Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: NEIPA waterwaarde  (gelezen 1699 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Fruitbiertje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
NEIPA waterwaarde
« Gepost op: 09-10-2019 16:50 u »
Na een tijdje niet meer gebrouwen te hebben, nu eindelijk weer gestart.
Voor mijn stop had ik verschillende hopsoorten in ItaliŽ besteld, maar die liggen nu nog in de koelkast en zijn volgens de houdbaarheidsdatum nog wel goed.

Voor mijn stop stond de neipa al op het verlanglijstje, maar nu wil ik hem toch zeker wel snel gaan maken.

Meest gebruikte hopsoorten zoals Citra, Galaxy, Amarillo, Hull Melon, en Azacca in huis, dus qua hop gaat het wel lukken.

Maar wil nu ook voor het eerst mijn water gaan regelen.
Al een aantal artikelen zitten lezen en forumberichten hier, maar het blijft nog een aardige acracadabra voor mij.
BrouwHulp kent de Neipa nog niet, dus moet ik dan van een ipa uitgaan?
Op de site van Frontaal geven ze aan dat je een 1:2 sulfate/chloride ratio moet aanhouden voor een goed resultaat.

Mijn waterwaardes opgevraagd bij mijn waterbedrijf geven aan:
Calcium: 44 mg/l
Magnesium: 8 mg/l
Natrium: 57 mg/l
chloride: 55 mg/l
sulfaat: 48 mg/l
zuurgraad (pH) 8.5

Welk middel(en) moet ik nu gebruiken, en hoeveel wil ik "juist" water hebben voor een neipa?
Als ik de 1:2 ratio zal aanhouden dan zal ik dus de sulfaat moeten ophogen toch?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.741
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #1 Gepost op: 09-10-2019 21:28 u »
BrouwHulp kent de Neipa nog niet, dus moet ik dan van een ipa uitgaan?
...
Welk middel(en) moet ik nu gebruiken, en hoeveel wil ik "juist" water hebben voor een neipa?
Als ik de 1:2 ratio zal aanhouden dan zal ik dus de sulfaat moeten ophogen toch?

Ga inderdaad uit van een IPA.

Om een aangename bitterheid te krijgen kan je beter de hoeveelheid sulfaat niet verhogen. In plaats daarvan verhoog je de hoeveelheid chloride.
Dit wordt ook weergegeven in de formule. Twee keer zo veel chloride dan sulfaat...  ;) ;D

Offline Walsingham

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: be
  • Elke dag is brouwdag.
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #2 Gepost op: 10-10-2019 13:54 u »

Voor mijn stop had ik verschillende hopsoorten in ItaliŽ besteld, maar die liggen nu nog in de koelkast en zijn volgens de houdbaarheidsdatum nog wel goed.


In de toekomst kan je je hop ook bewaren in de diepvriezen. Dan blijven ze nog langer goed!



Maar wil nu ook voor het eerst mijn water gaan regelen.
Al een aantal artikelen zitten lezen en forumberichten hier, maar het blijft nog een aardige acracadabra voor mij.
BrouwHulp kent de Neipa nog niet, dus moet ik dan van een ipa uitgaan?
Op de site van Frontaal geven ze aan dat je een 1:2 sulfate/chloride ratio moet aanhouden voor een goed resultaat.

Mijn waterwaardes opgevraagd bij mijn waterbedrijf geven aan:
Calcium: 44 mg/l
Magnesium: 8 mg/l
Natrium: 57 mg/l
chloride: 55 mg/l
sulfaat: 48 mg/l
zuurgraad (pH) 8.5

Welk middel(en) moet ik nu gebruiken, en hoeveel wil ik "juist" water hebben voor een neipa?
Als ik de 1:2 ratio zal aanhouden dan zal ik dus de sulfaat moeten ophogen toch?

Je wilt twee keer meer chloride dan sulfaat. Je voegt dus best Calciumsulfaat toe (te kopen bij de brouwwinkel). Hiermee verhoog je ook Calcium, wat de pH helpt (verlagen richting 5.2 - 5.4)   tijdens het maischen.

Offline Broutenaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Ientje toe
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #3 Gepost op: 25-12-2020 22:35 u »
Ik ben hier ook mee aan het stoeien.

@ Jacques => Als mijn leidingwater er net zo uit ziet, waar ga ik dan mee verhogen? Met Calciumchloride?

Alvast bedankt!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.741
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #4 Gepost op: 25-12-2020 22:46 u »
Ik ben hier ook mee aan het stoeien.

@ Jacques => Als mijn leidingwater er net zo uit ziet, waar ga ik dan mee verhogen? Met Calciumchloride?

Alvast bedankt!

Ja. Calciumchloride geeft een veel verfijndere/rondere smaak dan calciumsulfaat dat een wat rauw bittere smaak geeft.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 637
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #5 Gepost op: 26-12-2020 12:18 u »
The Craft Beer Channel heeft, met input van de Verdant Brouwerij, een NEIPA van hen gebrouwen. De blog met recept en links naar de video's op youtube hier.

Als doelwaterprofiel hebben zij:
100 Ca
50 Na
230 Cl
14 SO4

In de commentaren is er vervolgens de volgende 'dicsussie':
Citaat
The SO4 to Cl ratio looks extreme! 14:230. Is that correct?
Citaat
Yep, comes straight from Verdant!

Offline D.R.K.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 222
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #6 Gepost op: 26-12-2020 12:47 u »
Laatst een keer een NEIPA gebrouwen en vanuit de brouwerij toen het advies voor een verhouding van 3:1 (CaCl2:CaSO4)

Uiteindelijk hier niet mee gebruiken en een verhouding van 1,2:1 gedaan.
Het is een lekkere Neipa geworden

Hij had wel een wat rauwe afdronk, maar zit nu een 3 maand of fles en de smaak is veel zachter nu (buitenom dat die natuurlijk bruiner aan het worden is, dus mooi oxidatie....  :nut: )

Voor de volgende keer ga ik dus de verhouding wel wat meer richting de 3:1 zetten

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.741
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #7 Gepost op: 26-12-2020 21:39 u »
Voor de volgende keer ga ik dus de verhouding wel wat meer richting de 3:1 zetten

Voor een NEIPA mag je rustig meer chloride gebruiken. Bitterheid is iets wat je eigenlijk niet wilt bij deze bierstijl. Je wilt vooral veel hoparoma!

Offline Broutenaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Ientje toe
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #8 Gepost op: 27-12-2020 00:54 u »
Ja. Calciumchloride geeft een veel verfijndere /rondere smaak dan calciumsulfaat dat een wat rauw bittere smaak geeft.

Dank je Jacques, daar ga ik mee aan de slag ! Een aantal biertjes die ik gebrouwen heb waren al lekker, ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken!

Offline D.R.K.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 222
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #9 Gepost op: 27-12-2020 11:02 u »
Ja. Calciumchloride geeft een veel verfijndere/rondere smaak dan calciumsulfaat dat een wat rauw bittere smaak geeft.

Thanks, als ik naar mijn standaard waterprofiel voor Groningen kijk:

Kom ik op een 52 mg/l Cl en 18 mg/l SO4 , hiermee heb je dus al een verhouding van 3:1 zonder aanpassing.

Zou het in zo'n geval ook handig kunnen zijn om sowieso extra calciumchloride en calciumsulfaat toe te voegen zodat voor beide het mg/l omhoog gaat maar de verhouding dus gelijk blijft.

Of maakt dat uiteindelijk niet uit?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.741
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #10 Gepost op: 27-12-2020 21:37 u »
Thanks, als ik naar mijn standaard waterprofiel voor Groningen kijk:

Kom ik op een 52 mg/l Cl en 18 mg/l SO4 , hiermee heb je dus al een verhouding van 3:1 zonder aanpassing.

Zou het in zo'n geval ook handig kunnen zijn om sowieso extra calciumchloride en calciumsulfaat toe te voegen zodat voor beide het mg/l omhoog gaat maar de verhouding dus gelijk blijft.

Of maakt dat uiteindelijk niet uit?

Je mag rustig de hoeveelheid calciumchloride verhogen. Het is geen probleem als de verhouding hoger ligt dan 3:1. Een punt om in de gaten te houden is de hoeveelheid calciumionen. De totale hoeveelheid hoor je onder de 200 ŗ 250 mg per liter te houden. Om meer chloride te krijgen kun je ook keukenzout gebruiken. Dat mag ook zeezout of himalaya zout zijn.  :D

Offline Broutenaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Ientje toe
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #11 Gepost op: 12-01-2021 21:19 u »
Je mag rustig de hoeveelheid calciumchloride verhogen. Het is geen probleem als de verhouding hoger ligt dan 3:1. Een punt om in de gaten te houden is de hoeveelheid calciumiconen. De totale hoeveelheid hoor je onder de 200 ŗ 250 mg per liter te houden. Om meer chloride te krijgen kun je ook keukenzout gebruiken. Dat mag ook zeezout of himalaya zout zijn.  :D

Kijk dat noem ik een goede tip Jacques! Maar hoeveel moet er dan bij?

Ik lees op Google :

Chloride is een mineraal dat een onderdeel is van keukenzout (natriumchloride). 1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride.

Laten we zeggen dat ik inmaisch met 20 liter, ik heb (zie hierboven) 55 mg/l en wil dus naar rond de 100 of iets meer mg/l.
Dan kom ik op 50 mg/l extra, 20l x 50 mg = 1000 mg = 1 g chloride.
Dus dan zou ik 1 / 0,6 = 1,6667 g zout moeten toevoegen?

Als ik niet boven de 250 mag uitkomen, dan mag ik dus 2 gram zout erbij gooien.

Klopt dat ?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.741
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #12 Gepost op: 12-01-2021 22:03 u »
Kijk dat noem ik een goede tip Jacques! Maar hoeveel moet er dan bij?

Je mag gaan tot zo'n 400 mg chloride per liter. Daarboven krijg je een zoute smaak. Boven de 600 mg/liter zou het volgens de literatuur de vergisting remmen. Tests die ik in het verleden heb uitgevoerd met hogere concentraties leerde mij dat vooral de start van de vergisting langzamer verloopt. Op het eind SG heeft de concentratie niet zo heel invloed. Vanwege de zoute smaak doe je er dus goed aan om de concentratie chloride te beperken. Iets anders wordt het als je een zoute gose wil brouwen...

Offline Broutenaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Ientje toe
Re: NEIPA waterwaarde
« Reactie #13 Gepost op: 12-01-2021 23:01 u »
Je mag gaan tot zo'n 400 mg chloride per liter. Daarboven krijg je een zoute smaak. Boven de 600 mg/liter zou het volgens de literatuur de vergisting remmen. Tests die ik in het verleden heb uitgevoerd met hogere concentraties leerde mij dat vooral de start van de vergisting langzamer verloopt. Op het eind SG heeft de concentratie niet zo heel invloed. Vanwege de zoute smaak doe je er dus goed aan om de concentratie chloride te beperken. Iets anders wordt het als je een zoute gose wil brouwen...

Hoi Jacques, ik heb net mij post hierboven aangepast, zonder de pagina even te verversen.
Ik zie dus net jouw reactie pas  :(
Maar als ik goed lees, dan kan ik mijn hoeveelheden makkelijk aanhouden, meer dan 400 mg zal ik dan niet halen  :)

Thanks !

Tags: