Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste brouwsel IPA  (gelezen 194 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gunskes

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eerste brouwsel IPA
« Gepost op: 09-10-2019 22:31 u »
Ik zou binnenkort mijn eerste eigen brouwsel willen brouwen.
Vertrokken vanuit een aantal recepten heb ik zelf iets samengesteld.

Graag wil ik iets dat vrij licht is van alcohol percentage, maar toch lekker vol smaakt.
Zelf heb ik graag een bittere afdronk, maar een florale smaak in de mond.

Nog wel enkele vraagjes hierbij:
- Gebruik ik hier teveel verschillende hopsoorten, waardoor bepaalde smaken gaan overheersen, of andere smaken verdrongen worden?
- Ik ben me nog volop aan het inlezen ivm brouwen, technisch heb ik nog te weinig achtergrond over een goed maischschema. Kan iemand me hierover raad geven? Welke temperaturen en tijden kan ik best aanhouden?
- Op welk moment en hoe lang kan ik best dryhoppen?

Hieronder het recept

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0
Naam receptIPA
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume25,7 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Rager)50 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
23,50 lWater uit Zottegem
3,94 mlFosforzuur
0,50 gNaCl
13,47 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
104 mg/l14 mg/l29 mg/l351 mg/l47 mg/l90 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,27 kgPale moutWeyermann6 EBC46,0 %
2,87 kgPale Ale moutDingemans7 EBC40,3 %
0,61 kgRijstvlokkenSupermarkt2 EBC8,6 %
0,36 kgCara 120Dingemans120 EBC5,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.20 min.3,3 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.30 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,1 gE.K. Goldingpellets5,7%60 min.16,0 IBU
14,8 gWillamettepellets5,5%60 min.10,3 IBU
40,0 gAmarillobellen8,9%11 min.10,9 IBU
30,0 gNelson Sauvinpellets12,8%11 min.13,0 IBU
70,0 gNelson Sauvinpellets12,8%koudhop0,0 IBU
60,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,32 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)GF All American Ale (1272)bovengist



Alvast bedankt!
Jonas Guns

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline de Machtige Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste brouwsel IPA
« Reactie #1 Gepost op: 09-10-2019 23:16 u »
Persoonlijk zou ik me zeker in den beginne beperken tot een bier met zeg twee hoppen om het niet te complex te maken.

Je maischschema is volgens mij wel goed. Drooghoppen zodra de meest hevige gist voorbij is. :brouwen:

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Eerste brouwsel IPA
« Reactie #2 Gepost op: 10-10-2019 09:05 u »
Aangezien het je eerste bier is zou ik je adviseren alleen Pale mout en cara te gebruiken. Er is niks mis met je maischschema, maar nog eenvoudiger is een eenstapsmaisch op 66 graden. Twee verschillende hoppen lijkt mij ook een betere start, persoonlijk doe ik liever meer hopgiften bij een IPA, op 60, 10, 5 wirlpool en koudhop.

Voor een eerste keer brouw je best veel met 25 liter. Als je de mogelijkheid hebt zou ik je aanraden minder en vaker te brouwen. Zo kan je sneller verschillende nieuwe dingen uitproberen.

Tags: