Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schuimstabiliteit  (gelezen 2484 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Stephan Franken

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Schuimstabiliteit
« Gepost op: 27-10-2019 15:38 u »
Hallo,

Ik heb inmiddels al behoorlijk wat biertjes gebrouwen, met wisselende successen. Vooral daarom voel ik me nog een absolute beginner.

Ik loop tegen een probleem aan waar ik niet verder mee kom. Ik weet dat er over dit onderwerp  al heel veel geschreven is maar ik kom er niét uit!
Onlangs heb ik een biertje gemaakt wat goed smaakt. Maar wat totaal geen schuimstabiliteit heeft. Het bier slaat in enkele seconden helemaal dood. Er is werkelijk NIETS meer terug te zien van het schuim. Nul schuimstabiliteit

Dit is niet de eerste keer. Ik heb dit probleem vaker. Wat doe ik verkeerd Help me please..!!!

De volgende stappen heb ik al geprobeerd om het probleem te verhelpen, echter zonder succes

-   Niet te warm vergisten om de hogere alcoholen te voorkomen
-   Flesjes SUPER schoon gemaakt én héél goed nagespoeld.
-   20 minuten maischen op 53gr C Eiwit rust
-   Kruistesten. Om uit te sluiten dat de oorzaak het bierglas is.
 

Hieronder mijn brouwsel:


Kenmerk 4 Begin SG 1,078 SG
Naam Hopus one Eind SG
Bierstijl Vlaams Bruin (Sterk)
Berekende kleur 30 EBC (Morey)
Volume 17,8
Berekende bitterheid 25 IBU (Rager)
Brouwzaalrendement 73,6 %
Bitterheidsindex 0,32 BU/GU
Kooktijd 90 min.
Water uit Tilburg 26,10 l
Spoelwater 0,87 l

Vergistbare ingrediënten

3,90 kg 66,6 % Pilsmout Dingemans 3 EBC
0,76 kg 13,0 % Swaen Munich Dark De Swaen 20 EBC
0,76 kg 13,0 % Aromatic | Amber Dingemans 50 EBC
0,26 kg 4,4 % Cara 120 Dingemans 120 EBC
0,18 kg 3,0 % Bruine basterdsuiker Supermarkt 35 EBC

Maischschema

Eiwitrust 53,0 °C Infusie 1 min. 20 min. 4,6 l/kg
Beta-amylase 62,0 °C Directe verwarming 10 min. 45 min. 4,6 l/kg
Alfa-amylase 72,0 °C Directe verwarming 15 min. 10 min. 4,6 l/kg
Uitmaischen 78,0 °C Directe verwarming 10 min. 5 min. 4,6 l/kg

Hop


15,1 g Styrian Goldings 3,4% 90 min. 8
13,7 g Hallertau Tradition 6,0% 90 min. 15
42,8 g Styrian Goldings 3,4% koudhop 0
21,0 g Styrian Goldings 3,4% vlamuit 2

Gist

M47 Belgian Abbey Mangrove Jack's bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 795
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: schuimstabiliteit
« Reactie #1 Gepost op: 27-10-2019 15:40 u »
Hoe controleer je de vergistingstemperatuur? Heb je hiervoor een vergistingskoelkast of heb je het gistvat in een teil staan of in een koele ruimte of in de gang ?
Hoeveel bottelsuiker?
Heb je wel koolzuur of is het bier ook in dat opzicht dood?
Zitten de kroonkurken wel goed op de flessen?

db

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: schuimstabiliteit
« Reactie #2 Gepost op: 27-10-2019 16:01 u »
Ik weet niet of dit invloed heeft op de schuimstabiliteit is, maar M47 is minder geschikt voor zware bieren (sg 1.078). Boven 8% ABV vindt hij niet leuk.
Wat is je eind sg?

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 553
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: schuimstabiliteit
« Reactie #3 Gepost op: 27-10-2019 16:23 u »
Sla de eiwitrust is een keer over, kijken wat er dan gebeurt.
De mout van tegenwoordig is heel anders dan vroeger.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: schuimstabiliteit
« Reactie #4 Gepost op: 27-10-2019 16:35 u »
Sla de eiwitrust is een keer over, kijken wat er dan gebeurt.
De mout van tegenwoordig is heel anders dan vroeger.

Het weglaten van een eiwitrust zorgt er inderdaad voor dat je bier een betere schuimhoudbaarheid krijgt.
Verder helpt vaak wat koeler vergisten (18 à 19  ºC).
Ook kun je een 1 kg pilsmout vervangen door carapilsmout.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.299
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #5 Gepost op: 27-10-2019 16:44 u »
Bastardsuiker ook weglaten

Offline Stephan Franken

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: schuimstabiliteit
« Reactie #6 Gepost op: 27-10-2019 17:45 u »
Ik weet niet of dit invloed heeft op de schuimstabiliteit is, maar M47 is minder geschikt voor zware bieren (sg 1.078). Boven 8% ABV vindt hij niet leuk.


Wat is je eind sg?
Dank voor je reactie!
einde sg is 1.020

Offline Stephan Franken

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: schuimstabiliteit
« Reactie #7 Gepost op: 27-10-2019 18:01 u »
Het weglaten van een eiwitrust zorgt er inderdaad voor dat je bier een betere schuimhoudbaarheid krijgt.
Verder helpt vaak wat koeler vergisten (18 à 19  ºC).
Ook kun je een 1 kg pilsmout vervangen door carapilsmout.

 
Die eiwitrust achterwegen laten ga ik zeker proberen.
Koel vergisten op 18 ºC heb ik gedaan, helaas niet het gewenste resultaat.
En carapilsmout gebruiken is ook een leuke om eens te proberen.
Dank voor je tips

Offline Stephan Franken

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: schuimstabiliteit
« Reactie #8 Gepost op: 27-10-2019 18:09 u »
Hoe controleer je de vergistingstemperatuur? Heb je hiervoor een vergistingskoelkast of heb je het gistvat in een teil staan of in een koele ruimte of in de gang ?
Hoeveel bottelsuiker?
Heb je wel koolzuur of is het bier ook in dat opzicht dood?
Zitten de kroonkurken wel goed op de flessen?

db

Ik heb een vergistingskastje gemaakt waar ik alle vertrouwen in heb. Ik plak de voeler altijd met tape op het vergistingsvat.
9,5 gram suiker per liter in de flesjes heb ik toegevoegd als vergistingssuiker. De hoeveelheid koolzuur is naar mijn inzien prima. ik zie een mooie mousse en het bier heeft een heerlijk mondgevoel.
Kroonkurken zitten prima op de fles.

Ook jij, dank voor je reactie!

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.299
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #9 Gepost op: 27-10-2019 18:15 u »
9,5 g/ltr? ???

Das echt veel hoor

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.484
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #10 Gepost op: 27-10-2019 21:19 u »
Ik begrijp sowieso niet dat er nog mensen zijn die op 53 graden dus met een zg eiwitrust beginnen.
En dat er door sommige verenigingen nog brouwcursussen gegeven worden waar dit aanbevolen wordt.

Offline Kiekeboe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #11 Gepost op: 27-10-2019 22:31 u »

De volgende stappen heb ik al geprobeerd om het probleem te verhelpen, echter zonder succes

-   Kruistesten. Om uit te sluiten dat de oorzaak het bierglas is.


Wat zijn 'kruistesten' om uit te sluiten dat de oorzaak het bierglas is ?

Offline Kiekeboe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: schuimstabiliteit
« Reactie #12 Gepost op: 27-10-2019 22:33 u »
Ik weet niet of dit invloed heeft op de schuimstabiliteit is, maar M47 is minder geschikt voor zware bieren (sg 1.078). Boven 8% ABV vindt hij niet leuk.

Welke gist stel je dan voor als alternatief?

Offline Kiekeboe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #13 Gepost op: 27-10-2019 22:34 u »
Bastardsuiker ook weglaten

Weglaten of vervangen door een andere suiker. Kan er iemand het verband verduidelijken tussen gebruikte suikers en schuimstabiliteit?

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: schuimstabiliteit
« Reactie #14 Gepost op: 27-10-2019 22:58 u »
Welke gist stel je dan voor als alternatief ?

Een gist die geschikt is voor hogere alcohol percentages in ieder geval. Als je een zwaar bier brouwt moet je in de specificaties van de fabrikant kijken wat het maximum alcohol percentage is dat zij aangeven.

In dit document kun je lezen dat de 'alcohol tolerance' voor de M47 8% is:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V6_MJ_CS_YEAST_Bk_WEB.pdf?23

Voor de M41 bijvoorbeeld is die 12%, en voor de M31 10%.

Maar uiteraard moet je ook naar de gewenste smaak kijken. Ik weet niet wat TS in dat opzicht voor ogen heeft.....

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 951
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #15 Gepost op: 27-10-2019 23:18 u »
De eiwitrust kan je weglaten. En meer hop in je koopproces gebruiken, nu heb je 28 gram op 15 liter?
Hop heeft een positief effect op de schuimstabiliteit.

Offline Kiekeboe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: schuimstabiliteit
« Reactie #16 Gepost op: 27-10-2019 23:22 u »
Het weglaten van een eiwitrust zorgt er inderdaad voor dat je bier een betere schuimhoudbaarheid krijgt.
Verder helpt vaak wat koeler vergisten (18 à 19  ºC).
Ook kun je een 1 kg pilsmout vervangen door carapilsmout.

Aangezien ik met min of meer dezelfde frustraties leef als de starter van deze topic wil ik bovenstaande 3 adviezen wel opvolgen.

Van het weglaten van de eiwitrust op 50° was ik al min of meer overtuigd maar was toch niet echt op de hoogte of ervan overtuigd dat de maischstap op 50° (behalve tijdsbesparing) ook mocht weggelaten om reden van schuimstabiliteit.

Van het  vergisten op lagere temperatuur was ik ook al min of meer overtuigd. Ik heb tot dusver vergist in een metselkuip met aquariumverwarming bij 21° alsook in een vergistingskast (ook op 21°). De resultaten van de metselkuip waren op vlak van schuimstabiliteit beter dan de resultaten in vergistingskast. Ik ben er ondertussen van overtuigd (ga het althans ooit uitproberen) dat het vastplakken van de temperatuursensor op de vergistingskuip beter is dan de temperatuursensor los laten liggen in het midden van de koelkast/vergistingskast. Ik ga de volgende keer de inkbird temperatuurregelaar instellen op 19° (ipv 21°) en ook de sensor vastplakken op het middelste (van 3 vaten) in een hoge koel/vergistingskast.

De derde suggestie om meer carapilsmout te gebruiken heb ik ook al wel ooit ergens vernomen, een iets donkerder gekleurder bier zou ik ook wel appreciëren maar als het gebruik van carapilsmout behalve de kleur ook de schuimstabiliteit kan verbeteren ben ik zeker gewonnen. Maar goed, er zijn zoveel suggesties die ik wil proberen, maar aangezien ik slechts enkele keren per jaar bier kan brouwen zal het nog wel een tijd duren alvorens ik iets weet over het resultaat van al die experimenten.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #17 Gepost op: 28-10-2019 10:19 u »
De eiwitrust kan je weglaten. En meer hop in je koopproces gebruiken, nu heb je 28 gram op 15 liter?
Hop heeft een positief effect op de schuimstabiliteit.

Ik merk zelf dat wanneer ik koudhop vlak na de hoofdvergisting mijn schuim vele malen beter is dan wanneer ik niet koudhop, nu een paar bieren na elkaar gedaan en het verschil is duidelijk. Ook heb ik een tijdje die mini suikerklontjes van AH gebruikt a 2 gram per flesje en dan is de hergisting sowieso en het schuim niet optimaal. Dus tegenwoordig suikersiroop koken en koudhoppen. Voor de koude hop gebruik ik niet eens veel hop, 1 gram per liter meestal.

Jelle

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 526
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: schuimstabiliteit
« Reactie #18 Gepost op: 28-10-2019 10:37 u »

De derde suggestie om meer carapilsmout te gebruiken heb ik ook al wel ooit ergens vernomen, een iets donkerder gekleurder bier zou ik ook wel appreciëren maar als het gebruik van carapilsmout behalve de kleur ook de schuimstabiliteit kan verbeteren ben ik zeker gewonnen.

Carapils heeft geen tot nauwelijks invoed op de kleur van je bier. Hiervoor moet je donkerdere mouten gebruiken

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.684
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #19 Gepost op: 28-10-2019 14:02 u »
Carapils is nergens voor nodig als je je proces op orde hebt. Zelf zou ik het niet eens als laatste redmiddel gebruiken.

Kooktijd 90 minuten, waarom, hoeveel verdamp je over de hele kooktijd?

Ingo

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.145
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #20 Gepost op: 28-10-2019 14:46 u »
Minder lang koken, 70 minuten is voldoende. Geef je eerste hopgift nadat het wort 10 minuten gekookt heeft. Eventueel iets minder hop tijdens het koken en ga tot 4 gram hop per liter bij het koudhoppen en voeg die liefst los toe.

Hier eentje méér dan een minuut na het schenken (pas de 3de foto vond ik goed uitkomen) 



Vorige week nog Pieter.... op bezoek gehad en na iets meer dan een vol uur stond er nog steeds een dun laagje schuim op onze glazen.

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Land: be
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #21 Gepost op: 28-10-2019 15:58 u »
Weglaten of vervangen door een andere suiker. Kan er iemand het verband verduidelijken tussen gebruikte suikers en schuimstabiliteit?
In sommige suikers zit er antiklontermiddel en dat werkt schuimnegatief.



Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 824
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #22 Gepost op: 28-10-2019 16:10 u »
60 minuten koken met hop tot max. 2/3 van je IBU's.
Veel late hopgiften op 15/10/5 minuten voor einde koken, best met hopsoorten met laag alfazuurgehalte. Zo gebruik je meer hop in de kook en dit werkt schuimpositief.

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.032
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #23 Gepost op: 28-10-2019 16:25 u »
60 minuten koken met hop tot max. 2/3 van je IBU's.
Veel late hopgiften op 15/10/5 minuten voor einde koken, best met hopsoorten met laag alfazuurgehalte. Zo gebruik je meer hop in de kook en dit werkt schuimpositief.

Dit is inderdaad een beproefde methode voor veel bieren, zowel de keuze voor hoppen met een laag alfazuurpercentage, als het 2/3 v/d IBU's op 60 minuten, en 1/3 van de IBU in de laatste 15 min.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimstabiliteit
« Reactie #24 Gepost op: 28-10-2019 18:19 u »
Dit is inderdaad een beproefde methode voor veel bieren, zowel de keuze voor hoppen met een laag alfazuurpercentage, als het 2/3 v/d IBU's op 60 minuten, en 1/3 van de IBU in de laatste 15 min.
Even voor de zekerheid; als je dus bijvoorbeeld 100% in de kook toevoegt dan geeft dat een nog beter resultaat?

Ten tweede; als je bier klaar is met na gisten en je koelt het niet terug is dat toch ook nadelig? omdat het koolzuur niet goed wordt opgenomen toch?

Tags: