Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist opkweek Rochefort  (gelezen 4087 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.166
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #25 Gepost op: 16-10-2019 22:21 u »
Als je het boek Belgisch Bier van Kevin Verstrepen bedoeld moet ik je teleurstellen. Dergelijk gedetailleerde informatie over gist geeft het boek niet.
Klopt helemaal. Je kan wel zien in de profielen dat Rochefort 10 en St. Bernardus Abt 12 meer met elkaar gemeen hebben dan met Westvleteren. De mythe dat Westvleteren en Sint Bernardus hetzelfde bier zijn slaat dus op niets. Zeker andere gist!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.023
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #26 Gepost op: 16-10-2019 23:05 u »
Dit hoor/zie ik vaker, Bottingham als vervanger voor Belgisch bieren. Echter dacht ik altijd dat Nottingham best een clean gist was (mogelijk iets Engels fruitigs). Hoe kan je dan een Rochefort nabrouwen, die net als andere Belgische bieren sterk gedreven is op esters/fenolen? Nottingham warm vergisten dan?
De fruitigheid bij Rochefort komt vooral door de door hun gebruikte koriander.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.347
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #27 Gepost op: 16-10-2019 23:12 u »
De fruitigheid bij Rochefort komt vooral door de door hun gebruikte koriander.

Volgens mij is het de gist. Zit toevallig net aan een zelfgebrouwen bier vergist met Rochefort gist. Het bier heeft een duidelijke fruitige smaak zonder dat er koriander in zit.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.057
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #28 Gepost op: 17-10-2019 21:47 u »
Ik weet wie het boek van Prof. Kevin Verstrepen (KU Leuven) heeft. Volgens mij worden daar ook verwantschappen van de diverse gisten weergegeven.
Wellicht is Nottingham nauw verwant aan de Rochefort.
Kan iemand dat nakijken?

Bedoel je dit document misschien?

http://beer.suregork.com/wp-content/uploads/2018/11/Brewing_yeast_family_tree_nov_2018_v11.pdf

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #29 Gepost op: 17-10-2019 22:54 u »
Yep die is het. Was al eerder voorbijgekomen maar kom hem niet meer vinden.
Ik kan er jammer genoeg geen Rochefort of 1762 in ontdekken.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.023
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #30 Gepost op: 18-10-2019 07:52 u »
Volgens mij is het de gist. Zit toevallig net aan een zelfgebrouwen bier vergist met Rochefort gist. Het bier heeft een duidelijke fruitige smaak zonder dat er koriander in zit.
De brouwerij verklaart zelf dat in al hun bieren een beetje koriander wordt gebruikt. Heeft o.a in de Pint en Brew like a monk gestaan.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.315
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #31 Gepost op: 18-10-2019 08:17 u »
Weten we zeker dat de gist die je opkweekt uit het flesje de originele gist is? Ik heb het ook wel eens opgekweekt maar begon te twijfelen omdat het bier wat ik ermee gebrouwen heb niet veel met het origineel te maken leek te hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.347
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #32 Gepost op: 20-10-2019 21:07 u »
De brouwerij verklaart zelf dat in al hun bieren een beetje koriander wordt gebruikt. Heeft o.a in de Pint en Brew like a monk gestaan.

Kan. Maar voor de fruitige smaak heb je de koriander niet nodig. Die krijg je alleen al door deze gist te gebruiken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.347
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #33 Gepost op: 20-10-2019 21:11 u »
Weten we zeker dat de gist die je opkweekt uit het flesje de originele gist is? Ik heb het ook wel eens opgekweekt maar begon te twijfelen omdat het bier wat ik ermee gebrouwen heb niet veel met het origineel te maken leek te hebben.

De smaak van een bier is van meer factoren afhankelijk...  :)

De keren dat ik de gist opgekweekt heb uit een flesje en gebruikt heb voor een Rochefort-achtig gaf mij geen enkele reden om te twijfelen.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #34 Gepost op: 28-04-2020 13:34 u »
Kan deze draad verder worden gebruikt voor ervaringen met de Rochefort gist?

Ik ben deze vorig najaar beginnen opkweken en heb er eigenlijk ondertussen vier bieren mee gebrouwen. Twee als onderdeel van de opkweek, 1 volledig en 1 die ik nu ga bottelen.

Wat ik heb opgemerkt is dat deze gist blijkbaar blift doorgisten, en zelfs in de koelkast actief blijft.

Ik heb er een labgisting mee gedaan met een wort van 1.040, en deze een paar weken laten staat. Hij is doorgegist tot 1.000 (zie bijlage).



Alles wat ik er mee heb gebrouwen smaakt lekker en ziet er lekker uit. Blijkbaar helpt een bottelgist als CBC-1 tegen verder doorgisten, want ik heb geen gushers.

Ik maak me niet direct zorgen, maar ik zou graag vergelijken met cijfers en ervaringen van andere brouwers om te zien hoe hun opgekweekte Rochefort gist zich bij hen gedraagt.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #35 Gepost op: 28-04-2020 18:49 u »
Ik heb deze ook al verschillende keren opgekweekt en haal daarbij steevast een vergistingsgraad van 90% of hoger. Veel hoger dus dan Wyeast opgeeft voor de 1762.
De smaak is altijd bijzonder goed en heeft wel degelijk het karakter van het origineel.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 777
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #36 Gepost op: 30-04-2020 20:57 u »
Dat heb ik met Westmalle ook, het origineel gist veel verder door dan de Wyeast 3787 die hetzelfde zou moeten zijn. Mijn voorkeur heeft nog steeds opkweken ook wat betreft smaak

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #37 Gepost op: 01-05-2020 10:18 u »
Dat heb ik met Westmalle ook, het origineel gist veel verder door dan de Wyeast 3787 die hetzelfde zou moeten zijn. Mijn voorkeur heeft nog steeds opkweken ook wat betreft smaak

Hah, mijn opkweek van Westmalle, twee jaar geleden, geraakte dan maar aan een SVG van 80%. Ga het experiment eens herdoen wanneer ik wat tijd heb.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.315
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #38 Gepost op: 01-05-2020 10:50 u »
Dat heb ik met Westmalle ook, het origineel gist veel verder door dan de Wyeast 3787 die hetzelfde zou moeten zijn.
Bij mij is de WY3787 zeer ver doorgegist, zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg614950.html#msg614950

Offline Griebelienus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 151
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is al 2,5 jaar mijn informatiebron
Re: Gist opkweek Rochefort
« Reactie #39 Gepost op: 01-05-2020 13:26 u »
Ik heb deze ook al verschillende keren opgekweekt en haal daarbij steevast een vergistingsgraad van 90% of hoger. Veel hoger dus dan Wyeast opgeeft voor de 1762.
De smaak is altijd bijzonder goed en heeft wel degelijk het karakter van het origineel.

Ik ook. Fantastiche gist. Makkelijk op te kweken met een pakje appelsap in het flesje. Rochefort kloon (met 'winnend recept') komt heel dicht bij het origineel.
Heb nu nog een paar flesjes van een jaar oud, geen gushers tot nu toe.

Tags: