Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schuimstabiliteit  (gelezen 2485 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Stephan Franken

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #25 Gepost op: 28-10-2019 21:58 u »
9,5 g/ltr? ???

Das echt veel hoor

Klopt! Typefout... :nut: moet zijn 6,5


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Stephan Franken

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #26 Gepost op: 28-10-2019 22:00 u »

Wat zijn 'kruistesten' om uit te sluiten dat de oorzaak het bierglas is ?

Kruistest klinkt moeilijker dan het is.

n biertje met slechte schuimstabiliteit in een glas en een biertje met mooie schuimlaag (gekocht bier) in een ander glas.
Daarna nog een keer uitschenken maar dan de glazen wisselen (kruisen). Een eenvoudige methode maar zeer betrouwbaar om iets uit te sluiten.

Offline PaultjePils

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #27 Gepost op: 29-10-2019 11:45 u »
De glazen moet dan goed gespoeld worden, zonder resten van zeep. Voor beide stappen. Vet en zeep zijn de vijanden van goed stabiel schuim. Daarnaast is het een balans van eiwitten en hop.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.032
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #28 Gepost op: 29-10-2019 12:13 u »
Even voor de zekerheid; als je dus bijvoorbeeld 100% in de kook toevoegt dan geeft dat een nog beter resultaat?

Ten tweede; als je bier klaar is met na gisten en je koelt het niet terug is dat toch ook nadelig? omdat het koolzuur niet goed wordt opgenomen toch?

Het is afhankelijk van je bierstijl, maar wanneer je bijvoorbeeld een blond bier brouwt, zeg met 21 IBU, zou ik 14 IBU halen uit de eerste hopgift, die 60 minuten meekookt. De laatste 7 IBU pak ik meestal op 15 minuten voor het einde koken. Je gebruikt relatief veel hop op het eind om je IBU's te halen, wat je schuimstabiliteit ten goede komt.

Ik vergist vaak op 1 temperatuur, en incidenteel verhoog ik op het eind van de vergisting de temperatuur iets (1 a 2 graden). Wanneer ik het afgevuld heb op fles, zet ik deze flessen weg in de trapkast, waar het zo'n 20 graden is.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.145
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #29 Gepost op: 29-10-2019 14:12 u »
Hoewel hop voor flink wat schuimstabiliteit zorgt, vergeet niet dat de basis van wel of geen schuim gelegd wordt, tijdens het maischen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.032
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #30 Gepost op: 29-10-2019 14:21 u »
Hoewel hop voor flink wat schuimstabiliteit zorgt, vergeet niet dat de basis van wel of geen schuim gelegd wordt, tijdens het maischen.

Absoluut, dat wil men nog wel eens bagatelliseren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #31 Gepost op: 29-10-2019 21:19 u »
Hoewel hop voor flink wat schuimstabiliteit zorgt, vergeet niet dat de basis van wel of geen schuim gelegd wordt, tijdens het maischen.

Schuimstabiliteit is een heel complex onderwerp. Er zijn heel veel factoren die van belang zijn.
Een overzicht van allerlei factoren die een rol spelen vind je in een wiki-artikel over dit onderwerp.
Zie https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=schuimhoudbaarheid

Offline Stephan Franken

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #32 Gepost op: 31-10-2019 21:07 u »
Ik begrijp sowieso niet dat er nog mensen zijn die op 53 graden dus met een zg eiwitrust beginnen.
En dat er door sommige verenigingen nog brouwcursussen gegeven worden waar dit aanbevolen wordt.


Ook ik heb dat inderdaad nog eens op een cursus geleerd. En verbaas me er dan over.
Wat ik ok niet snap is 'waarom geeft BrouwHulp deze optie dan nog in de standaard te kiezen maischschema's?

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #33 Gepost op: 31-10-2019 21:14 u »
Wat ik ok niet snap is 'waarom geeft BrouwHulp deze optie dan nog in de standaard te kiezen maischschema's?

In BrouwHulp zitten standaard een heleboel verschillende standaard maischschema's.
Aan de gebruiker / brouwer de taak om het schema te kiezen dat hij het meest geschikt acht voor het betreffende recept....

Daar komt ook bij dat BrouwHulp al een poos niet meer onderhouden wordt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #34 Gepost op: 31-10-2019 22:41 u »
In BrouwHulp zitten standaard een heleboel verschillende standaard maischschema's.

Pff..standaard maischschema's... :nut:  hoe lastig is het om de maischstappen te snappen en dit zelf te bepalen?  :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #35 Gepost op: 31-10-2019 23:33 u »
Pff..standaard maischschema's... :nut:  hoe lastig is het om de maischstappen te snappen en dit zelf te bepalen?  :weetniet:

Dit zitten toch ook in BrouwVisie...  :weetniet:

Online Snelbier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #36 Gepost op: 01-11-2019 09:48 u »
Ook voor mij (na een tiental moutbrouwsels) blijft schuimstabiliteit een lastig onderwerp.
Wat te doen en/of te laten, etc..
Naar aanleiding van Adrie's opmerking hier: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33937.msg515541.html#msg515541
Vorige week een tarwebier gebrouwen met 60% tarwemout en wl eiwitrust op 53'C..
Over een maand weet ik of het wat heeft opgeleverd.
Voor een goede vergelijking later nog eens brouwen zonder eiwitrust...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #37 Gepost op: 01-11-2019 12:06 u »
Ook voor mij (na een tiental moutbrouwsels) blijft schuimstabiliteit een lastig onderwerp.
Wat te doen en/of te laten, etc..
Naar aanleiding van Adrie's opmerking hier: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33937.msg515541.html#msg515541
Vorige week een tarwebier gebrouwen met 60% tarwemout en wl eiwitrust op 53'C..
Over een maand weet ik of het wat heeft opgeleverd.
Voor een goede vergelijking later nog eens brouwen zonder eiwitrust...

Als je met tarwe brouwt ligt het allemaal anders. Tarwe bevat meer eiwitten en wordt minder ver afgebroken tijdens het mouten. Een eiwitrust is daarom veel meer nodig om de eiwitten af te breken.

Dat geldt zeker als je ongemoute tarwe gebruikt. De eiwitten zijn dan nog helemaal niet afgebroken.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.108
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #38 Gepost op: 01-11-2019 14:55 u »
Tarwe geeft geen garantie op goed schuim. Het gaat om een samenspel van tarwe en gerst. Soms werkt tarwe positief, soms juist negatief. Ingewikkelde materie waar je als hobbybrouwer niks mee kan.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #39 Gepost op: 01-11-2019 19:00 u »
Dit zitten toch ook in BrouwVisie...  :weetniet:

Klopt, maar toen wist ik niet wat ik nu wist.... :) En je moet ook wel rekening houden met beginners en deze handvatten aanreiken...  ;)

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #40 Gepost op: 01-11-2019 21:12 u »
En je moet ook wel rekening houden met beginners en deze handvatten aanreiken...  ;)

Dan geloof ik dat ik deze opmerking niet helemaal begrijp..... :nut: :nut: :weetniet: :weetniet:

Pff..standaard maischschema's... :nut:  hoe lastig is het om de maischstappen te snappen en dit zelf te bepalen?  :weetniet:

 :proost: :biersmile:

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #41 Gepost op: 02-11-2019 11:57 u »
Hier is de mening van een bioloog die ook thuisbrouwer is: https://beerandwinejournal.com/foam-5/. De samenvatting lijkt het belangrijkste.

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.486
  • Land: be
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #42 Gepost op: 06-11-2019 10:10 u »
Als je met tarwe brouwt ligt het allemaal anders. Tarwe bevat meer eiwitten en wordt minder ver afgebroken tijdens het mouten. Een eiwitrust is daarom veel meer nodig om de eiwitten af te breken.

Dat geldt zeker als je ongemoute tarwe gebruikt. De eiwitten zijn dan nog helemaal niet afgebroken.
Tarwe bevat niet meer eiwitten dan gerst enkel het deel oplosbaar eiwit is ruwweg 1% lager !!
De analyse resultaten van enkele tarwe rassen gebruikt voor brouwen:

De analyse resultaten van enkele gersten gebruikt voor brouwen:


Wat betreft de schuimbevorderende eigenschappen van Tarwe in je beslag:
Citaat
Despite the limited literature, it is generally accepted that wheat has foam-enhancing properties. Our results suggest that wheat contains foam active compounds.
However, the overall influence of these compounds is not
easily detected. Moreover, replacement of barley malt by
wheat as part of the grist increases disproportionation
processes in the foam. Therefore, it can be suggested that
wheat should have a positive influence on other foam stability determining factors like bubble size distribution and
drainage effects. However, the role of barley malt properties cannot be neglected. The overall effect of wheat on
foam stability therefore depends on the foaming potential
of the barley malt and wheat variety used for brewing.

bron in bijlage

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #43 Gepost op: 06-11-2019 21:01 u »
Tarwe bevat niet meer eiwitten dan gerst enkel het deel oplosbaar eiwit is ruwweg 1% lager !!
De analyse resultaten van enkele tarwe rassen gebruikt voor brouwen:

De analyse resultaten van enkele gersten gebruikt voor brouwen:


Wat betreft de schuimbevorderende eigenschappen van Tarwe in je beslag:
bron in bijlage

Diverse bronnen die ik bekeken heb geven aan dat gerst een eiwitgehalte heeft tussen de 7 en 13%. Het eiwitgehalte van tarwe zou tussen de 10 en 15% liggen.
Zie onder andere https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?c=1

Voor wat het minder opgelost zijn van tarwe verwijs ik naar bijvoorbeeld
https://byo.com/article/brewing-with-wheat/


Neemt echter niet weg dat het artikel waarnaar je verwijst interessant is. Zeker het gedeelte dat door jou is aangehaald.


Overigens wordt ook geschreven
Citaat
The  use  of  unmalted  wheat  also  results  in  a  paler  product.  The  colour  of  the  wheat beers was 2.5 EBC units lower than that of the all-malt  beer.  Protein  analysis  revealed  lower  nitrogen  con-tents of the wheat beers. However, nitrogen content of the wheat beers increased with an increase of the total protein content  of  the  wheat.  To  be  precise,  a  linear  relationship  (R2 = 0.90; P < 0.01) was found between the nitrogen con-tent of the wheat beers and that of the respective congress worts


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.108
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #44 Gepost op: 07-11-2019 00:24 u »
De mythe van het handje tarwe voor het schuim is hardnekkig.
Het is echt waar ... tarwe geeft geen beter schuim.  :brouwen:

Kijk eerder naar caramouten voor beter schuim. Ik ben benieuwd of de heren weten wat het verschil is tussen caramout en andere mouten (allemaal gerst). Ik kan het wel verklappen, maar ga dat nog even niet doen, om het leereffect te vergroten.  ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #45 Gepost op: 07-11-2019 22:46 u »
De mythe van het handje tarwe voor het schuim is hardnekkig.
Het is echt waar ... tarwe geeft geen beter schuim.  :brouwen:

Kijk eerder naar caramouten voor beter schuim.
...

Mee eens. Een beetje tarwe doet niet zo veel qua schuimhoudbaarheid.
Ook ik heb ervaren dat caramouten, zoals carapilsmout meer effect heeft.

Tags: