IPA met Amarillo en Centennial

Gestart door rutger1973, 03-11-2019 12:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rutger1973

Hallo Bierliefhebbers,

Ik wil binnenkort mijn eerste 'eigen recept' gaan maken voor een batch van 10 liter IPA. Ik heb een bestaand recept wat aangepast met de ingrediënten die ik nog heb liggen. Ik ben heel erg benieuwd wat jullie er van vinden en of jullie wellicht aandachtspunten zien.

Dank!

groet
Rogier

INGREDIENTEN:
            
WATER            
10,5 liter   START         
5,9 liter   SPOEL         
            
MOUTSOORTEN EN GRANEN            
2600 g   Pale ale mout         7 EBC
100 g   Cara kristal         120 EBC
            
HOPSOORTEN            
20 g   Centennial      75 min   9,30%
10 g   Amarillo      30 min   9,00%
10 g   Centennial      10 min   9,00%
25 g   Amarillo      drooghop 5dgn   9,30%
            
            
OVERIGE INGREDIENTEN            
1 theelepel   Ultramoss         15 min meekoken
            
GIST            
10 g   Mangrove Jacks Liberty Bell Ale M36                     
                        
MAISCHSCHEMA            
63 C   45 min         
72 C   20 min         
78 C   5 min         
                     
KOOKTIJD      
75 min            
                        
DOEL SG NA KOOK   1060                     
DOEL EIND SG   1015   

6 g SUIKER PER LITER VOOR BOTTELEN

Traploper

Ik zou veel meer aroma- en dryhop gebruiken. Dryhop ten minste 5 gram per liter.

rutger1973

Ik was inderdaad erg in twijfel over de hoeveelheid hop. Dus 50 gram Amarillo als drooghop... Dank!

goom

Citaat van: rutger1973 op 03-11-2019  12:42 uHOPSOORTEN            
20 g   Centennial      75 min   9,30%
10 g   Amarillo      30 min   9,00%
10 g   Centennial      10 min   9,00%
25 g   Amarillo      drooghop 5dgn   9,30%


Vreemde hopgifte tijden.
Waarom doe je dit zo?
Waarom niet 75 minuten voor bitterhop?
Waarom niet 10 minuten voor aromahop?
Waarom niet beiden hoppen tegelijkertijd? (ook voor koudhop)

rutger1973

Deze hopgiften en tijden stonden in het oorspronkelijke recept. Ik sta erg open voor suggestie.... wat zou jouw voorstel zijn?

Martijn0172

Ik zou alleen met een bitterhop op de bitterheid zitten en een aromahopstand van 3gr/l doen. Aromahopstand of te wel een whirlpoolgift is koelen tot ongeveer 75c, dan de hop er bij en 30-45 min laten staan, dan verder koelen en je vat in.
Ook een drooghop van 5gr/l.

Ook zou ik voor een eenstapsmaisch gaan van 60 min op 67c

Jacques

Citaat van: goom op 04-11-2019  12:44 uVreemde hopgifte tijden.
Waarom doe je dit zo?
Waarom niet 75 minuten voor bitterhop?
Waarom niet 10 minuten voor aromahop?
Waarom niet beiden hoppen tegelijkertijd? (ook voor koudhop)

Niet veel mis mee. Een tussentijdse hopgift 25 tot 30 minuten kan wat meer body geven aan je bier.

Verder is alles mogelijk als het gaat om hopgiften. Vorig jaar toen ik de Braubeviale bezocht werd daar nog op gewezen tijdens een interessante lezing over hop.

Roodwang

Inderdaad.. ziet er prima uit.. Lekker brouwen zo!!

rutger1973

Yes!!! Ben erg trots op dit resultaat... mijn eerste bier wat echt serieus lekker is. Het is een mooi, niet te zwaar, fris, hoppig met citrustinten IPA geworden. Goede kleur en drinkt heerlijk weg... Schuim blijft aardig staan. Volgende keer misschien nog wat extra aandacht voor het filteren bij het lageren want er zweven nog (heel kleine) vlokjes in. Maar ben erg tevreden!



Voor diegene geïnteresseerd in het recept, mijn brouwlogboek van dit bier in de bijlage.

breda82

Ziet er goed uit! Ik herken het gevoel wel ja als het eindelijk gelukt is om een bier te brouwen helemaal naar je eigen smaak.

goom

Ik zou ook met Centennial koudhoppen.

Jacques

Citaat van: goom op 16-12-2019  12:18 uIk zou ook met Centennial koudhoppen.

Goede opmerking. Gebleken is dat het hopkarakter groter wordt als je twee hopsoorten gebruikt om te koudhoppen in plaats van 1.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.