Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat is wijsheid mbt vergisting zware stout  (gelezen 558 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Stevie51

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: 00
  • Goed bier!
Wat is wijsheid mbt vergisting zware stout
« Gepost op: 31-10-2019 10:46 u »
Afgelopen weekend heb ik gebrouwen.

Het wordt 10 liter zware stout met een start SG van 1132.

Ik heb een giststarter van 1,8 liter gemaakt met Wyeast 1056. Deze
gekoeld en afgegoten. Tijdens het filteren op temperatuur laten
komen, 500 ml wort gekookt en dit aan de starter toegevoegd om deze
weer op gang te laten komen.

De eerste 24 uur liep de vergisting goed. Temperatuur werd wel wat hoog, 25 graden. Een dag later was de temperatuur gezakt naar 21,5 graden en was de activiteit in het waterslot bijna stil gevallen.

Op dag 3 was de temperatuur gezakt tot 20 graden.

SG moet moet ik nu nog meten maar ik vind gezien het start SG het vreemd dat het waterslot nu al stil is gevallen.

Is het wijsheid om van het weekend een nieuwe starter toe te voegen? Eind SG moet rond 1036 uit komen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.032
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Wat is wijsheid mbt vergisting zware stout
« Reactie #1 Gepost op: 31-10-2019 11:33 u »
Ik zou eerst gewoon meten, wellicht is het wel gewoon uitvergist.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 925
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Wat is wijsheid mbt vergisting zware stout
« Reactie #2 Gepost op: 31-10-2019 15:55 u »
De Wyeast 1056 kan tot ongeveer 10% ABV komen. Aan jouw begin-SG te zien, verwacht je volgens mij veel hoger uit te komen en dat gaat dus niet goed. ook nog een donkere jongen die het de gist niet al te makkelijk maakt... 

Wellicht had je beter voor bv de Nottingham kunnen gaan.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Wat is wijsheid mbt vergisting zware stout
« Reactie #3 Gepost op: 31-10-2019 20:50 u »
1.132, is dat ook niet een beetje vragen om problemen?
Heb hier al diverse draadjes gelezen van brouwsels met een sg boven de 1.100 die niet goed vergisten....

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.684
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wat is wijsheid mbt vergisting zware stout
« Reactie #4 Gepost op: 31-10-2019 22:54 u »
1.132, is dat ook niet een beetje vragen om problemen?

Precies dat!
Een dergelijk SG vraagt om een, van te voren (studie), uitgestippelde strategie, keuze van gisten, keuze van gistvoeding etc. Met welke start je en hoe zorg je er voor dat WLP099 de klus kan klaren. Hoe vaak belucht je, wanneer. Moet je agiteren, rondpompen tijdens de gisting, zo ja wanneer. Hoeveel Servomyces (lees zink) moet je op welk moment geven? Let vooral op de temperatuur, te heet remt in deze situatie de gisting, houd het zaakje koel <20C

Overigens, W34-70 doet dit gewoon bij 3C, met een beetje geduld (30+ dagen) van de brouwer.

Ingo (... en dan maar hopen dat de gist de handleiding heeft gelezen)

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
Re: Wat is wijsheid mbt vergisting zware stout
« Reactie #5 Gepost op: 01-11-2019 07:59 u »
Wijsheid is: meten is weten.
Maar bij dit soort donkere hg bieren is mijn ervaring inderdaad ook dat de vergisting eerder kan stilvallen. En eind sg pakken meestal hoger uit dan berekend.
Zelfs een WLP099 kan haperen. Doortrekken zou je kunnen doen met wijngist. Maar dan moet de voorbereiding wel in orde zijn. Genoeg gist en voldoende voeding.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.684
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wat is wijsheid mbt vergisting zware stout
« Reactie #6 Gepost op: 01-11-2019 08:53 u »
Doortrekken zou je kunnen doen met wijngist.

Helaas, die lusten over het algemeen alleen de eenvoudigere suikers en die zijn al op.

Bijna alle biergisten kunnen hoger dan opgegeven, maar kunnen dat alleen met simpele suikers. Met voldoende gist beginnen en dan steeds suiker blijven toevoegen kan je boven de 15% brengen. Bij een RIS doe je dat niet en zit je juist op het einde met de moeilijke gevallen.

Ingo

Offline Stevie51

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: 00
  • Goed bier!
Re: Wat is wijsheid mbt vergisting zware stout
« Reactie #7 Gepost op: 01-11-2019 10:27 u »
Ik heb gister het SG gemeten en deze was 1056.

Vanmorgen bubbelde het waterslot weer af en toe.

Ik zou een eind SG moeten hebben ergens rond de 1036 - 1040.

Ben benieuwd tot hoever de gist zal gaan. Ik heb in ieder geval aardig wat meer gist gent dan nodig was. 

Offline DoubleW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 183
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat is wijsheid mbt vergisting zware stout
« Reactie #8 Gepost op: 02-11-2019 12:27 u »
Wort met zulk hoog start sg vraagt om specifieke gisten die alc tolerant zijn. Er zijn er maar een paar bv HA-18 van fermentis. Maar ook champagne gist is wel te gebruiken of de t-58 /cbc bottelgisten zijn te overwegen. Andere mogelijkheid is versnijden van bier door aan te lengen met ander bier of water

Tags: