Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Suiker voor hergisting op fles  (gelezen 3712 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Niels98

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Suiker voor hergisting op fles
« Gepost op: 04-11-2019 13:13 u »
Goedemiddag brouwers,

Hoe voegen jullie de suiker toe voor de hergisting op fles? Suiker rechtstreeks in de fles of in het gistingsvat?

Ik ben vanaf heden in het bezit van een rvs CKT en wil deze dus niet [zo min mogelijk] openen om infecties tegen te gaan.
Mijn idee is dus om de suiker rechtstreeks in de fles te doen, welke vorm van suiker gebruiken jullie hier voor? Voorheen deed ik de suiker eerst in het gistingsvat.

Alvast bedankt voor de reacties!  :) :proost2:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 290
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #1 Gepost op: 04-11-2019 13:17 u »
Gewoon kristalsuiker werkt prima.
Je kunt een suikeroplossing maken en dan met een pipet een bepaalde hoeveelheid oplossing in een flesje brengen en daar het bier bovenop doen.

Je kunt ook een oplossing maken voor de totale batch. Dit in een mengvat door samen homogeniseren en dan bottelen. Resultaat is hetzelfde.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #2 Gepost op: 04-11-2019 13:26 u »
Voor grotere hoeveelheden gebruik ik meestal een bottelemmer waar ik de suiker in meng. Maar de laatste tijd doe ik veel op fust en vul ik alleen wat overblijft op fles en daarvoor vind ik de mini suikerklontjes van Albert Heijn erg handig. Je bent natuurlijk niet vrij in de hoeveelheid koolzuur, maar 6 g/l vind ik vaak wel goed

https://www.ah.nl/producten/product/wi425426/ah-mini-suikerklontjes

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.102
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #3 Gepost op: 04-11-2019 22:24 u »
Goedemiddag brouwers,

Hoe voegen jullie de suiker toe voor de hergisting op fles? Suiker rechtstreeks in de fles of in het gistingsvat?

Ik ben vanaf heden in het bezit van een rvs CKT en wil deze dus niet [zo min mogelijk] openen om infecties tegen te gaan.
Mijn idee is dus om de suiker rechtstreeks in de fles te doen, welke vorm van suiker gebruiken jullie hier voor? Voorheen deed ik de suiker eerst in het gistingsvat.

Alvast bedankt voor de reacties!  :) :proost2:

Via de tags kun je allerlei oude topics terugvinden. In dit geval de tag bottelen/afvullen

Op die manier net een leuk topic teruggevonden
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,22292.0.html

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.506
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #4 Gepost op: 05-11-2019 07:45 u »
Ik bottel vanuit een bottelemmer per 8 liter. Daarin meng ik mijn oplossing 55 g kristalsuiker op 20 ml water wat ik kokend in de emmer giet. Ook gaat er 2 ml verse giststarter bij. Heel zachtjes roeren en dan bottel ik met een hevel met de slang op de bodem van de fles.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.361
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #5 Gepost op: 05-11-2019 18:52 u »
Hoe voegen jullie de suiker toe voor de hergisting op fles? Suiker rechtstreeks in de fles of in het gistingsvat?

In het gistingsvat zou ik zeker niet doen. Nooit roeren in het gistingsvat!

Wat ik meestal doe: overhevelen naar een bottelemmer, dan 7 gram suiker per liter oplossen in kokend water, en dat er rustig maar wel goed doorheen roeren. Daarna met een bottelpijpje aan de kraan bottelen.

Ik heb ook wel eens met een maatlepeltje voor het bottelen twee gram suiker in elk flesje gedaan, maar dat is wel een gepruts als je wat  meer bier hebt. En ik denk dat dit ook een hoger risico op infectie geeft.

Bottelgist gebruik ik niet, maar ik brouw ook geen extreem zware bieren (max 9.5% ABV).
Tot nog toe heb ik geen problemen met navergisting gehad.

Offline KennethV

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #6 Gepost op: 07-11-2019 09:53 u »
Suiker rechtstreeks doseren in de fles werkt prima.
Ik gebruik 2 espresso klontjes (Delhaize) in 33 cl flessen dit komt overeen met 8,4 g/L.
Snel en eenvoudig! Nog nooit infecties gehad en mooie carbonisatie

Offline Tripppel PPP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobby: Brouwen.........Beroep: Microbioloog
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #7 Gepost op: 07-11-2019 15:45 u »
Van Gilse Suikerklontjes Mini. 3,1 gram per klontje. Verkrijgbaar bij oa Jumbo.
Erg makkelijk en goedkoop! Het klontje past precies (soms een beetje duwen) door een normale flessenhals.
Deze suiker hoeveelheid is perfect voor Tripel etc.

Offline joenedu

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 620
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #8 Gepost op: 07-11-2019 16:00 u »
Deze suiker hoeveelheid is perfect voor Tripel etc.

Ik vind 9,3 gram suiker per liter wel wat veel... maar da's persoonlijk. Heb liever klontjes van 2 g, die heb ik bij de AH nog steeds niet kunnen vinden trouwens.

Offline Jaap W

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #9 Gepost op: 07-11-2019 16:44 u »
Ik gebruik 7 g. kristalsuiker per ltr te bottelen bier. Dat los ik op in het dubbele volume water (dus 200 gr suiker in 400 ml water) en dat breng ik aan de kook. Dan laten afkoelen en in het bottelvat. Dan het bier uit het gistingsvat overhevelen en langzaam in het bottelvat laten lopen. Om er helemaal zeker van te zijn dat het suikerwater zich goed heeft vermengd met het bier, roer ik het nog even heeeeeel rustig door. Dan afvulpijpje op het kraantje en vullen maar. Werkt voor mij prima zo. :proost: :nut: :biersmile:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.113
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #10 Gepost op: 07-11-2019 21:22 u »
Ik gebruik 7 g kristalsuiker per ltr te bottelen bier. Dat los ik op in het dubbele volume water (dus 200 gr suiker in 400 ml water) en dat breng ik aan de kook. Dan laten afkoelen en in het bottelvat. Dan het bier uit het gistingsvat overhevelen en langzaam in het bottelvat laten lopen. Om er helemaal zeker van te zijn dat het suikerwater zich goed heeft vermengd met het bier, roer ik het nog even heeeeeel rustig door. Dan afvulpijpje op het kraantje en vullen maar. Werkt voor mij prima zo. :proost: :nut: :biersmile:
Bij mij idem alleen dan zonder kraantje, maar met RVS holle pijp met slang eraan schuin op de bodem zetten en dan hevelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.102
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #11 Gepost op: 07-11-2019 23:49 u »
Van Gilse Suikerklontjes Mini. 3,1 gram per klontje. Verkrijgbaar bij oa Jumbo.
Erg makkelijk en goedkoop! Het klontje past precies (soms een beetje duwen) door een normale flessenhals.
Deze suiker hoeveelheid is perfect voor Tripel etc.

Van Gilse Suikerklontjes Mini. 3,1 gram per klontje. Verkrijgbaar bij oa Jumbo.
Erg makkelijk en goedkoop! Het klontje past precies (soms een beetje duwen) door een normale flessenhals.
Deze suiker hoeveelheid is perfect voor Tripel etc.

Het nadeel van het gebruik van suikerklontjes is dat je de hoeveelheid bottelsuiker niet kunt afstemmen op de bierstijl die je gebrouwen hebt. Bij een donker bier wil ik vaak wat minder koolzuur dan bij een blond bier.
Het koolzuurgehalte als je 9,3 gram suiker per liter bier toevoegt is hoog, dat kan de doordrinkbaarheid van een bier belemmeren.

Offline Tripppel PPP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobby: Brouwen.........Beroep: Microbioloog
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #12 Gepost op: 08-11-2019 09:27 u »
De mini suikerklontjes van AH zijn 2 gram. Misschien beter geschikt voor een donker bier.
Na wat googlen zag ik ook klontjes en suikersticks (zakjes) van 2,5 gram, maar die waren duur en niet algemeen verkrijgbaar.

Offline Tripppel PPP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobby: Brouwen.........Beroep: Microbioloog
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #13 Gepost op: 08-11-2019 09:31 u »
De eerder genoemde Espresso klontjes van Delhaize zijn ook makkelijk (1 klein klontje = +/- 1,4 g).

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.260
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #14 Gepost op: 08-11-2019 14:29 u »
De eerder genoemde Espresso klontjes van Delhaize zijn ook makkelijk (1 klein klontje = +/- 1,4 g).
Zijn die ook in Nederland verkrijgbaar?

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • The Zewery
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #15 Gepost op: 10-11-2019 13:35 u »
Ik gebruik 7 g. kristalsuiker per ltr te bottelen bier. Dat los ik op in het dubbele volume water (dus 200 gr suiker in 400 ml water) en dat breng ik aan de kook. Dan laten afkoelen en in het bottelvat. Dan het bier uit het gistingsvat overhevelen en langzaam in het bottelvat laten lopen. Om er helemaal zeker van te zijn dat het suikerwater zich goed heeft vermengd met het bier, roer ik het nog even heeeeeel rustig door. Dan afvulpijpje op het kraantje en vullen maar. Werkt voor mij prima zo. :proost: :nut: :biersmile:
Idem, maar laat de suikeroplossing eigenlijk nooit afkoelen.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.481
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #16 Gepost op: 10-11-2019 16:16 u »
Hier hetzelde afkoelen is totaal onnodig

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 361
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #17 Gepost op: 11-11-2019 02:02 u »
Ik voeg het toe aan het bottelvat per flesje vind ik een hoop gedoe.
Verder gebruik ik altijd gewoon kristalsuiker dat werkt prima.

Offline Appiehappie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij de Leidsche Goot
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #18 Gepost op: 19-06-2020 00:52 u »
Het nadeel van het gebruik van suikerklontjes is dat je de hoeveelheid bottelsuiker niet kunt afstemmen op de bierstijl die je gebrouwen hebt. Bij een donker bier wil ik vaak wat minder koolzuur dan bij een blond bier.
Het koolzuurgehalte als je 9,3 gram suiker per liter bier toevoegt is hoog, dat kan de doordrinkbaarheid van een bier belemmeren.
Voor de diverse bierstijlen kan je met de volgende suiker dispenser misschien goed uit de voeten. Ik heb de dispenser besteld om dat eens uit te proberen. De suikerklontjes van AH van 2 gram zijn al een tijdje niet meer te koop. Misschien uit het programma gehaald. Gelukkig heb ik 4 doosjes in voorraad dus ik kan nog even vooruit. De suiker dispenser is een project voor na het opraken van de klontjes of voor afwijkende bierstijlen waar 2 gram te veel of te weinig is. Het doseren doe ik d.m.v. een trechtertje.



Websitelink: https://www.huis-en-comfort.nl/p/suikerdispenser-clever-p1619324/?variantId=P1619324_219262566




Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.605
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #19 Gepost op: 19-06-2020 07:36 u »
Ben benieuwd.

Ben wel sceptisch hoor. Een apparaat van 10 euro dat op gram nauwkeurig kan dispensen?

Offline Triple Richard

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Land: nl
  • Wijn is fijn, maar bier is plezier!
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #20 Gepost op: 21-06-2020 11:21 u »
Hallo,

Om suiker voor de hergisting toe te voegen maak ik altijd een 1 op 1 mengsel. Dit houdt in 200 g suiker in 200 ml water.
Vervolgens even aan de kook brengen en laten afkoelen.
Daarna met een spuitje de flesjes voorzien van de juiste dosering (tussen 4 en 6 ml voor een 0.33 flesje).
Dit werkt voor mij perfect zonder knoeien en is ook nog eens vrij nauwkeurig.

Groet,
Triple Richard

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.113
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #21 Gepost op: 21-06-2020 11:27 u »
Hallo,

Om suiker voor de hergisting toe te voegen maak ik altijd een 1 op 1 mengsel. Dit houdt in 200 g suiker in 200 ml water.
Vervolgens even aan de kook brengen en laten afkoelen.
Daarna met een spuitje de flesjes voorzien van de juiste dosering (tussen 4 en 6 ml voor een 0.33 flesje).
Dit werkt voor mij perfect zonder knoeien en is ook nog eens vrij nauwkeurig.
Dan zit je dus op een dosering tussen 8 en 11 g/l bottelsuiker.

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 290
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #22 Gepost op: 23-07-2020 13:27 u »
Dan zit je dus op een dosering tussen 8 en 11 g/l bottelsuiker.

Volgens mij veel hoger als je het zo doet. De oplossing is 1 g/ml. 5 ml toevoegen is dus 5 gram. Aan 1 fles dus is 15 g/L.
Dit is wel uitzonderlijk hoog trouwens. Champagnebier?

Offline SVB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Suiker voor hergisting op fles
« Reactie #23 Gepost op: 23-07-2020 15:16 u »
Ben benieuwd.

Ben wel sceptisch hoor. Een apparaat van 10 euro dat op gram nauwkeurig kan dispensen?

Het werkt niet met grammen, het werkt met theelepels.
Principe zal zijn dat er x aantal bakjes van een andere maat inzitten en welke je draait om de juiste maat te krijgen.

Met weegschaal kan je zelf kijken hoeveel elk bakje is... zelfde idee als een maatschap dus.

Tags: