Beste,
Afgelopen vrijdag, 27 september 2019, heb ik voor het eerst een donker bier gebrouwen. Hieronder gooi ik wat foto's en probeer ieder op de hoogte te houden. Ik hoor graag tips & tricks waarvan jullie denken dat ze een beter product op kunnen leveren. Ik gebruik de BIAB methode voor het brouwen.
Berekende Basis |
Brouwdatum | 27 september 2019 |
Biertype | Robust Porter |
Volume | 10,0 Liter |
Berekend Begin SG | 1.064 |
Berekende Kleur | 39.4 |
Berekende Bitterheid | 29.3 |
Brouwzaal Rendement | 50% |
Kooktijd | 60 Min |
Bij het meten van het SG na de mash kwam ik erachter dat mijn brouwzaal rendement ietsje hoger lag dan ik had verwacht.
Werkelijke Basis |
Brouwdatum | 27 september 2019 |
Biertype | Robust Porter |
Volume | 10,0 Liter |
Berekend Begin SG | 1.077 |
Berekende Kleur | 39.4 |
Berekende Bitterheid | 26.1 |
Brouwzaal Rendement | 61,3% |
Kooktijd | 60 Min |
[/th]
Ingrediënten |
Kraanwater [Westland] | 17L |
Weyermann - Munich II | 2kg |
Weyermann - Pale Ale Malt | 2kg |
Weyermann - Chocolate Wheat | 0,2kg |
Weyermann - Carafa I | 0,1kg |
Fuggles Pellets [60min] | 25g |
Fuggles Pellets [30min] | 10g |
Ierse Mos [15min] | 5gr |
WLP013 - London Ale Yeast | 1 PurePitch verpakking |
Het maischen heb ik in 2 stappen gedaan. de eerste 30 min op 62 ºC, daarna jet ik het geheel verwarmd tot 70 ºC. Dit heeft nog een periode van 30 min gekregen. Tijdens het maischen heb ik elke 10 minuten de gehele ketel doorgeroerd om klonten ect. tegen te gaan.
De gist is geënt op 21ºC en staat nu te vergisten met een temperatuur van 21 ºC a 22 ºC. Het is een erg actieve vergisten met 16 tot 20 blubs per 10 seconde.
het wort smaakte erg lekker, lichte chocolade smaak op de achtergrond. Deze smaak werd gecomplimenteerd met een lichte koffiesmaak.
Ik houd jullie op de hoogte!






