Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG  (gelezen 1010 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 679
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #25 Gepost op: 31-10-2019 17:05 u »
Is 1 zakje gist wel voldoende voor 20 liter, ik vind het aan de krappe kant


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #26 Gepost op: 31-10-2019 17:06 u »
Die staat bij mij niet in zijn boek... en al helemaal niet op pagina 139 (er staat maar 1 blond in)


Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #27 Gepost op: 31-10-2019 17:07 u »
Hallo,

Ik heb 16 oktober een batch Blond(e) volgens recept Adrie Otte gebrouwen. Ik twijfel iets of niets te doen omdat het eind SG nog niet is bereikt.

Begin SG was 1060 (hydrometer). Heb dit keer bij 20 graden de Safbrew S-33 11,5 gram korrelgist toegevoegd (normaal gesproken voeg ik korrelgist, eigenlijk uit ongeduld met koelen, bij een paar graden hoger toe). Ik vond het waterslot tijdens de hoofdvergisting al vrij snel erg rustig en heb na 6 dagen (24 oktober) een eerste SG-meting gedaan, met als resultaat 1020. Zojuist, weer 6 dagen later (31 oktober), opnieuw gemeten, met opnieuw als resultaat 1020. Uiteraard had ik gehoopt weer wat meer richting het beoogde eind SG van 1008 te zijn opgeschoven. Het wort staat gecontroleerd te vergisten bij 20 graden in de vergistingskast.

De schijnbare vergistingsgraad is nu dus 67%, volgens recept zou dat 87% moeten zijn (overigens meldt Fermentis Safbrew een vergistingsgraad van 70%). Het wort is mooi helder en smaakt niet (te) zoet.

Vraag: mijn idee is eigenlijk om niets te doen, het wort nog zeker 6 dagen te laten staan en dan - uitgaande van gelijkgebleven SG van 1020 - te bottelen. Is dat een goed idee? Of is een verschil van 1020 SG ten opzichte van recept 1008 SG te groot en 'moet' ik iets doen? Zo ja wat adviseren jullie?

Bedankt alvast voor jullie reacties :-)

Groet Paul

Hier een afbeelding van het recept:


Offline SVB

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #28 Gepost op: 31-10-2019 17:09 u »
Ik zie het, wij hebben nogal een andere versie van het boek... recept opbouw is ook helemaal niet zo in die van mij. Vandaar de verwarring

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #29 Gepost op: 31-10-2019 17:15 u »
Is 1 zakje gist wel voldoende voor 20 liter, ik vind het aan de krappe kant

Zou in principe voldoende moeten zijn, al geeft mr Malty 1,1 zakje aan..Zelf ga ik mijn volgende brouwsel denk toch weer iets warmer enten (22 graden) en misschien voor de zekerheid half zakje gist extra enten..

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #30 Gepost op: 31-10-2019 20:46 u »
Ik heb één keer met S33 gebrouwen. Die ging van 1.057 naar 1.014. Vergist op 19 graden.
Dat was een recept zonder suiker. Ik had 11 gram op 10 liter, dus wel best veel gist.

Beginnen met 22 graden vind ik wel warm, ik denk dat dat de smaak niet ten goede komt.
Ik begin meestal op 18 of 19, en als de vergisting dan minder wordt verhoog ik pas geleidelijk naar 21 of 22.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.684
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #31 Gepost op: 31-10-2019 23:07 u »
S-33 is een van de gisten, samen met o.a. Windsor, die bij mijn weten geen maltotriose 'lust', ik zou me geen zorgen maken en afvullen.

Ingo

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #32 Gepost op: 31-10-2019 23:14 u »
Uiteraard had ik gehoopt weer wat meer richting het beoogde eind SG van 1008 te zijn opgeschoven.

Heb je dat met de gist overlegd ?  :nut: ^-^

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.145
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #33 Gepost op: 01-11-2019 10:40 u »
Een te hoog eind SG is meestal terug te brengen tot te weinig gistcellen bij het begin van de gisting.
Als mr Malty 1,1 zakje aangeeft geef dan maar 2 zakjes. Of maak van 1 zakje een starter. Een grotere dosis geeft een vlottere en snellere vergisting.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #34 Gepost op: 01-11-2019 15:54 u »
Heb je al eens een test gedaan hoeveel je ketel afwijkt van wat hij aangeeft. Dus als jij hem op 62 graden zet is het dan ook werkelijk 62 graden.
Een paar graden verschil en je vergistbare en onvergistbare suikers wijken af.
Mijn ketel heb ik na een paar brouwsels getest en heb ik 3 graden moeten bijstellen in het menu.

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #35 Gepost op: 01-11-2019 16:03 u »
Heb je al eens een test gedaan hoeveel je ketel afwijkt van wat hij aangeeft. Dus als jij hem op 62 graden zet is het dan ook werkelijk 62 graden.
Een paar graden verschil en je vergistbare en onvergistbare suikers wijken af.
Mijn ketel heb ik na een paar brouwsels getest en heb ik 3 graden moeten bijstellen in het menu.

Hoi, ik gebruik een externe thermometer (ikea), omdat de thermostaat van de elektrische ketel (inderdaad) volstrekt onbetrouwbaar is. De externe thermometer 'toets' ik af en toe met twee andere elektrische, dus in die zin denk ik dat ik vrij nauwkeurig maisch

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #36 Gepost op: 01-11-2019 16:08 u »
Een te hoog eind SG is meestal terug te brengen tot te weinig gistcellen bij het begin van de gisting.
Als mr Malty 1,1 zakje aangeeft geef dan maar 2 zakjes. Of maak van 1 zakje een starter. Een grotere dosis geeft een vlottere en snellere vergisting.

Ja spijt van, had notabene nog zakje in huis….ondanks alles denk ik dat hij toch nog wel iets doorvergist. Ik heb de temp wat verhoogt en een keer gewalst met het vat. Ik stond op het punt om di-amoniumfosfaat toe te voegen, maar heb dat toch niet gedaan. Ga ergens volgende week nogmaals SG meten en indien gelijkgebleven bottelen..

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #37 Gepost op: 01-11-2019 16:10 u »
Hoi, ik gebruik een externe thermometer (ikea), omdat de thermostaat van de elektrische ketel (inderdaad) volstrekt onbetrouwbaar is. De externe thermometer 'toets' ik af en toe met twee andere elektrische, dus in die zin denk ik dat ik vrij nauwkeurig maisch
Meet je ook op verschillende plaatsen in je ketel? Ook daar kan een aantal graden verschil in zitten. Dus bij het maischen wat vaker roeren.

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #38 Gepost op: 01-11-2019 16:14 u »
Meet je ook op verschillende plaatsen in je ketel? Ook daar kan een aantal graden verschil in zitten. Dus bij het maischen wat vaker roeren.

ik kan niet dieper meten dan circa 10-15 cm inderdaad, dus tijdens maischen roer ik regelmatig om een zo constant mogelijke temperatuur te krijgen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #39 Gepost op: 01-11-2019 22:15 u »
Een te hoog eind SG is meestal terug te brengen tot te weinig gistcellen bij het begin van de gisting.
Als mr Malty 1,1 zakje aangeeft geef dan maar 2 zakjes. Of maak van 1 zakje een starter. Een grotere dosis geeft een vlottere en snellere vergisting.

2 zakje enten als Mr Malty 1,1 berekent is niet zo'n goed idee. Het klopt dat je beter een beetje meeer kunt enten dan te weinig maar bijna 2 keer meer gebruiken zorgt voor een bier met weinig body (leeg bier) en zorgt voor meer autolyse.

Tags: