Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Simpele manier van giststarter maken?  (gelezen 888 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline OrangeDirk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Simpele manier van giststarter maken?
« Gepost op: 19-10-2019 13:49 u »
Ik wil volgende week een quadrupel brouwen heb net Wyeast gist 1214 aangehad. Heb 2 pakjes maar schijnt conform de berekening toch nog te weinig te zijn. En ik krijg overal de tip een giststarter te maken. Nu heb ik dit nog nooit gedaan en ook niet alles in huis zoals een magneetroerder en een erlenmeyer en ook geen moutextract.

Nu vroeg ik me af of het volgende mogelijk was?

- wort maken met een sg van 1040 door zelf kleine hoeveel mout te maischen
- af koelen en in een of twee goed gesaniteerde petfles(sen) te doen
- Deze goed schudden voor lucht of te beluchten met een pompje wat ik wel in huis heb
- vervolgens Wyeast toe te voegen en op gang te laten komen (afdekken met alu folie of zo?)
- net na hoogtepunt in de koelkast zetten en dan af gieten en toevoegen aan wordt op brouwdag

Kan dit werken of is dit kansloos door gebrek aan materialen.

Of hebben jullie andere tips?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.145
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: simpele manier van giststarter maken?
« Reactie #1 Gepost op: 19-10-2019 14:04 u »
Doe uw gemaakt wort van 1040 in een mandfles na het toevoegen van uw 2 zakjes Wyeast gist 1214 hang je het luchtslangetje van uw pompje onderaan in het wort en laat het af en toe blazen.



Als luchtfilter kan je een klein plastiek doosje gevuld met medicinale watten gebruiken waar je de lucht eerst laat doorgaan.


Af en toe eens walsen met de mandfles om het belucht wort te vermengen, bij gebrek aan een magneetroerder.

Dek de mandfles af met een rubber bandje (rekkertje) over een gestreken zakdoek om fruitvliegjes buiten te houden

Offline OrangeDirk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: simpele manier van giststarter maken?
« Reactie #2 Gepost op: 19-10-2019 22:06 u »
Dankje, ik heb een filter op mijn pompje zitten dus dat is geregeld.

Heb alleen geen mandfles maar kan het natuurlijk ook in een gistingsvaatje doen alleen is die wel 20 liter.




Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.145
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: simpele manier van giststarter maken?
« Reactie #3 Gepost op: 19-10-2019 22:46 u »
Ja dat kan je natuurlijk ook nemen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.145
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: simpele manier van giststarter maken?
« Reactie #4 Gepost op: 20-10-2019 07:20 u »
Nog wat bijkomende raad. Zorg dat de pH waarde van uw wort heel dicht zit bij 5. Eventueel aanzuren met een druppeltje zuur fosforzuur of melkzuur of een ander zuur wat je hebt liggen.
Als je gistvoeding wil geven aan uw starter, wees daar heel karig mee, een klein mespuntje of 0,2 g. Teveel gistvoeding belet het vormen van dochtercellen omdat er onbalans ontstaat tussen de samenstelling binnen en buiten de gistcel.
Veel zwenken of walsen met het recipiŽnt, want luchtzuurstof bevordert de groei van dochtercellen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: simpele manier van giststarter maken?
« Reactie #5 Gepost op: 20-10-2019 23:07 u »
Ik wil volgende week een quadrupel brouwen heb net Wyeast gist 1214 aangehad. Heb 2 pakjes maar schijnt conform de berekening toch nog te weinig te zijn. En ik krijg overal de tip een giststarter te maken. Nu heb ik dit nog nooit gedaan en ook niet alles in huis zoals een magneetroerder en een erlenmeyer en ook geen moutextract.

Nu vroeg ik me af of het volgende mogelijk was?

- wort maken met een sg van 1040 door zelf kleine hoeveel mout te maischen
- af koelen en in een of twee goed gesaniteerde petfles(sen) te doen
- Deze goed schudden voor lucht of te beluchten met een pompje wat ik wel in huis heb
- vervolgens Wyeast toe te voegen en op gang te laten komen (afdekken met alu folie of zo?)
- net na hoogtepunt in de koelkast zetten en dan af gieten en toevoegen aan wordt op brouwdag

Kan dit werken of is dit kansloos door gebrek aan materialen.

Of hebben jullie andere tips?

Prima. Je hebt geen roerder noch een beluchtingsset nodig voor een giststarter. Het kan heel simpel. Schudden werkt prima. Zeker als je dat de eerste uren een aantal keren herhaalt.

Je hebt wel een grotere hoeveelheid wort nodig. Als dat niet erg vindt kun je door alleen te schudden voldoende gist krijgen. Overigens kun je in plaats van zelf wort brouwen ook moutextract gebruiken. Gistvoeding gebruiken en aanzuren met fosforzuur zijn hele goede tips van Walter. Maar als je die niet in huis hebt is dat bij een grotere starter geen probleem. Aanzuren kun ook met melkzuur.

Een starter maken is echt veel eenvoudiger dan vaak gedacht wordt. Het is in feite niets anders dan een minibrouwsel dat je gebruikt om een groter brouwsel snel aan het gisten te krijgen.

Offline OrangeDirk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: simpele manier van giststarter maken?
« Reactie #6 Gepost op: 04-11-2019 12:42 u »
Kleine update: heb maar gewoon een starter gemaakt door zelf wort te maken dmv maischen. In een petfles gedaan en voldoende geschud. Weinig activiteit na een dag. Uiteindelijk kwam het toch goed op gang en na drie dagen in de koelkast gezet. Mooie laag gist ontstaan.

Die dag erop bij mijn wort gedaan en nog nooit zo'n goede vergisting gehad. Net overgegoten na 8 dagen en SG was 1013 na een begin SG van 1089. Geschat eind SG was 1021 dus wel iets te ver gegaan. Alcohol volgens berekening 9,9%.

Maak me nu alleen wat zorgen over de hergisting op fles straks. Gaat dat nog wel goed met zo veel alcohol? Heb de Wyeast 1214 gebruikt.

Offline P@sc@l

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Geneet umdet ut ken
Re: simpele manier van giststarter maken?
« Reactie #7 Gepost op: 04-11-2019 15:23 u »
Als je niet te lang wacht met bottelen mag dit geen probleem zijn, dus goed in de gaten houden wanneer jouw bier is uitgegist en daarna bottelen.
Je kunt eventueel ook gebruik maken van bottelgist, sommige brouwers doen dit standaard bij zwaardere bieren, je kunt hiervoor bijvoorbeeld de Lallemand CBC-1 of Fermentis F2 gebruiken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: simpele manier van giststarter maken?
« Reactie #8 Gepost op: 04-11-2019 21:41 u »
Maak me nu alleen wat zorgen over de hergisting op fles straks. Gaat dat nog wel goed met zo veel alcohol? Heb de Wyeast 1214 gebruikt.

Geen enkel probleem. Deze gist heeft een hoge alcohol tolerantie.
Je kunt bottelen als het bier is uitgegist. Laat het geen weken staan want dan gaat de vitaliteit van de gist achteruit en verloopt de hergisting moeizaam.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.876
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Simpele manier van giststarter maken?
« Reactie #9 Gepost op: 04-11-2019 22:19 u »
Ik wil volgende week een quadrupel brouwen heb net Wyeast gist 1214 aangehad. Heb 2 pakjes maar schijnt conform de berekening toch nog te weinig te zijn. En ik krijg overal de tip een giststarter te maken. Nu heb ik dit nog nooit gedaan en ook niet alles in huis zoals een magneetroerder en een erlenmeyer en ook geen moutextract.

Nu vroeg ik me af of het volgende mogelijk was?

- wort maken met een sg van 1040 door zelf kleine hoeveel mout te maischen
- af koelen en in een of twee goed gesaniteerde petfles(sen) te doen
- Deze goed schudden voor lucht of te beluchten met een pompje wat ik wel in huis heb
- vervolgens Wyeast toe te voegen en op gang te laten komen (afdekken met alu folie of zo?)
- net na hoogtepunt in de koelkast zetten en dan af gieten en toevoegen aan wordt op brouwdag

Kan dit werken of is dit kansloos door gebrek aan materialen.

Of hebben jullie andere tips?

Ik zou wel het wort even opkoken zodat die kiemvrij is. Verder prima, doe ik ook vaak zo. Alleen gebruik ik dan wel een magneetroerder, maar zoals Jacques zegt is dat niet essentieel. Regelmatig  schudden werkt ook en klein beetje extra voeding.
 

Tags: