Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG  (gelezen 1009 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Gepost op: 31-10-2019 10:17 u »
Hallo,

Ik heb 16 oktober een batch Blond(e) volgens recept Adrie Otte gebrouwen. Ik twijfel iets of niets te doen omdat het eind SG nog niet is bereikt.

Begin SG was 1060 (hydrometer). Heb dit keer bij 20 graden de Safbrew S-33 11,5 gram korrelgist toegevoegd (normaal gesproken voeg ik korrelgist, eigenlijk uit ongeduld met koelen, bij een paar graden hoger toe). Ik vond het waterslot tijdens de hoofdvergisting al vrij snel erg rustig en heb na 6 dagen (24 oktober) een eerste SG-meting gedaan, met als resultaat 1020. Zojuist, weer 6 dagen later (31 oktober), opnieuw gemeten, met opnieuw als resultaat 1020. Uiteraard had ik gehoopt weer wat meer richting het beoogde eind SG van 1008 te zijn opgeschoven. Het wort staat gecontroleerd te vergisten bij 20 graden in de vergistingskast.

De schijnbare vergistingsgraad is nu dus 67%, volgens recept zou dat 87% moeten zijn (overigens meldt Fermentis Safbrew een vergistingsgraad van 70%). Het wort is mooi helder en smaakt niet (te) zoet.

Vraag: mijn idee is eigenlijk om niets te doen, het wort nog zeker 6 dagen te laten staan en dan - uitgaande van gelijkgebleven SG van 1020 - te bottelen. Is dat een goed idee? Of is een verschil van 1020 SG ten opzichte van recept 1008 SG te groot en 'moet' ik iets doen? Zo ja wat adviseren jullie?

Bedankt alvast voor jullie reacties :-)

Groet Paul


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 369
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Dilemma: iets doen of niet doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #1 Gepost op: 31-10-2019 10:19 u »
Temperatuur beetje verhogen ? Zien of de vergisting terug op gang komt?

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niet doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #2 Gepost op: 31-10-2019 10:35 u »
Die optie zag ik inderdaad ook op wiki-hobbybrouwen...Heb de STC1000 zojuist op 21,5 gezet..niet geschoten is altijd mis. Dank!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.032
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #3 Gepost op: 31-10-2019 10:41 u »
Welke korrelgist heb je gebruikt? Je zit relatief dicht bij de aangegeven waarde van Fermentis, dus zou maar zo kunnen dat je bier daadwerkelijk is uitvergist.

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #4 Gepost op: 31-10-2019 10:44 u »
Welke korrelgist heb je gebruikt? Je zit relatief dicht bij de aangegeven waarde van Fermentis, dus zou maar zo kunnen dat je bier daadwerkelijk is uitvergist.

Ik heb Fermentis Safbrew S-33 11,5 gr gebruikt.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.145
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #5 Gepost op: 31-10-2019 10:52 u »
Ik zou 1 gram di-ammoniumfosfaat gistvoeding geven, voorzichtig omroeren. Heel waarschijnlijk schiet het terug in gang.

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #6 Gepost op: 31-10-2019 11:16 u »
Ik zou 1 gram di-ammoniumfosfaat gistvoeding geven, voorzichtig omroeren. Heel waarschijnlijk schiet het terug in gang.

Dank voor de tip. Ik zit te speuren en vind alleen een variant voor wijn. Is dat ook voor wort te gebruiken?

Offline Brouwerij De Stichting

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • In de buurt van Zoetermeer
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #7 Gepost op: 31-10-2019 11:29 u »
Is de laatste SG meting met een hydro- of refractometer gedaan? In het laatste geval moet je omrekenen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.145
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #8 Gepost op: 31-10-2019 11:30 u »
Ja Paul, die mag je ook gebruiken. Voor de gist maakt het geen verschil en het is de gist, die in gang moet schieten.

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #9 Gepost op: 31-10-2019 11:31 u »
Is de laatste SG meting met een hydro- of refractometer gedaan? In het laatste geval moet je omrekenen.

Ik meet altijd voor gistenting met hydrometer en alle vervolgmetingen ook met hydrometer..

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #10 Gepost op: 31-10-2019 11:34 u »
Ja Paul, die mag je ook gebruiken. Voor de gist maakt het geen verschil en het is de gist, die in gang moet schieten.

Ok, dank. En voor de volledigheid: 1 gram op 20 liter wort? Ik was vergeten het aantal liters wort (20 liter) te vermelden namelijk en wellicht ging jij uit van 10 liter (recept Adrie)

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.145
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #11 Gepost op: 31-10-2019 11:42 u »
1 gram voor 20 L is oké.

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #12 Gepost op: 31-10-2019 12:12 u »
1 gram voor 20 L is oké.

Ok, tot slot (bedankt voor je geduld) moet ik het eerst nog meekoken in een weinig water, laten afkoelen en toevoegen? of gewoon 1 gram toevoegen en voorzichtig doorroeren?

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #13 Gepost op: 31-10-2019 13:04 u »
Ik zou gewoon lekker gaan bottelen want de S33 komt zelden beneden de 1020.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 701
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #14 Gepost op: 31-10-2019 13:20 u »
Kan me ook bijna niet voorstellen dat Adrie een S33 recept heeft gemaakt met een verwacht SVG van 87%. Ging het recept soms uit van een ander gist, of hoorde er een suikerstort bij die jij niet hebt gedaan?

Offline JAVAL

  • Amateur Bierbrouwersgilde Geertruydenberg
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 395
  • Land: nl
  • Melk smaakt beter uit een bierglas!
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #15 Gepost op: 31-10-2019 14:02 u »
Hoi Paul,
was was je maischschema?
Vgr Jaap

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 101
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #16 Gepost op: 31-10-2019 14:13 u »
Kan me ook bijna niet voorstellen dat Adrie een S33 recept heeft gemaakt met een verwacht SVG van 87%. Ging het recept soms uit van een ander gist, of hoorde er een suikerstort bij die jij niet hebt gedaan?
Met 20% suiker in de stort gaat dat met de s33 maar justekes lukken...

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #17 Gepost op: 31-10-2019 15:26 u »
Hoi Paul,
was was je maischschema?
Vgr Jaap

Maischschema 62 (40 min) - 72 (20) - 78 (5 minuten)

Zetmeeltest was goed.

gr Paul

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #18 Gepost op: 31-10-2019 15:27 u »
Kan me ook bijna niet voorstellen dat Adrie een S33 recept heeft gemaakt met een verwacht SVG van 87%. Ging het recept soms uit van een ander gist, of hoorde er een suikerstort bij die jij niet hebt gedaan?

Nee, ik heb me strikt aan zegt recept gehouden (en verdubbeld naar 20l)  Het recept komt uit Van water naar Bier, pagina 139 (het recept heb ik iets verderop in een post bijgevoegd als foto)

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #19 Gepost op: 31-10-2019 15:29 u »
Ik zou gewoon lekker gaan bottelen want de S33 komt zelden beneden de 1020.

Dat idee krijg ik ook naarmate ik meer posts vind over die S-33 inderdaad...

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.032
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #20 Gepost op: 31-10-2019 15:34 u »
Nee, ik heb me strikt aan zegt recept gehouden (en verdubbeld naar 20l)  Het recept komt uit Van water naar Bier, pagina 139 (zie recept, als het goed is)

Mijn aanname is, dat dat eind SG is berekend op gebruik van de voeibare gist  (Belgian Ardennes)

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #21 Gepost op: 31-10-2019 15:57 u »
Ik zou gewoon lekker gaan bottelen want de S33 komt zelden beneden de 1020.

Op zich neig ik daar ook naar, dacht alleen: bottel ik geen bommen... in plaats van de beoogde 6,9% alcohol kom ik nu op 1060-1020 x 0,135 = 5,4% (zonder bottelsuiker gerekend)

Offline SVB

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #22 Gepost op: 31-10-2019 16:48 u »
Maar Adrie zijn recept is 1065 (hoger dan jij hebt) en 6,5% (lager dan wat jij verwacht te hebben)
Beide zijn anders dan wat jij aangeeft. Verder geeft hij 4 type gist aan, lijkt me stug dat die allen 100% gelijk zijn.

Beter nog:
Jouw berekening komt bij hem uit dan op 6% alcohol exclusief bottelsuiker. (Uitgaande van 1065-1020*0.135)

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #23 Gepost op: 31-10-2019 16:58 u »
Maar Adrie zijn recept is 1065 (hoger dan jij hebt) en 6,5% (lager dan wat jij verwacht te hebben)
Beide zijn anders dan wat jij aangeeft. Verder geeft hij 4 type gist aan, lijkt me stug dat die allen 100% gelijk zijn.

Gaat om 'Lenteblondje'  1061/1008 en 6,9% (zie ook recept bij eerdere post). Mogelijk refereer jij aan een ander blondje? ;)

Offline SVB

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
« Reactie #24 Gepost op: 31-10-2019 17:01 u »
Die staat bij mij niet in zijn boek... en al helemaal niet op pagina 139 (er staat maar 1 blond in)

Tags: