvat.
CO2 in je te bottelen bier is temperatuur-afhankelijk, en ook van druk.
Als we er van uitgaan dat je NIET onder druk bottelt n op bijna-kamer-temperatuur dan zal je extra CO2 snel verdwijnen, is te verwaarlozen.
In andere gevallen wordt het een hele rekenkluif, kan ik je niet bij helpen.

Online Snelbier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Klopt deze berekening wat betreft CO2 ?
« Reactie #2 Gepost op: 05-11-2019 16:06 u »
MIJN denkfoutje; CO2 had je al teruggerekend.
Nu nog wachten op berekening van uiteindelijk CO2 in de flessen.
Grtz,  Snelbier.

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 466
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: Klopt deze berekening wat betreft CO2 ?
« Reactie #3 Gepost op: 05-11-2019 16:14 u »
Denkfoutje? Suiker wordt slechts voor de helft CO2, andere helft alcohol, daar brouwen we voor..
Berekeningen halveren, dan lijkt het mij te kloppen.. Dus max 1bar in je gistvat.
CO2 in je te bottelen bier is temperatuur-afhankelijk, en ook van druk..

Alcohol heeft een SG van n ong 0,7. Door de omzetting van suiker in alcohol gaat het sg
Omlaag. Die vermindering is gelijk aan de hoeveelheid CO2.
Ik laat de energie in de vorm van warmte even buiten beschouwing.

Tags: