Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Die staat bij mij niet in zijn boek... en al helemaal niet op pagina 139 (er staat maar 1 blond in)
Hallo, Ik heb 16 oktober een batch Blond(e) volgens recept Adrie Otte gebrouwen. Ik twijfel iets of niets te doen omdat het eind SG nog niet is bereikt.Begin SG was 1060 (hydrometer). Heb dit keer bij 20 graden de Safbrew S-33 11,5 gram korrelgist toegevoegd (normaal gesproken voeg ik korrelgist, eigenlijk uit ongeduld met koelen, bij een paar graden hoger toe). Ik vond het waterslot tijdens de hoofdvergisting al vrij snel erg rustig en heb na 6 dagen (24 oktober) een eerste SG-meting gedaan, met als resultaat 1020. Zojuist, weer 6 dagen later (31 oktober), opnieuw gemeten, met opnieuw als resultaat 1020. Uiteraard had ik gehoopt weer wat meer richting het beoogde eind SG van 1008 te zijn opgeschoven. Het wort staat gecontroleerd te vergisten bij 20 graden in de vergistingskast.De schijnbare vergistingsgraad is nu dus 67%, volgens recept zou dat 87% moeten zijn (overigens meldt Fermentis Safbrew een vergistingsgraad van 70%). Het wort is mooi helder en smaakt niet (te) zoet.Vraag: mijn idee is eigenlijk om niets te doen, het wort nog zeker 6 dagen te laten staan en dan - uitgaande van gelijkgebleven SG van 1020 - te bottelen. Is dat een goed idee? Of is een verschil van 1020 SG ten opzichte van recept 1008 SG te groot en 'moet' ik iets doen? Zo ja wat adviseren jullie? Bedankt alvast voor jullie reacties :-)Groet Paul
Is 1 zakje gist wel voldoende voor 20 liter, ik vind het aan de krappe kant
Uiteraard had ik gehoopt weer wat meer richting het beoogde eind SG van 1008 te zijn opgeschoven.
Heb je al eens een test gedaan hoeveel je ketel afwijkt van wat hij aangeeft. Dus als jij hem op 62 graden zet is het dan ook werkelijk 62 graden.Een paar graden verschil en je vergistbare en onvergistbare suikers wijken af.Mijn ketel heb ik na een paar brouwsels getest en heb ik 3 graden moeten bijstellen in het menu.
Een te hoog eind SG is meestal terug te brengen tot te weinig gistcellen bij het begin van de gisting. Als mr Malty 1,1 zakje aangeeft geef dan maar 2 zakjes. Of maak van 1 zakje een starter. Een grotere dosis geeft een vlottere en snellere vergisting.
Hoi, ik gebruik een externe thermometer (ikea), omdat de thermostaat van de elektrische ketel (inderdaad) volstrekt onbetrouwbaar is. De externe thermometer 'toets' ik af en toe met twee andere elektrische, dus in die zin denk ik dat ik vrij nauwkeurig maisch
Meet je ook op verschillende plaatsen in je ketel? Ook daar kan een aantal graden verschil in zitten. Dus bij het maischen wat vaker roeren.