Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste brouwsel IPA  (gelezen 1039 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gunskes

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eerste brouwsel IPA
« Gepost op: 09-10-2019 22:31 u »
Ik zou binnenkort mijn eerste eigen brouwsel willen brouwen.
Vertrokken vanuit een aantal recepten heb ik zelf iets samengesteld.

Graag wil ik iets dat vrij licht is van alcohol percentage, maar toch lekker vol smaakt.
Zelf heb ik graag een bittere afdronk, maar een florale smaak in de mond.

Nog wel enkele vraagjes hierbij:
- Gebruik ik hier teveel verschillende hopsoorten, waardoor bepaalde smaken gaan overheersen, of andere smaken verdrongen worden?
- Ik ben me nog volop aan het inlezen ivm brouwen, technisch heb ik nog te weinig achtergrond over een goed maischschema. Kan iemand me hierover raad geven? Welke temperaturen en tijden kan ik best aanhouden?
- Op welk moment en hoe lang kan ik best dryhoppen?

Hieronder het recept

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0
Naam receptIPA
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume25,7 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Rager)50 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
23,50 lWater uit Zottegem
3,94 mlFosforzuur
0,50 gNaCl
13,47 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
104 mg/l14 mg/l29 mg/l351 mg/l47 mg/l90 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,27 kgPale moutWeyermann6 EBC46,0 %
2,87 kgPale Ale moutDingemans7 EBC40,3 %
0,61 kgRijstvlokkenSupermarkt2 EBC8,6 %
0,36 kgCara 120Dingemans120 EBC5,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.20 min.3,3 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.30 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,1 gE.K. Goldingpellets5,7%60 min.16,0 IBU
14,8 gWillamettepellets5,5%60 min.10,3 IBU
40,0 gAmarillobellen8,9%11 min.10,9 IBU
30,0 gNelson Sauvinpellets12,8%11 min.13,0 IBU
70,0 gNelson Sauvinpellets12,8%koudhop0,0 IBU
60,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,32 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)GF All American Ale (1272)bovengist



Alvast bedankt!
Jonas Guns


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 167
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste brouwsel IPA
« Reactie #1 Gepost op: 09-10-2019 23:16 u »
Persoonlijk zou ik me zeker in den beginne beperken tot een bier met zeg twee hoppen om het niet te complex te maken.

Je maischschema is volgens mij wel goed. Drooghoppen zodra de meest hevige gist voorbij is. :brouwen:

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 532
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Eerste brouwsel IPA
« Reactie #2 Gepost op: 10-10-2019 09:05 u »
Aangezien het je eerste bier is zou ik je adviseren alleen Pale mout en cara te gebruiken. Er is niks mis met je maischschema, maar nog eenvoudiger is een eenstapsmaisch op 66 graden. Twee verschillende hoppen lijkt mij ook een betere start, persoonlijk doe ik liever meer hopgiften bij een IPA, op 60, 10, 5 wirlpool en koudhop.

Voor een eerste keer brouw je best veel met 25 liter. Als je de mogelijkheid hebt zou ik je aanraden minder en vaker te brouwen. Zo kan je sneller verschillende nieuwe dingen uitproberen.

Offline Gunskes

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste brouwsel IPA
« Reactie #3 Gepost op: 19-10-2019 06:02 u »
Bedankt voor de tips.
Als ik voor een kleinere batch ga, kan ik me iets eenvoudiger gaan beperken tot het aantal hop-soorten.

Indien in een kleinere hoeveelheid zou maken, kan ik alle hoeveelheden gewoon delen door?
In het recept wordt nu gewerkt met maischwater en spoelwater, kan ik best alles in 1x maischen of toch met spoelwater blijven werken, als ik een kleinere hoeveelheid zou gaan maken?

Offline Rob.Erto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 164
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Eerste brouwsel IPA
« Reactie #4 Gepost op: 19-10-2019 08:55 u »
Ik sluit me aan bij eerdere reaguurders, je brouwt veel voor een eerste keer. Ik mis in je verhaal waarmee je brouwt. Potten/pannen ed of een automatische brouwketel?
Verder heb je een complex hopschema/moutschema en ga je aan de slag met klaringsmiddel en je water behandelen. Waarom maak je het zo gecompliceerd voor je eerste brouwsel? Een smash bier (single mash, single hop) met een eenstapsmaisch is veel makkelijker en overzichtelijker.

Hoe ben je van plan te gaan spoelen, heb je daar al over nagedacht?

Kortom, houd het simpel en bewaar dit recept voor later.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.216
  • Land: nl
  • Brouwerij de 12 Stuyvers
    • Brouwerij de 12 Stuyvers
Re: Eerste brouwsel IPA
« Reactie #5 Gepost op: 19-10-2019 09:59 u »
Ook ik denk dat je het zelf moeilijk maakt. Met name door de gebruikte gist, je moet namelijk of een starter maken of meerdere verpakkingen enten. Verder zou ik minder hoppen nemen, je bitterheid aanturen met je bitterhop en dan alleen hop toevoegen bij de whirlpool en drooghop. Wat betreft je drooghop, als je pellets gebruikt zou ik ze pas toevoegen wanneer de vergisting volledig is en dan voor een dag of 5. Bellen beter toevoegen wanneer er nog wat vergis tmoet worden. Met bellen heb je toch wat meer zuurstof inslag. Verder zou ik een uurtje op 67 ļC maischen. Dat is prima!

Offline Gunskes

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste brouwsel IPA
« Reactie #6 Gepost op: 19-10-2019 20:45 u »
Het is de derde keer dat ik zelf zal brouwen, het is de eerste keer met een eigen recept.
De eerste maal heb ik samen met vrienden onder leiding van een ervaren brouwer met zijn materiaal (potten en pannen) een recept van hem gemaakt.
De tweede maal heb ik zelf met potten en pannen heel erg veel geleerd door het brouwen van het 'Arsegan Moutpakket Special I.P.A'.
De liefde voor het brouwen, maar het geklungel met mijn potten en pannen hebben me overtuigd om een automatische brouwketel aan te kopen. Met een Easybrew 30 (of alternatief wegens niet leveren van dit toestel) wil ik nu graag zelf iets maken.

De belangrijkste constante uit de reacties die ik nu al onthou is 'keep it simple'.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.479
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Eerste brouwsel IPA
« Reactie #7 Gepost op: 21-10-2019 09:56 u »
De belangrijkste constante uit de reacties die ik nu al onthou is 'keep it simple'.

En eigenlijk is dat voor alle brouwers een goed uitgangspunt ;)

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.057
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Eerste brouwsel IPA
« Reactie #8 Gepost op: 21-10-2019 19:34 u »
En eigenlijk is dat voor alle brouwers een goed uitgangspunt ;)

Zeker weten! Het lekkerste bier wat ik tot nu toe gebrouwen heb is ook meteen het simpelste!
Een tripel: pilsmout, 20 procent suiker, en twee soorten hop. Meer niet.

Westmalle tripel schijnt ook niet meer te zijn, en toch een van mijn favorieten.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.479
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Eerste brouwsel IPA
« Reactie #9 Gepost op: 22-10-2019 08:04 u »
Westmalle tripel schijnt ook niet meer te zijn, en toch een van mijn favorieten.

Heerlijk, afgelopen zondag nog op! Te lang geleden dat ik hem gedronken had.

Tags: