Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Smoked Porter  (gelezen 358 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline billiebob

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Land: 00
  • ...
Smoked Porter
« Gepost op: 07-10-2019 17:36 u »
Beste allemaal,

Ik ben van plan een (smoked) porter te brouwen met wat 'restanten' die ik nog heb liggen. Ik 'maak' mijn recepten altijd op gevoel en m.b.v. een Excelsheet,  maar ik heb alleen nog geen ervaring met een porter en ook nog niet met het toevoegen van rookmout..
Helaas heb ik geen ťchte stevige donkere mout of choco liggen... Graag jullie meningen over onderstaand recept: kan dit een succes worden of is het per definitie gedoemd (en waarom dan?). Als het echt de moeite is om bepaalde ingrediŽnten bij te kopen, dan doe ik dat natuurlijk :)

Alvast bedankt!


Doel: circa 20 liter, EBC 60, EBU 40.
30 min op 62 en 30 min op 72 graden.

3900 gram pale mout (68%)
600 gram rookmout (10%)
600 gram cara 50 (10%)
250 gram havervlokken (4%)
250 gram black 1200 (4%)
130 gram zuurmout (2%)

Gist: Fermentis S-04
Hop: 50/50 Styrian Golding en Northern Brewer 45 gram voor in de kook en 45 gram op het eind.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Smoked Porter
« Reactie #1 Gepost op: 07-10-2019 17:44 u »
Leuk recept ben benieuwd !

Online Rob Q

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Re: Smoked Porter
« Reactie #2 Gepost op: 07-10-2019 19:38 u »
In de USA is een bekende uitspraak van Billiebob: Two beers or not two beers. What was the question?  :proost:  (Vrij naar Shakespeare)

Ik zeg: Gewoon proberen. Misschien nog een beetje goochelen (niet googlen  8)) met de bitterheid, naar je eigen smaak en  gaan...  :biersmile:

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.283
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Smoked Porter
« Reactie #3 Gepost op: 07-10-2019 20:59 u »
Met 10% rookmout vind je dat niet terug in het uiteindelijke resultaat.

Heb um hier al gebrouwen met 30 en 50% vond ik allemaal te weinig rooksmaak geven.

Tegenwoordig maak ik um met 15% wishkeymout 25ppm turfgerookt.

Zwartmout 1400 zou ik max 1% doen

Offline billiebob

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Land: 00
  • ...
Re: Smoked Porter
« Reactie #4 Gepost op: 07-10-2019 21:20 u »
Met 10% rookmout vind je dat niet terug in het uiteindelijke resultaat.

Heb um hier al gebrouwen met 30 en 50% vond ik allemaal te weinig rooksmaak geven.

Tegenwoordig maak ik um met 15% wishkeymout 25ppm turfgerookt.

Zwartmout 1400 zou ik max 1% doen
Naar aanleiding van jouw opmerkingen ben ik wat gaan zoeken en ik denk dat ik je advies wat betreft de rookmout ga opvolgen. 30% voor een reguliere rookmout is toch wel een goed uitgangspunt voor een medium rooksmaak. Een eventuele uitschieter naar boven is wat mij betreft ook geen probleem...

Waarom adviseer je max 1% zwartmout? Ik wil een volle zwarte kleur en vind een gebrande noot niet erg...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Smoked Porter
« Reactie #5 Gepost op: 07-10-2019 23:09 u »
De hoeveelheid rookmout mag rustig 40 tot 50% zijn. Door de donkere mouten komt de rooksmaak minder naar voren dan wanneer je een amberkleurig bier brouwt.

Overigens ben ik een liefhebber van bieren met een rooksmaak. Anderen moeten er niets van hebben en vinden een bier met 10% rookmout al veel te veel. Anders gezegd: de hoeveelheid rookmout is ook een kwestie van persoonlijke smaak.

Voor een lekker porter raad ik je aan om brown malt te gebruiken. Daar krijg je mooie donkere kleur van zonder een overdreven gebrande smaak.
In plaats van zwarte mout kun je ook geroosterde gerst 1000 EBC gebruiken. Dat geeft een verfijndere gebrande smaak dan zwarte mout.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.025
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Smoked Porter
« Reactie #6 Gepost op: 08-10-2019 19:02 u »
Inderdaad, brown malt is super in de porter
Ik gebruik 300 gram brown malt bij een brouwsel van 18 liter in gistvat

Tags: