Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?  (gelezen 1041 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Simonius

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Gepost op: 24-10-2019 11:09 u »
Goedendag,

Zelf brouw ik nog niet zo heel lang en ik vroeg me zomaar af waarom er traditioneel eerst wort aan het gistvat wordt toegevoegd en daarna pas gist. Waarom zou je het niet omdraaien, zodat het wort lekker op het gist kan kletteren om meer zuurstof te creren.

Ben benieuwd naar jullie reacties.

Groetjes,

Simonius.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #1 Gepost op: 24-10-2019 14:10 u »
Op zich maakt de volgorde niet uit.

Wanneer je eerst de gist in je vat doet, en er dan het wort overheen laat kletteren, moet je wel oppassen met je manier van koelen. Ik koel met een dompelkoeler en hevel pas naar het gistvat wanneer het is afgekoeld. Wanneer je een platen- of tegenstroomkoeler gebruikt, kan de temperatuur te hoog zijn, en hierdoor je gist om zeep helpen.


Offline Stef Claessen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #2 Gepost op: 24-10-2019 14:19 u »
Op zich maakt de volgorde niet uit.

Wanneer je eerst de gist in je vat doet, en er dan het wort overheen laat kletteren, moet je wel oppassen met je manier van koelen. Ik koel met een dompelkoeler en hevel pas naar het gistvat wanneer het is afgekoeld. Wanneer je een platen- of tegenstroomkoeler gebruikt, kan de temperatuur te hoog zijn, en hierdoor je gist om zeep helpen.

In de zomer kan ik maar koelen tot rond de 28-30 graden met een platenkoeler, na toevoegen van wort in het vat moet ik altijd even wachten tot het wat verder afgekoeld is. als ik hier dan gist op voorhand toevoeg is inderdaad geen goed idee..  Voor de rest zolang het steriel gebeurd en het wort de juiste temperatuur heeft maakt volgorde niks uit inderdaad.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.507
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #3 Gepost op: 24-10-2019 14:27 u »
Ik doe het al een 4-tal jaar zo: eerst mijn giststarter in het vat, en dan inderdaad al het afgekoeld wort (ik koel wel met een spiraal) erop kletteren. Als ik even tijd heb, neem ik zelfs al einde maischen een litertje wort af, laat die wat afkoelen (afgesloten fles in een emmer water) en kap dat al bij mijn starter. Tegen einde brouwen staat de gist met extra wort al super levend te wezen en je hoort 'm bijna ropen: NOG NOG NOG! :-)

Offline Michiel8012

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #4 Gepost op: 24-10-2019 14:51 u »
Ik doe het al een 4-tal jaar zo: eerst mijn giststarter in het vat, en dan inderdaad al het afgekoeld wort (ik koel wel met een spiraal) erop kletteren. Als ik even tijd heb, neem ik zelfs al einde maischen een litertje wort af, laat die wat afkoelen (afgesloten fles in een emmer water) en kap dat al bij mijn starter. Tegen einde brouwen staat de gist met extra wort al super levend te wezen en je hoort 'm bijna ropen: NOG NOG NOG! :-)

Kook je die liter dan niet? Geeft dat geen problemen?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.909
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #5 Gepost op: 24-10-2019 19:24 u »
Het is hetzelfde wanneer je onder de douche gaat. Ga je eerst onder de douche staan en zet je daarna de douche aan of ga je eerst even kijken tot het water de juiste temperatuur heeft en ga je er daarna pas onder staan. Voor de gist voelt dat net zo alleen kan die niet beslissen want dat moet jij doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.079
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #6 Gepost op: 24-10-2019 23:19 u »
Ik koel mijn wort in de kookketel met een koelspiraal tot een temperatuur waarbij ik vergisting wil starten. Vervolgens tap ik het wort in een gedesinfecteerde nylon emmer. Ik giet het wort in mijn CCT. Na de eerste 2 3 liter strooi ik de gist in de CCT. Daarna breng ik de rest van het wort over door steeds wort van enige hoogte in de CCT te gieten. De gist wordt op deze wijze goed vermengd met het wort. Nodig is het niet. Gewoon overheen strooien werkt ook prima.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.909
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #7 Gepost op: 25-10-2019 08:25 u »
Wat ik wilde aangeven is dat het risico op te warme wort bij de gist groter is als je eerst de gist in het vat doet omdat je vaak bij de eerste wort die gekoeld uit de koeler komt de temperatuur nog niet helemaal onder controle hebt. Als je dat wel hebt dan maakt het niets uit, dus als het niets uitmaakt kun je ook redeneren dat je dan het beste voor de methode kunt kiezen met de minste risico's dus gist pas wat later toevoegen. Gist toevoegen voordat je wort toevoegt kan immers wel nadelen geven, maar heeft geen voordelen. Keuze voor mij is dan simpel.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #8 Gepost op: 25-10-2019 10:21 u »
Veel hangt af van hoever je kan koelen en wat de gewenste starttemperatuur van je gist is. Dat verschil moet minimaal zijn.
Gisteren een pils gebrouwen, met mijn spiraalkoeler raakte ik maar tot 20C. Daarom heb ik na overhevelen verder gekoeld in de klimaatkast tot 12C en pas dan de gist toegevoegd.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.492
  • Land: be
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #9 Gepost op: 25-10-2019 11:17 u »
Ik koel mijn wort in de kookketel met een koelspiraal tot een temperatuur waarbij ik vergisting wil starten. Vervolgens tap ik het wort in een gedesinfecteerde nylon emmer. Ik giet het wort in mijn CCT. Na de eerste 2 3 liter strooi ik de gist in de CCT. Daarna breng ik de rest van het wort over door steeds wort van enige hoogte in de CCT te gieten. De gist wordt op deze wijze goed vermengd met het wort. Nodig is het niet. Gewoon overheen strooien werkt ook prima.

Het is zelfs beter dat je eerste wort in je CCT wat warmer is. Met name op de voorgeschreven hydratatie temperatuur in wort is van de betreffende korrelgist, en je pas achteraf de rest van de gekoelde wort toegevoegd.
Zoals de hydratatie instructies van fermentis voor korrelgist in wort ook voorschrijven, je weet wel de easy to use methodiek.



Als je strooit benden de hydratatie temperatuur in wort verleng je de de lag fase aan het begin van de vergisting, of dat een probleem is???
Mijn inziens heel beperkt of te verwaarlozen.

Citaat
I see the recommended rehydrate temp for ale yeast is 25~29C? My pitching temp for ale is 18C. Will this not "stun" the yeast?
The recommended rehydrate temperature is an optimal temperature.

Outside this optimal range (as long as the temperature is above 10C), you will not stun the yeast but you could get a longer lag phase at the beginning of the fermentation.
Bron: https://fermentis.com/en/tips-n-tricks/questions-and-answers/


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.451
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #10 Gepost op: 25-10-2019 12:05 u »
Ik zou niet teveel waarde hechten aan alles wat de fabrikant voorschrijft. De standaard voorschriften zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de compleet onwetende brouwer:
a. Het product koopt
b. Een normaal eindproduct krijgt

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.909
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #11 Gepost op: 25-10-2019 12:51 u »
Veel hangt af van hoever je kan koelen en wat de gewenste starttemperatuur van je gist is. Dat verschil moet minimaal zijn.
Gisteren een pils gebrouwen, met mijn spiraalkoeler raakte ik maar tot 20C. Daarom heb ik na overhevelen verder gekoeld in de klimaatkast tot 12C en pas dan de gist toegevoegd.
Dat is een zeer goed punt. Tot de conclusie komen dat je gist in het wort op 20 graden zit en naar 12 moet duurt wel een tijdje om dat te corrigeren en dan heb je waarschijnlijk al smaakinvloed te pakken van de gist bij te hoge temperatuur. zelfde geldt in de zomer als je niet weet of je koelwater wel genoeg kan koelen. (Dus eerst de douche instellen en er dan pas onder gaan staan)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.134
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #12 Gepost op: 25-10-2019 21:05 u »
Veel hangt af van hoever je kan koelen en wat de gewenste starttemperatuur van je gist is. Dat verschil moet minimaal zijn.
Gisteren een pils gebrouwen, met mijn spiraalkoeler raakte ik maar tot 20C. Daarom heb ik na overhevelen verder gekoeld in de klimaatkast tot 12C en pas dan de gist toegevoegd.

Je kan die gist, en dan maar de helft, toevoegen bij 20 C. De volgende morgen, wanneer de gisting begonnen is, koel je naar 12 C. Dat geeft gelijk resultaat, met snellere start en bovendien de helft aan gist.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.079
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waarom eerst wort in het gistvat en daarna gist?
« Reactie #13 Gepost op: 25-10-2019 22:31 u »
Vandaag naar aanleiding van dit topic even wat foto's gemaakt tijdens het brouwen.


De gist is uitgestrooid over de eerste liters wort in mijn CCT.


En hier is het volledige brouwsel (25 liter) in mijn CCT. Je ziet de BrainBrew Float die het SG in de gaten houdt.



Tags: