Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Keidonker, een lekker complexe RIS  (gelezen 544 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
Keidonker, een lekker complexe RIS
« Gepost op: 21-10-2019 14:28 u »
Hoi,

Ik ga na lange tijd de ketel weer eens aantrappen want ik heb er eindelijk weer eens de tijd voor en de vooraad is een beetje op aan het raken  :)
Met de grondstoffen die ik in huis heb heb ik onderstaand RIS recept in elkaar gedraaid.

Naast eventueel commentaar op het recept zelf ben ik op zoek naar wat advies of het toevoegen van Vanille(stokjes) nog wat zou toevoegen. Een subtiele vanille smaak zou misschien de alcohol wat kunnen maskeren, maar in de commerciele bieren schiet het altijd meteen zo door. Net of je vanille pudding drinkt....  In al mijn jaren brouwen heb ik nog nooit iets als vanille gebruikt in mijn bieren. Is er een "Best Practice" voor het gebruik van die grondstof? Of is het (zoals de meeste zaken gelukkig) proefondervindelijk vaststellen wat wel en niet werkt?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKeidonker
Brouwdatum
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume25.0 l
Begin SG1.118 SG
Berekende kleur (Morey)169 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)51 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
32.89 lEngelens Kraanwater
10.96 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
50 mg/l8 mg/l79 mg/l188 mg/l106 mg/l21 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8.55 kgSwaen Dutch Pale AleDe Swaen7 EBC69.9 %
0.99 kgGoldSwaen AromaDe Swaen400 EBC8.1 %
0.59 kgBlackSwaen CoffeeDe Swaen600 EBC4.8 %
0.59 kgGoldSwaen Munich LightDe Swaen90 EBC4.8 %
0.59 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons150 EBC4.8 %
0.59 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC4.8 %
0.33 kgBlackSwaen BarleyDe Swaen1125 EBC2.7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
(in)maischen65.0 įC1 min.60 min.2.7 l/kg
uitmaischen78.0 įC1 min.5 min.2.7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
38.9 gE.K. Goldingbellen6.2%60 min.16.0 IBU
25.9 gWarriorbellen14.8%60 min.25.5 IBU
26.3 gE.K. Goldingbellen6.2%15 min.5.4 IBU
26.3 gE.K. Goldingbellen6.2%10 min.3.9 IBU
26.3 gE.K. Goldingbellen6.2%0 min.0.0 IBU


Gist
starter[/data][data]Hornindal Kveik (OYL-091)[/data][data]ondergist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]26.3 gE.K. Goldingbellen6.2%0 min.0.0 IBU





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
Re: Keidonker, een lekker complexe RIS
« Reactie #1 Gepost op: 21-10-2019 15:10 u »
Als je vanille gedoseerd wilt gebruiken, dan zou ik extract gebruiken. Ik heb zelf een flesje met wodka en 3 vanillestokjes weggezet. Deze een tijdje laten staan tot de smaak er goed is ingetrokken. Bij het bottelen kun je het gaan toevoegen.

En de extract kun je ook weer bij taarten, cakes, et cetera gebruiken.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Keidonker, een lekker complexe RIS
« Reactie #2 Gepost op: 21-10-2019 18:57 u »
Leuk recept. Weinig op aan te merken. Voor wat betreft het gebruik van vanille denk ik dat de tip hierboven van Sjaak goed is om te doen. (Je zou die stokjes ook in een bourbon, of andere drank waarvan je wat karakter in het bier wil hebben, kunnen laten trekken)

In het recept voor een ris ben ik wel voorstander van het gebruik van 3 a 5 % havervlokken in de maisch. Dit bevordert een zachte afdronk.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 925
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Keidonker, een lekker complexe RIS
« Reactie #3 Gepost op: 21-10-2019 21:27 u »
Voor een mooie balans met het te verwachten alcohol percentage (12+?) en de zware body zou ik een hogere bitterheid kiezen: 100-110
Dat lijkt heel wat maar valt volledig weg tegen bovengenoemd geweld.
En aromahop zal niet heel veel waarneembare sporen achterlaten dus dat lijkt me zonde van de hop.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Keidonker, een lekker complexe RIS
« Reactie #4 Gepost op: 21-10-2019 23:28 u »
Is het begin SG niet erg hoog?
Heb hier op het forum al verschillende draadjes gezien van verstokte vergistingen met dergelijke extreem hoge begin sg's.

Maar misschien kan de kveik gist hier, in tegenstelling tot veel andere gisten, wel mee overweg  :weetniet:

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
Re: Keidonker, een lekker complexe RIS
« Reactie #5 Gepost op: 23-10-2019 09:48 u »
Ik trim het recept iets terug vwb het start SG. In mijn berekeningen komt hij nu uit op 10 a 11% en dat mag misschien inderdaad wel wat minder.
De Kveik kan als het goed is verder door dan de meeste traditionele gisten, dus een verstokte vergisting zal denk  ik wel meevallen.

De bitterheid ga ik ook nog eens bekijken. Misschien is iets bitterder inderdaad beter. Dat stel ik meestal op de brouwdag zelf nog bij aan de hand van hoe het maischen is verlopen.

Bedankt voor de input!

Ed.

Tags: