Gist opkweek Rochefort

Gestart door Pieter1954, 11-10-2019 21:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Pieter1954

Vorig jaar heb ik een heel lekkere Rochefort 8 gebrouwen naar een recept uit het boek 'Verander water in bier'. Aangezien deze bij velen erg goed in de smaak viel wil ik deze nogmaals maken maar nu met de 'echte' Rochefort-gist zoals ook aanbevolen door Adrie Otte. Ik heb hiervoor 2 flesjes Rochefort 6 gekocht. Afgelopen week eerst een wort gemaakt van Muntons moutextract, dit 15 min gekookt en voorzien van gistvoeding. Na afkoelen het depot uit één flesje erbij gevoegd. Daarna beluchten, maar dat was geen succes omdat het schuim de erlenmeyer uitvloog. De gisting kwam niet op gang en dus de volgende dag het depot van het 2de flesje toegevoegd. Helaas, pindakaas, deze deed ook niets.
Aangezien we gisteren bij onze dochter in Son en Breugel waren (diplomauitreiking POH GGZ) maar gauw bij Unibrew in Beek en Donk de Wyeast 1762 gehaald, deze vandaag gesmackt en vanavond na enthousiast opbollen in een halve liter wort gedaan. Nu staat deze lekker te bruisen aan de luchtpomp. Het schuimen is nu beperkt.
Morgenochtend weten we meer ... Het wordt tweetrapper. Volgende stap 1,5 L en dan dinsdag brouwen.

Hoe zijn jullie ervaringen met de opkweek van Rochefort-gist? Doe ik iets verkeerd?

chthon

Ik ben vorige week begonnen met opkweek van Rochefort gist, uit een flesje 8. Eerder toevallig, omdat ik stoofvlees ("stoofkarbonaden") had klaargemaakt, en ik had een restje wort van de vrijdagavond er voor, van het brouwen van een weizenbock.

Eerst een klein beetje wort in het flesje gedaan en de gist losgezwierd, daarna in een reageerbuisje gedaan met een waterslotje er op. Na een paar dagen stond er druk op het waterslot, daarna laten uitgisten tot de vloeistof helder was. Ik zit nu aan de tweede fase, deze keer was de vergisting op 1 nacht in gang. Bijgevoegd een foto van gisterenavond.

Verse wort heb ik gemaakt met 100 ml water en een beetje moutstroop in de microgolf, daarna wat in een ander reageerbuisje gedaan met een stop erop om te laten afkoelen tot kamertemperatuur, de rest ingevroren voor de volgende dagen.


lier

Vorige week Rochefort opgekweekt uit 2 flesjes Rochefort 8, duurde wel lang voor gisting op gang kwam maar verder prima gelukt

mbroek

Citaat van: Pieter1954 op 11-10-2019  21:01 uVorig jaar heb ik een heel lekkere Rochefort 8 gemaakt naar een recept uit het boek 'Verander water in bier'. Aangezien deze bij velen erg goed in de smaak viel wil ik deze nogmaals maken maar nu met de 'echte' Rochefort-gist zoals ook aanbevolen door Adrie Otte. Ik heb hiervoor 2 flesjes Rochefort 6 gekocht. Afgelopen week eerst een wort gemaakt van Muntons moutextract, dit 15 min gekookt en voorzien van gistvoeding. Na afkoelen het depot uit één flesje erbij gevoegd. Daarna beluchten, maar dat was geen succes omdat het schuim de erlenmeyer uitvloog. De gisting kwam niet op gang en dus de volgende dag het depot van het 2de flesje toegevoegd. Helaas, pindakaas, deze deed ook niets.
Aangezien we gisteren bij onze dochter in Son en Breugel waren (diplomauitreiking POH GGZ) maar gauw bij Unibrew in Beek en Donk de Wyeast 1762 gehaald, deze vandaag gesmackt en vanavond na enthousiast opbollen in een halve liter wort gedaan. Nu staat deze lekker te bruisen aan de luchtpomp. Het schuimen is nu beperkt.
Morgenochtend weten we meer .... Het wordt tweetrapper. Volgende stap 1,5 L en dan dinsdag brouwen.

Hoe zijn jullie ervaringen met de opkweek van Rochefort-gist? Doe ik iets verkeerd?

Je moet in de flesjes beginnen, niet die paar gistcelletjes uit een flesje verdrinken in een erlenmeyer. Doe het zoals chthon beschrijft pas als het gist opschalen in een erlenmeyer.

Koen S

Klopt, laat het depot in het flesje, doe daar 50 ml appelsap bij, goed schudden en zet dan een ballonnetje op de fles. Warm wegzetten en wanneer het ballonnetje opbolt, kan je verder opschalen in een erlenmeyer op de roerder.
Natuurlijk alles zo hygiënisch mogelijk.

brouwerwaldonk

Citaat van: Koen S op 12-10-2019  11:48 uKlopt, laat het depot in het flesje, doe daar 50 ml appelsap bij, goed schudden en zet dan een ballonnetje op de fles.
Ikzelf vind 50 ml nog te veel.
Ik begin met maximaal 10 ml steriel wort van 1040 in een transparant flesje, na maximaal 48 uur heb ik vergisting.
Hier een voorbeeld van een oogje gist uit de schuine buis in een flesje met 11ml wort één dag later.


goom

Mijn quadrupel brouw ik met gist uit een Rochefort 10.
Gaat heel goed. Alleen moet je wel geduld hebben met opkweken
Ofwel op tijd starten en de tijd er voor nemen

Pieter1954

Zoals gisteren beschreven de smackpak in 500 ml wort (donkere Muntons extract) gedaan en 12 uur belucht.
Tot nu toe geen enkele activiteit. Gist is uitgezakt.
Ben ik te ongeduldig of heeft de gist in die 12 uur al de suikers opgesoupeerd?

Vanavond zal ik een R8 opentrekken en het depot met een beetje appelsap mengen en de fles voorzien van een ballon.

seed7

Citaat van: Pieter1954 op 12-10-2019  17:18 uBen ik te ongeduldig of heeft de gist in die 12 uur al de suikers opgesoupeerd?

Heb je SG gemeten?

Als je uit een flesje opkweekt, niet beluchten. Eerst laten gisten, dan opschalen en pas bij de tweede of derde stap beginnen met beluchten. Pas beluchten als de gist activiteit vertoont, niet eerder.

Gebruik geen donkere moutextract maar lichte. Die is beter vergistbaar.

Ingo

EBC

12 uur beluchten op 500 ml is wel heel lang, en met te weinig wort. Ik denk niet dat je de gist hiermee goed hebt gedaan.

Ik zou de gist nu in 2 liter doen, schud je starterwort heel goed, zodat er veel lucht in is gekomen, dat is in mijn ervaring ruim voldoende. En dan op de roerder. Stop de roerder zodra de activiteit afneemt, en dan gelijk in de koelkast. Stop op tijd!

Continu beluchten doet meer kwaad dan goed. Je kan niet meten wanneer je moet stoppen. En ga je te ver, dan is je gist kapot. Zuurstof zonder voeding doet de gist interen op reserves, die je juist wilde opbouwen.

Ik heb temperatuurgecontroleerde continu beluchte geroerde starters gemaakt (als pionier vele jaren geleden). Maar mijn vergistingen gingen er steeds minder goed door. Toen ik eenmaal stopte met beluchten (op advies van Kees, met wie ik samen experimenteerde), gingen mijn vergistingen weer als een speer. Al die lucht is precies dat. Lucht!


goom

Gist opkweken is geduld hebben.
Het begint zeer traag maar al die eenmaal op gang is...

Kortom neem de tijd er voor

Pieter1954

De erlenmeyer met de 1762 gist doet helemaal niets. Beluchting toch te lang geweest? De boel maar weg gekieperd.
Het flesje met ballon en appelsap doet ook helemaal niets. Ook weg.
De erlenmeyer met gistextract en depot van R8 staat nu uiteindelijk sinds gisteren lekker te gisten. Morgen koud zetten, afgieten en opschalen.

ppuk

Zou de temperatuur misschien te laag zijn? Heb daar in het verleden wel eens problemen mee gehad. Sinds ik een USB verwarmingsmatje gebruik heb ik daar geen last meer van.

ppuk

Deze heb ik (al heb ik er wel meer voor betaald geloof ik):
€ 4,33  22%OFF | Warmer Pads Verwarmd Verwarming Pad 9W Elektrische USB Knie Verwarmde Pads Warme Kleding Pads Winter Skiën Camping Warm Houden
https://s.click.aliexpress.com/e/4VvGndtW

Jacques

Citaat van: ppuk op 14-10-2019  20:57 uZou de temperatuur misschien te laag zijn? Heb daar in het verleden wel eens problemen mee gehad. Sinds ik een USB verwarmingsmatje gebruik heb ik daar geen last meer van.
Citaat van: ppuk op 14-10-2019  21:01 uDeze heb ik (al heb ik er wel meer voor betaald geloof ik):
€ 4,33  22%OFF | Warmer Pads Verwarmd Verwarming Pad 9W Elektrische USB Knie Verwarmde Pads Warme Kleding Pads Winter Skiën Camping Warm Houden
https://s.click.aliexpress.com/e/4VvGndtW

Dat zijn handige matjes. Goed idee.
Heb je enige idee wat de temperatuur van de starter wordt?

Pieter1954

Kamertemperatuur, 20-21 oC overdag en 16 oC 's nachts.
De halve liter wort vertoonde geen activiteit meer, vanmiddag in de koelkast gezet om uit te zakken.
Morgen afgieten en bij de anderhalve liter nieuw wort schenken, beluchten en weer hopen op resultaat.

EBC

Citaat van: Pieter1954 op 15-10-2019  22:09 uKamertemperatuur, 20-21 oC overdag en 16 oC 's nachts.
De halve liter wort vertoonde geen activiteit meer, vanmiddag in de koelkast gezet om uit te zakken.
Morgen afgieten en bij de anderhalve liter nieuw wort schenken, beluchten en weer hopen op resultaat.

5 °C temperatuurverschil van de starter zelf is kritisch.

Ik zou vooral niet teveel beluchten. Schud de fles flink voordat je de gist toevoegt, zodat er veel lucht in het starterwort zit, maar actief met pompjes en bruissteentjes laat je beter achterwege. Crabtree gaat je tegenwerken.

Nog veel beter, en met haast 100 % garantie, is gedroogde gist gebruiken, maar dat is vast geen antwoord op je vraag. Probeer eens een Nottingham als alternatief voor je 1762  ;D.

PaultjePils

Citaat van: EBC op 16-10-2019  00:21 uProbeer eens een Nottingham als alternatief voor je 1762  ;D.

Dit hoor/zie ik vaker, Bottingham als vervanger voor Belgisch bieren. Echter dacht ik altijd dat Nottingham best een clean gist was (mogelijk iets Engels fruitigs). Hoe kan je dan een Rochefort nabrouwen, die net als andere Belgische bieren sterk gedreven is op esters/fenolen? Nottingham warm vergisten dan?

tdp


ppuk

Citaat van: Jacques op 15-10-2019  21:50 uDat zijn handige matjes. Goed idee.
Heb je enige idee wat de temperatuur van de starter wordt?

Heb de drie verschillende standen ooit gemeten met een temperatuur probe. Op de laagste stand kwam ik op ~ 23 graden uit. Precies goed voor gist opkweek dus. Denk alleen niet dat het bij dit massa product bij iedere productie gelijk zal zijn.

PaultjePils

Citaat van: tdp op 16-10-2019  10:42 uZie bijvoorbeeld de Zuster Agatha.

Daar stelt iemand precies dezelfde vraag ja!! Warm vergisten dus. Dit ga ik zeker snel keer proberen.  :biersmile:

tdp

Citaat van: PaultjePils op 16-10-2019  10:50 uDaar stelt iemand precies dezelfde vraag ja!! Warm vergisten dus. Dit ga ik zeker snel keer proberen.  :biersmile:

:) Succes! De Nottingham schijnt inderdaad erg veelzijdig te zijn, al heb ik hem nu (op aanraden van EBC ;)) pas voor het eerst gebruikt, in een IPA. Afgaande op de geur, geloof ik wel dat dit een mooie Quad of iets dergelijks kan opleveren.

EBC

Dat soort donkere zware bieren hebben het meer van moutsmaken dan van gistesters. Maar het is waar, Nottingham is vrij neutraal.

Niet al te warm mee gaan hoor, dan wordt het te alcoholisch. Ik ga er niet mee boven de 19 °C. Anders vergist het veel te snel en heftig en heb ik teveel blow-off.

Pieter1954

Ik weet wie het boek van Prof. Kevin Verstrepen (KU Leuven) heeft. Volgens mij worden daar ook verwantschappen van de diverse gisten weergegeven.
Wellicht is Nottingham nauw verwant aan de Rochefort.
Kan iemand dat nakijken?

Jacques

Citaat van: Pieter1954 op 16-10-2019  11:14 uIk weet wie het boek van Prof. Kevin Verstrepen (KU Leuven) heeft. Volgens mij worden daar ook verwantschappen van de diverse gisten weergegeven.
Wellicht is Nottingham nauw verwant aan de Rochefort.
Kan iemand dat nakijken?

Als je het boek Belgisch Bier van Kevin Verstrepen bedoeld moet ik je teleurstellen. Dergelijk gedetailleerde informatie over gist geeft het boek niet.

Koen S

Citaat van: Jacques op 16-10-2019  21:27 uAls je het boek Belgisch Bier van Kevin Verstrepen bedoeld moet ik je teleurstellen. Dergelijk gedetailleerde informatie over gist geeft het boek niet.
Klopt helemaal. Je kan wel zien in de profielen dat Rochefort 10 en St. Bernardus Abt 12 meer met elkaar gemeen hebben dan met Westvleteren. De mythe dat Westvleteren en Sint Bernardus hetzelfde bier zijn slaat dus op niets. Zeker andere gist!

Oxhead

Citaat van: PaultjePils op 16-10-2019  10:29 uDit hoor/zie ik vaker, Bottingham als vervanger voor Belgisch bieren. Echter dacht ik altijd dat Nottingham best een clean gist was (mogelijk iets Engels fruitigs). Hoe kan je dan een Rochefort nabrouwen, die net als andere Belgische bieren sterk gedreven is op esters/fenolen? Nottingham warm vergisten dan?
De fruitigheid bij Rochefort komt vooral door de door hun gebruikte koriander.

Jacques

Citaat van: Oxhead op 16-10-2019  23:05 uDe fruitigheid bij Rochefort komt vooral door de door hun gebruikte koriander.

Volgens mij is het de gist. Zit toevallig net aan een zelfgebrouwen bier vergist met Rochefort gist. Het bier heeft een duidelijke fruitige smaak zonder dat er koriander in zit.

middelaersch

Citaat van: Pieter1954 op 16-10-2019  11:14 uIk weet wie het boek van Prof. Kevin Verstrepen (KU Leuven) heeft. Volgens mij worden daar ook verwantschappen van de diverse gisten weergegeven.
Wellicht is Nottingham nauw verwant aan de Rochefort.
Kan iemand dat nakijken?

Bedoel je dit document misschien?

http://beer.suregork.com/wp-content/uploads/2018/11/Brewing_yeast_family_tree_nov_2018_v11.pdf

Pieter1954

Yep die is het. Was al eerder voorbijgekomen maar kom hem niet meer vinden.
Ik kan er jammer genoeg geen Rochefort of 1762 in ontdekken.

Oxhead

Citaat van: Jacques op 16-10-2019  23:12 uVolgens mij is het de gist. Zit toevallig net aan een zelfgebrouwen bier vergist met Rochefort gist. Het bier heeft een duidelijke fruitige smaak zonder dat er koriander in zit.
De brouwerij verklaart zelf dat in al hun bieren een beetje koriander wordt gebruikt. Heeft o.a in de Pint en Brew like a monk gestaan.

hansHalberstadt

Weten we zeker dat de gist die je opkweekt uit het flesje de originele gist is? Ik heb het ook wel eens opgekweekt maar begon te twijfelen omdat het bier wat ik ermee gebrouwen heb niet veel met het origineel te maken leek te hebben.

Jacques

Citaat van: Oxhead op 18-10-2019  07:52 uDe brouwerij verklaart zelf dat in al hun bieren een beetje koriander wordt gebruikt. Heeft o.a in de Pint en Brew like a monk gestaan.

Kan. Maar voor de fruitige smaak heb je de koriander niet nodig. Die krijg je alleen al door deze gist te gebruiken.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 18-10-2019  08:17 uWeten we zeker dat de gist die je opkweekt uit het flesje de originele gist is? Ik heb het ook wel eens opgekweekt maar begon te twijfelen omdat het bier wat ik ermee gebrouwen heb niet veel met het origineel te maken leek te hebben.

De smaak van een bier is van meer factoren afhankelijk...  :)

De keren dat ik de gist opgekweekt heb uit een flesje en gebruikt heb voor een Rochefort-achtig gaf mij geen enkele reden om te twijfelen.

chthon

Kan deze draad verder worden gebruikt voor ervaringen met de Rochefort gist?

Ik ben deze vorig najaar beginnen opkweken en heb er eigenlijk ondertussen vier bieren mee gebrouwen. Twee als onderdeel van de opkweek, 1 volledig en 1 die ik nu ga bottelen.

Wat ik heb opgemerkt is dat deze gist blijkbaar blift doorgisten, en zelfs in de koelkast actief blijft.

Ik heb er een labgisting mee gedaan met een wort van 1.040, en deze een paar weken laten staat. Hij is doorgegist tot 1.000 (zie bijlage).



Alles wat ik er mee heb gebrouwen smaakt lekker en ziet er lekker uit. Blijkbaar helpt een bottelgist als CBC-1 tegen verder doorgisten, want ik heb geen gushers.

Ik maak me niet direct zorgen, maar ik zou graag vergelijken met cijfers en ervaringen van andere brouwers om te zien hoe hun opgekweekte Rochefort gist zich bij hen gedraagt.

Juindorper

Ik heb deze ook al verschillende keren opgekweekt en haal daarbij steevast een vergistingsgraad van 90% of hoger. Veel hoger dus dan Wyeast opgeeft voor de 1762.
De smaak is altijd bijzonder goed en heeft wel degelijk het karakter van het origineel.

lier

Dat heb ik met Westmalle ook, het origineel gist veel verder door dan de Wyeast 3787 die hetzelfde zou moeten zijn. Mijn voorkeur heeft nog steeds opkweken ook wat betreft smaak

chthon

Citaat van: lier op 30-04-2020  20:57 uDat heb ik met Westmalle ook, het origineel gist veel verder door dan de Wyeast 3787 die hetzelfde zou moeten zijn. Mijn voorkeur heeft nog steeds opkweken ook wat betreft smaak

Hah, mijn opkweek van Westmalle, twee jaar geleden, geraakte dan maar aan een SVG van 80%. Ga het experiment eens herdoen wanneer ik wat tijd heb.

hansHalberstadt

Citaat van: lier op 30-04-2020  20:57 uDat heb ik met Westmalle ook, het origineel gist veel verder door dan de Wyeast 3787 die hetzelfde zou moeten zijn.
Bij mij is de WY3787 zeer ver doorgegist, zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg614950.html#msg614950

Griebelienus

Citaat van: Juindorper op 28-04-2020  18:49 uIk heb deze ook al verschillende keren opgekweekt en haal daarbij steevast een vergistingsgraad van 90% of hoger. Veel hoger dus dan Wyeast opgeeft voor de 1762.
De smaak is altijd bijzonder goed en heeft wel degelijk het karakter van het origineel.

Ik ook. Fantastiche gist. Makkelijk op te kweken met een pakje appelsap in het flesje. Rochefort kloon (met 'winnend recept') komt heel dicht bij het origineel.
Heb nu nog een paar flesjes van een jaar oud, geen gushers tot nu toe.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.