Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Giststarter met oude gist  (gelezen 563 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Stevie51

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: 00
  • Goed bier!
Giststarter met oude gist
« Gepost op: 04-05-2020 19:05 u »
Sinds donderdag staat er een starter van 2 liter op de roerden met 2 zakjes over
datum WLP300. Deze begint, nu dinsdagmiddag, pas activiteit te tonen.

Is het verstandig om deze starter gewoon te gebruiken of niet? Ik bedoel, is de gist niet gewoon vitaal als de starter de koffieverkeerd kleur heeft.

Ik twijfel en ben nog niet heel ervaren met het maken en opkweken van gist, dus vandaar de vraag.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Giststarter met oude gist
« Reactie #1 Gepost op: 04-05-2020 19:42 u »
Met oude gist kun je volgende keer beter in stappen opkweken.
Betekend starten met bv 5ml gist in 40 ml wort - zodra flinke vergisting 250 wort toevoegen - zodra volop vergisting 1,5 liter wort toevoegen. Dan doorgaan tot koffie verkeerd en eventueel in koeling zetten.

Maar op jouw vraag,
Ik zou deze toevoegen zodra de koffieverkeerd kleur onstaan is.
Als je meteen 2 zakken gist toevoegd heb je minder nieuwe verse gistgroei omdat de bestaande oude gist de voedingstoffen op eet.

Offline wernerthefox

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Giststarter met oude gist
« Reactie #2 Gepost op: 04-05-2020 23:35 u »
When in doubt, throw it out.

Beetje dooddoener, maar ik vind het teveel tijd aangezien je een behoorlijke hoeveelheid hebt ge-ent. Straks zit je met X liter bier wat ofwel niet lekker is, of wel lekker is en dan weet je niet hoe je het moet brouwen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.573
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Giststarter met oude gist
« Reactie #3 Gepost op: 05-05-2020 08:20 u »
Als je koffie verkeerd kleur hebt bereikt dan is dat een teken dat het aantal cellen zeer sterk is toegenomen tov het oorspronkelijke kleine aantal levende cellen wat in het pakje zat. Die nieuwe cellen weten niets meer van die paar cellen waar ze uit ontstaan zijn. Dus kun je het gewoon gebruiken. Aleen moet je wel zeker weten dat je steriel gewerkt hebt met je starter want het nadeel is natuurlijk wel dat een zeer kleine aantal cellen aan het begin gaat concurreren met het beetje ongewenste micro-organismen in je starter. Dinsdag is 5 dagen en dan heb je ook ongewenste micro-organismen opgekweekt als die erin hebben gezeten. 

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 456
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Giststarter met oude gist
« Reactie #4 Gepost op: 05-05-2020 09:19 u »
Dinsdag is 5 dagen en dan heb je ook ongewenste micro-organismen opgekweekt als die erin hebben gezeten.
Daarom moet je ook een giststarter altijd corrigeren qua pH, Ún gistvoeding gebruiken voor een betere start, dan is het wel minder riskant om "extra" beestjes te krijgen, maar 5 dagen zitten wachten tegen dat een starter wil beginnen is natuurlijk niet niks...

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.391
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Giststarter met oude gist
« Reactie #5 Gepost op: 05-05-2020 10:51 u »
Veel beginners maken spijtig de fout om te starten met een halve of een hele liter, omdat ze veel foto's vinden van starters met die hoeveelheden in de erlenmeyers.
Een starter zelfs uit een smakpack bevat geen miljarden actieve cellen om zomaar met 1000 ml te beginnen. Gistcellen hebben niet het eeuwige leven en zijn meestal in een diepe slaap of nog erger op sterven na dood.
Daarom, begin met 50 ml, liefst met steriel (gemaakt) wort, en zodra je volop leven kan waarnemen elke 12 uur verdubbelen. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.771
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Giststarter met oude gist
« Reactie #6 Gepost op: 05-05-2020 17:14 u »
Veel beginners maken spijtig de fout om te starten met een halve of een hele liter, omdat ze veel foto's vinden van starters met die hoeveelheden in de erlenmeyers.
Een starter zelfs uit een smakpack bevat geen miljarden actieve cellen om zomaar met 1000 ml te beginnen. Gistcellen hebben niet het eeuwige leven en zijn meestal in een diepe slaap of nog erger op sterven na dood.
Daarom, begin met 50 ml, liefst met steriel (gemaakt) wort, en zodra je volop leven kan waarnemen elke 12 uur verdubbelen.

Maak ook niet de fout om te klein te beginnen...

Wanneer je te klein begint ten opzichte van de hoeveelheid actieve gistcellen is de starter heel snel uitgewerkt. Het gevolg is dat de gist inteert op zijn reservestoffen en dat de gist moeite heeft om zich in een volgende stap te ontwikkelen.
Een opgebolde smakpack bevat voldoende gistcellen om 1 liter wort met een begin SG van 1040 binnen een redelijke tijd (6 -12 uur - meestal korter) aan de gang te brengen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.573
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Giststarter met oude gist
« Reactie #7 Gepost op: 05-05-2020 18:46 u »
Maak ook niet de fout om te klein te beginnen...

Wanneer je te klein begint ten opzichte van de hoeveelheid actieve gistcellen is de starter heel snel uitgewerkt. Het gevolg is dat de gist inteert op zijn reservestoffen en dat de gist moeite heeft om zich in een volgende stap te ontwikkelen.
Een opgebolde smakpack bevat voldoende gistcellen om 1 liter wort met een begin SG van 1040 binnen een redelijke tijd (6 -12 uur) aan de gang te brengen.
Ik ben wel eens bezig geweest met een projectje waarbij je continue de troebelheid meet en die tijdens de groei naar een constante waarde regelt door steeds verse wort toe te voegen. Helaas nooit afgemaakt. Maar het idee daarbij is precies wat brouwerwaldonk probeert te bereiken, nl dat je niet al teveel wort hebt per gistcel in het begin. Als je op je eindhoeveelheid zit ga je verder opschalen tot koffie verkeerd kleur. 

Offline Stevie51

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: 00
  • Goed bier!
Re: Giststarter met oude gist
« Reactie #8 Gepost op: 10-05-2020 11:48 u »
Bedankt voor de reacties, hier kan ik de volgende keer rekening mee houden bij het maken van een starter met oudere gist. Was aan het begin wel vergeten te melden dat ik gistvoeding heb toegevoegd.

Inmiddels staat de weizen al een paar dagen (flink) te gisten. De starter had veel activiteit en veel koolzuur bij het toevoegen en rook goed.

Zal vandaag eens het SG meten en daarna eventueel de boel in 2 batches verdelen.

De eerste batch krijgt per liter 200 gram frambozen en 200 gram rabarber.

De tweede batch krijgt per liter 80 gram passievrucht pulp.

Tags: