Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hergisting Quadrupel  (gelezen 595 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline P@sc@l

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Geneet umdet ut ken
Hergisting Quadrupel
« Gepost op: 09-10-2019 16:11 u »
Hallo allemaal,

ik lees op diverse forums dat meer mensen al hebben ervaren waar ik ook tegenaan loop.
Ik heb een quadrupel gebrouwen van ongeveer 10%, het probleem is echter dat deze niet wil hergisten in de fles, er wordt geen koolzuur ontwikkeld  :-[
Ik heb deze al een aantal maanden geleden gebrouwen en gebotteld.
Nu lees ik dat het kan helpen om de flessen nog een keertje goed te schudden en dan op de kop bij 22-25 graden nog een tijdje weg te zetten, heeft dit echter nog zin na een aantal maanden?

Ik was anders aan het overwegen om anders de flessen weer te hervullen maar dan met bottelgist, mocht bovenstaande niet helpen.

Iemand hier nog een raad en of ervaring mee?

Zou zonde zijn om dit weg te moeten spoelen, de smaak is overigens heerlijk  ^-^, alleen geen koolzuur.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.061
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Hergisting Quadruple
« Reactie #1 Gepost op: 09-10-2019 17:39 u »
Welke gist heb je gebruikt? Door middel van schudden en omgekeerd in een krat zetten is mij wel eens gelukt om een trage hergisting op gang te brengen. Maar na een aantal maanden nog?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Hergisting Quadruple
« Reactie #2 Gepost op: 09-10-2019 18:18 u »
Een door mij beproefde methode.

Een zakje Brewferm top hydrateren in warm water van 35 graden, dopje van het flesje en met een ontsmet pipetje 1 tot 2 druppels in het flesje doen.
Nieuw dopje erop en 2 weken warm zetten (20-24 graden). Dan heb je gegarandeerd koolzuur.

Waarom Brewferm top zal de vraag wel worden. Deze gist niet te ver door heeft een hoge alcoholtolerantie en plakt goed aan de bodem.

Succes. :brouwen:


Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hergisting Quadrupel
« Reactie #3 Gepost op: 09-10-2019 21:37 u »
Hallo allemaal,

ik lees op diverse forums dat meer mensen al hebben ervaren waar ik ook tegenaan loop.
Ik heb een quadrupel gebrouwen van ongeveer 10%, het probleem is echter dat deze niet wil hergisten in de fles, er wordt geen koolzuur ontwikkeld  :-[
Ik heb deze al een aantal maanden geleden gebrouwen en gebotteld.
Nu lees ik dat het kan helpen om de flessen nog een keertje goed te schudden en dan op de kop bij 22-25 graden nog een tijdje weg te zetten, heeft dit echter nog zin na een aantal maanden?

Ik was anders aan het overwegen om anders de flessen weer te hervullen maar dan met bottelgist, mocht bovenstaande niet helpen.

Iemand hier nog een raad en of ervaring mee?

Zou zonde zijn om dit weg te moeten spoelen, de smaak is overigens heerlijk  ^-^, alleen geen koolzuur.


Allereerst hartelijk welkom op dit forum.

Over het moeilijk op gang komen van hergisting is inderdaad al heel veel geschreven op dit forum.
Ik raad je aan als je een vraag hebt ook even te kijken bij de tags. Er is een tag hergisting op fles  ;)

Offline P@sc@l

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Geneet umdet ut ken
Re: Hergisting Quadrupel
« Reactie #4 Gepost op: 09-10-2019 21:38 u »
Ik heb voor de gisting, 1762 Belgian Abbey 2, gebruikt.
Deze heb ik via een giststarter wel eerst opgekweekt.

Ik zal eerst eens methode een proberen en mocht dit na 2-3 weken geen resultaat opleveren dan kan ik nog altijd proberen om via het pipet gist toe te voegen.

@ Jacques, bedankt voor de extra info.

Ik zal jullie op de hoogte houden.

In ieder geval bedankt voor de reacties.

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisting Quadrupel
« Reactie #5 Gepost op: 09-10-2019 22:20 u »
Misschien een domme vraag: hoeveel suiker heb je toegevoegd bij bottelen?

Offline Silky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Water wordt pas lekker bij de brouwer!
Re: Hergisting Quadrupel
« Reactie #6 Gepost op: 10-10-2019 00:16 u »
Bij bieren met 9% alcohol of meer heb ik geleerd steeds een klein beetje bottelgist te gebruiken, dan heb je nooit problemen met de hergisting. Achteraf de flesjes terug openen is een heel gedoe en bovendien verhoog je de kans op oxidatiesmaakjes in je bier...
ik merk dat de tendens op het Nederlandse forum is omhet gebruik van bottelgist zoveel mogelijk te vermijden (bier sneller helder, minder residu op de bodem van de flesjes) terwijl de Vlamingen er luidens de commentaren op hun forum duidelijk minder graten in zien. Voor beide standpunten is wellicht iets te zeggen, maar een hergisting die niet op gang komt vind ik toch wel heel vervelend...  :proost:

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Hergisting Quadrupel
« Reactie #7 Gepost op: 10-10-2019 09:48 u »
Ongeacht of ik een sterk of minder sterk bier maak, ik doe er altijd bottelgist bij vr ik bottel. Dat hoeft niet echt veel te zijn. Als voorbeeld, ik maak een mini starter van slechts 10ml om 45L bier te bottelen, met een gist uit mijn gistbank. Leer een starter maken en gist bewaren op schuine buis of op wort, het is echt niet moeilijk en je moet nooit nog gist kopen. Je moet wel steriel kunnen maken en werken, is een vereiste.   

Offline P@sc@l

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Geneet umdet ut ken
Re: Hergisting Quadrupel
« Reactie #8 Gepost op: 10-10-2019 11:14 u »
Misschien een domme vraag: hoeveel suiker heb je toegevoegd bij bottelen?

Ik heb 6 gram per liter toegevoegd.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 183
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisting Quadrupel
« Reactie #9 Gepost op: 10-10-2019 11:17 u »
Ongeacht of ik een sterk of minder sterk bier maak, ik doe er altijd bottelgist bij vr ik bottel. Dat hoeft niet echt veel te zijn. Als voorbeeld, ik maak een mini starter van slechts 10ml om 45L bier te bottelen, met een gist uit mijn gistbank. Leer een starter maken en gist bewaren op schuine buis of op wort, het is echt niet moeilijk en je moet nooit nog gist kopen. Je moet wel steriel kunnen maken en werken, is een vereiste.   

Hoe kan ik dat het beste doen als ik ca 30 L in de Grainfather conical fermentor uitgegist heb?
Ik bottel met bottelpijpje direct uit het vat en ik voeg per flesje wat suiker toe. Ik heb ook 'last' van weinig koolzuur en weinig schuim, mijn bieren zijn overigens meestal wel 7% of hoger.
Moet ik echt per flesje een of twee druppels gist toevoegen of kan dat in direct in het vat?
Ik betwijfel bij toevoegen in het vat of de bottelgist dan wel goed verdeeld wordt?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Hergisting Quadrupel
« Reactie #10 Gepost op: 10-10-2019 13:02 u »
Hoe kan ik dat het beste doen als ik ca 30 L in de Grainfather conical fermentor uitgegist heb?
Wat ik je kan aanraden is, hevel uw bier over naar een ander vat zonder de oude gist mee te pakken, maar met de uitstroom op de bodem van het ontvangende vat. Daar voeg je een halve gram korrelgist, die je de tijd geeft om op te lossen, of een mini starter aan toe en dan de suiker opgekookt in een minimum aan water. Na zacht omroeren kan je beginnen met bottelen. Zo zit in elk flesje evenveel bottelsuiker en bottelgist.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 183
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisting Quadrupel
« Reactie #11 Gepost op: 10-10-2019 20:38 u »
Wat ik je kan aanraden is, hevel uw bier over naar een ander vat zonder de oude gist mee te pakken, maar met de uitstroom op de bodem van het ontvangende vat. Daar voeg je een halve gram korrelgist, die je de tijd geeft om op te lossen, of een mini starter aan toe en dan de suiker opgekookt in een minimum aan water. Na zacht omroeren kan je beginnen met bottelen. Zo zit in elk flesje evenveel bottelsuiker en bottelgist.
Dankjewel voor de adviezen. Het zou dan voor mij wel al het derde vat worden, omdat ik namelijk de hoofdvergisting in een carboy laat plaatsvinden omdat ik graag wil zien wat er gebeurd, of de gist al op de bodem ligt en of het bier al helder aan het worden is.
Daarna gaat het over in de Grainfather conical waarbij dus het grootste gedeelte residu / gist in de carboy achter blijft.
Op zich zou het geen probleem mogen zijn als ik alles goed desinfecteer en inderdaad het bier onderin het vat laat stromen zonder te veel zuurstof inslag. (ik heb nog 2 brewtech vaten, die zouden nog goed als bottelvat kunnen dienen. Ik moet wel zeggen dat ik het vaak redelijk lang in de vaten laat staan (4-6 weken is geen uitzondering) zou dat wel of niet goed zijn? zeker bij een Quadrupel zou je verwachten dat geduld een schone zaak is, toch?



Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hergisting Quadrupel
« Reactie #12 Gepost op: 10-10-2019 22:59 u »
Ongeacht of ik een sterk of minder sterk bier maak, ik doe er altijd bottelgist bij vr ik bottel. Dat hoeft niet echt veel te zijn. Als voorbeeld, ik maak een mini starter van slechts 10 ml om 45 L bier te bottelen, met een gist uit mijn gistbank. Leer een starter maken en gist bewaren op schuine buis of op wort, het is echt niet moeilijk en je moet nooit nog gist kopen. Je moet wel steriel kunnen maken en werken, is een vereiste.   

Ieder zijn werkwijze.
Door mij wordt zelden of nooit bottelgist gebruikt, ook niet bij zware bieren. Maar ik laat mijn bieren ook geen weken staan als de vergisting voorbij is. Ik voeg een ruime hoeveelheid actieve gist toe. Hierdoor verloopt zowel de hoofd- als de nagisting vlot. Als de nagisting aan het aflopen is verhoog ik de temperatuur om te zorgen dat het bier goed uitgist. Het SG wordt door mij in de gaten gehouden. Als deze 3 tot 4 dage niet daalt bottel ik het bier. Vaak is dat na 2 tot 3 weken.

Het gebottelde bier zet ik in de gistingskast bij een temperatuur tussen de 22 en 24 C. De hergisting op de fles komt snel op gang en na een week heeft het bier al een behoorlijke hoeveelheid koolzuur.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 183
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisting Quadrupel
« Reactie #13 Gepost op: 11-10-2019 08:38 u »
Het gebottelde bier zet ik in de gistingskast bij een temperatuur tussen de 22 en 24 C. De hergisting op de fles komt snel op gang en na een week heeft het bier al een behoorlijke hoeveelheid koolzuur.
Een gistingskast heb ik helaas niet en thuis ook niet de ruimte voor. Wellicht kan ik daarmee nog verder verbeteren. Ik zal ook beter de vergisting in de gaten moeten houden, regelmatig meten en niet 4-6 weken in het vat laten zitten.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Hergisting Quadrupel
« Reactie #14 Gepost op: 11-10-2019 08:46 u »
Het SG wordt door mij in de gaten gehouden. Als deze 3 tot 4 dage niet daalt bottel ik het bier. Vaak is dat na 2 tot 3 weken.

Het gebottelde bier zet ik in de gistingskast bij een temperatuur tussen de 22 en 24 C. De hergisting op de fles komt snel op gang en na een week heeft het bier al een behoorlijke hoeveelheid koolzuur.
Idem hier, SG goed volgen, bottelen 3 weken na het brouwen. Koolzuur en schuim na een week bottelen.

Tags: