Robust Porter

Gestart door ScottB., 29-09-2019 13:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ScottB.

Beste,

Afgelopen vrijdag, 27 september 2019, heb ik voor het eerst een donker bier gebrouwen. Hieronder gooi ik wat foto's en probeer ieder op de hoogte te houden. Ik hoor graag tips & tricks waarvan jullie denken dat ze een beter product op kunnen leveren. Ik gebruik de BIAB methode voor het brouwen.

Berekende Basis
   
OmschrijvingWaarde
Brouwdatum27 september 2019
BiertypeRobust Porter
Volume10,0 Liter
Berekend Begin SG1.064
Berekende Kleur39.4
Berekende Bitterheid29.3
Brouwzaal Rendement50%
Kooktijd60 Min

Bij het meten van het SG na de mash kwam ik erachter dat mijn brouwzaal rendement ietsje hoger lag dan ik had verwacht.

Werkelijke Basis
   
OmschrijvingWaarde
Brouwdatum27 september 2019
BiertypeRobust Porter
Volume10,0 Liter
Berekend Begin SG1.077
Berekende Kleur39.4
Berekende Bitterheid26.1
Brouwzaal Rendement61,3%
Kooktijd60 Min
[/th]


Ingrediënten
   
IngrediëntHoeveelheid
Kraanwater [Westland]17L
Weyermann - Munich II2kg
Weyermann - Pale Ale Malt2kg
Weyermann - Chocolate Wheat0,2kg
Weyermann - Carafa I0,1kg
Fuggles Pellets [60min]25g
Fuggles Pellets [30min]10g
Ierse Mos [15min]5gr
WLP013 - London Ale Yeast1 PurePitch verpakking


Het maischen heb ik in 2 stappen gedaan. de eerste 30 min op 62 ºC, daarna jet ik het geheel verwarmd tot 70 ºC. Dit heeft nog een periode van 30 min gekregen. Tijdens het maischen heb ik elke 10 minuten de gehele ketel doorgeroerd om klonten ect. tegen te gaan.

De gist is geënt op 21ºC  en staat nu te vergisten met een temperatuur van 21 ºC  a 22 ºC. Het is een erg actieve vergisten met 16 tot 20 blubs per 10 seconde.

het wort smaakte erg lekker, lichte chocolade smaak op de achtergrond. Deze smaak werd gecomplimenteerd met een lichte koffiesmaak.

Ik houd jullie op de hoogte!








ScottB.

En nu zijn we 9 dagen verder. De vergisting was snel waar te nemen en is erg heftig geweest, ik heb namelijk mijn gehele vergistingskast schoon moeten maken...
Vandaag, 06/10/2019 heb ik het bier overgeheveld naar de 2e lagering. Met een SG van 1.022 is het bier volgens de brouwsoftware klaar met vergisten, ondanks dit laat ik het bier nog enkele dagen lageren op een temperatuur van ongeveer 17 à 18 graden.
Met een ABV van 7,35% is het voor een bier van 9 dagen oud al erg smakelijk. Rijping zal dit bier erg goed doen verwacht ik.

joenedu

Leuk verslag, balen van (het schoonmaken van) je gistkast. Hopelijk wordt het niet balen dat je maar 10 liter hebt gebrouwen, het ziet er heerlijk uit in ieder geval.

ScottB.

Na geen activiteit gezien te hebben en weinig tijd beschikbaar te hebben voor de rest van de week heb ik het bier al gebotteld na 2 dagen. SG was onveranderd, nog steeds op 1.022, en het bier smaakte compleet anders. De smaak van het jongbier was compleet verdwenen en het bier had een volle en rijke smaak. (Helaas) Nu 20 flesjes gebotteld met 2 g suiker per liter per flesje, en het wachten is aangeslagen op de hergisting.


Ik verwacht tot over 2 weken!

basvo

Ben benieuwd wat het is geworden! Leuk om te volgen met die foto's. Alleen ben wel een beetje benieuwd waarom je Ierse mos in zulk donker bier hebt gebruikt?

BrouwMark

2 g suiker per liter is wel weinig. Of bedoel je per flesje?

Michiel8012

Mooi verslag! Een Porter staat ook nog steeds op mijn bucketlist. Ik hoop voor je dat de flesjes die je hebt lekker mogen smaken!

ScottB.

Citaat van: basvo op 17-10-2019  17:44 uBen benieuwd wat het is geworden! Leuk om te volgen met die foto's. Alleen ben wel een beetje benieuwd waarom je Ierse mos in zulk donker bier hebt gebruikt?
Het was de eerste keer dat ik met een klaringsmiddel ging brouwen. Na een beetje onderzoek vond ik iers mos het voordeligste, ben immers een student ;p. Dus was voor mij ook een experiment. Heb hierna ook weer een tripel gebrouwen, met ook iers mos, en hier vind ik persoonlijk al resultaat aan te zien. Vergleken met de voroge batch.

Citaat van: BrouwMark op 17-10-2019  22:45 u2 g suiker per liter is wel weinig. Of bedoel je per flesje?
2 g per flesje inderdaad. Ik houd me aan 6 g / L

ScottB.



Hij is klaar hoor!
De smaken zijn mooi in balans, een heerlijk bier met een zoetje en een bittertje die in balans zijn.

De chocolade en koffie smaken zijn mooi in balans naar mijn mening, en overheersen niet.

Een recept dat voor herhaling vatbaar is naar mijn mening, Proost!

basvo

Citaat van: ScottB. op 24-10-2019  21:54 u

Hij is klaar hoor!
De smaken zijn mooi in balans, een heerlijk bier met een zoetje en een bittertje die in balans zijn.

De chocolade en koffie smaken zijn mooi in balans naar mijn mening, en overheersen niet.

Een recept dat voor herhaling vatbaar is naar mijn mening, Proost!

Ziet er goed uit zeg! Mooi etiket ook  :D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.