Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Aanzetkuip  (gelezen 3439 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.017
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Aanzetkuip
« Reactie #25 Gepost op: 21-11-2019 21:41 u »
Mooie laag trub,

Ingo


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Aanzetkuip
« Reactie #26 Gepost op: 22-11-2019 00:39 u »
Mooie laag trub,

Ingo

Inderdaad, daar ben je nu mooi vanaf. Maar er is ruimte voor verbetering om een dergelijke dikke laag niet meer te krijgen.

Offline Pimmels

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • kijk ook op www.facebook.com/PimmelsBier
    • Pimmels bier
Re: Aanzetkuip
« Reactie #27 Gepost op: 22-11-2019 07:38 u »
Inderdaad, daar ben je nu mooi vanaf. Maar er is ruimte ovor verbetering om een dergelijke dikke laag niet meer te krijgen.
Ja dat is zo hoor!
Ik heb nu direct na koelen alle wort via de pomp in de emmer overgebracht zonder whirlpool.
Tijdens het koelen circuleert ik via mijn hop spider in de ketel, waarmee ik alle grove delen al kwijt ben... Dit is dus alleen vloeibaar eiwit  :weetniet: wat door een 300 micron hopspider kan....?

Serge VL

  • Gast
Re: Aanzetkuip
« Reactie #28 Gepost op: 22-11-2019 14:22 u »
Ja dat is zo hoor!
Ik heb nu direct na koelen alle wort via de pomp in de emmer overgebracht zonder whirlpool.
Tijdens het koelen circuleert ik via mijn hop spider in de ketel, waarmee ik alle grove delen al kwijt ben... Dit is dus alleen vloeibaar eiwit  :weetniet: wat door een 300 micron hopspider kan....?
De cold break partikels zijn kleiner dan 300 micron deze zijn 0.5 micron maar alles moet er niet uit hoor!

Uit de Kunze in “Technology of Brewing and Malting (5th Edition)”
Citaat
Cold break – At about 60 °C the previously clear wort will start to become turbid. This turbidity is due to small particles about 0.5 μm in diameter. This is therefore called fine, cool or cold break (cold trub). Because of its small size, cold break settles only with great difficulty…It has the property of adhering to other particles, e.g. yeast cells or air bubbles. When it adheres to yeast cells it decreases the yeast contact surface and thereby reduces the fermentation rate. This is referred to as “coating” the yeast. Cold break consists of protein-polyphenol compounds which precipitate to a greater extent in relatively cold media and partially dissolve again on warming. This means that wort on cooling to 5 °C still contains 14% of the total cold break in dissolved form. A residual amount of cold break at discharge of 120-160 mg/I dry matter is desirable

Offline Pimmels

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • kijk ook op www.facebook.com/PimmelsBier
    • Pimmels bier
Re: Aanzetkuip
« Reactie #29 Gepost op: 22-11-2019 14:42 u »
Dank je wel Serge VL, hier kan ik iets mee!
Door een slimmigheidje in de kraan kan ik deze in de emmer zo draaien dat een deel kan door laten...
Ik zal eens een aantal standen proberen om de ideale verhouding voor schuimkraag en helderheid te kunnen bepalen...

Offline Pimmels

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • kijk ook op www.facebook.com/PimmelsBier
    • Pimmels bier
Re: Aanzetkuip
« Reactie #30 Gepost op: 02-01-2020 18:50 u »
Prima biertje geworden, recept voor 15 liter en na vergisting 12.5 liter SG 1.093 over.
Ging kraakhelder in het vergistingsvat en alleen klein beetje gist over na de vergisting...
Ik ga deze aanzet kuip blijvend gebruiken, veel frisser en schoner bier...

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.017
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Aanzetkuip
« Reactie #31 Gepost op: 02-01-2020 23:11 u »
Ik ga deze aanzet kuip blijvend gebruiken, veel frisser en schoner bier...

"Potever.."
Nu moet ik ook nog aan de bak. Mooi dat je het geprobeerd hebt een mooi dat je er zo tevreden mee bent. Top.

Eerst eens een kleine proef doen en dan wellicht in de echte brouwerij. Het vervelende is dat mijn gist een bloed snelle is (Burton Union gist) en ik binnen 6 uur 20 cm gistschuim op het jongbier heb. KWW.

Geluk in' tuk,

Ingo

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.569
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Aanzetkuip
« Reactie #32 Gepost op: 09-05-2020 08:57 u »
Gisteravond viel het mij op hoeveel trui er binnen een half uur al uitgezakt is:



Toch maar eens mijn bottelvat opzoeken, om als aanzetkuip te gaan gebruiken...

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.017
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Aanzetkuip
« Reactie #33 Gepost op: 09-05-2020 11:15 u »
Ik had hier recent een discussie over met een brouwer die een "geheel traditionele brouwerj" wil bouwen, wat dat dan ook wezen mag. Daarbij kwam op dat als je iers mos of een ander klaringsmiddel gebruikt met een doorstroomkoeler je eigenlijk ook een aanzetkuip zou moeten gebruiken. Deeltjes worden door het mos (carrogeen) en temperatuur (koelen geholpen bij neerslaan. Maar dat gebeurt in je gist kuip, waar je het niet wilt hebben als je met heldere wort wilt werken.

Het zelfde min of meer als je met een dompel koeler werkt, de deeltjes slaan niet direct neer als je koelt, maar dat duurt wel even en iedereen heeft haast, geholpen door de infectie angst. Dus ook daar, een aanzet- of klaringskuip als je met heldere wort wilt werken.

Ingo ('t is da'k zo weinig ruimte over heb in de brouwerij)

Offline Pimmels

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • kijk ook op www.facebook.com/PimmelsBier
    • Pimmels bier
Re: Aanzetkuip
« Reactie #34 Gepost op: 09-05-2020 13:57 u »
Als je bang bent voor besmetting zou je ook in de aanzetkuip gist kunnen enten..
De meeste gisten doen er 4 tot 6 uur over voor ze met veel geweld aan de gang gaan.
Je houd genoeg over voor een vlotte vergisting.
En anders ent je wat meer..

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.017
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Aanzetkuip
« Reactie #35 Gepost op: 09-05-2020 14:04 u »
Als je bang bent voor besmetting zou je ook in de aanzetkuip gist kunnen enten..

Ja, dat is de gebruikelijke werkwijze.

Ingo

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Aanzetkuip
« Reactie #36 Gepost op: 09-05-2020 15:26 u »
Gisteravond viel het mij op hoeveel trui er binnen een half uur al uitgezakt is:

Toch maar eens mijn bottelvat opzoeken, om als aanzetkuip te gaan gebruiken...

Daarom gebruikt ik een koelspiraal. Koel in de kookketel en zodra het wort koud is, na wirlpool dek ik de ketel af en ga wat eten oid. Na een half/heel uurtje tap ik het wort af en laat wat meer achter in de kookketel. Verlies is dan hetzelfde als bij jou met een aanzetkuip maar een pan minder om te reinigen.
Ik heb wel gehoord dat er personen zijn die rond pompen met een platenkoeler om het op dezelfde manier te doen.
Het snelle gist enten lijkt mij alleen een voordeel te zijn bij sommige omstandigheden zoals buiten brouwen of op locatie. Gelukkig hier nog nooit een infectie of wilde gisten gehad. (Volgens mij ontstaan de meeste infecties door het niet goed omgaan met de spullen na het brouwen)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.569
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Aanzetkuip
« Reactie #37 Gepost op: 09-05-2020 17:28 u »
Ik koel inderdaad met een koelspiraal, maar wanneer het op temperatuur is, gaat het bij mij direct naar het gistvat. Op zich is jou manier prima uit te voeren, je ent dan alleen nog niet de gist, dat is het enige verschil met een aanzetkuip.

Tags: