Infectiehaard... het kraantje...

Gestart door Battum80, 02-10-2019 19:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: Hay op 04-10-2019  15:04 uTenzij je na het koelen overhevelt.
Tenminste dat is wat ik doe eerst koelen en dan overhevelen naar het gistvat.
En waar dit topic over ging is overhevelen vanuit het gistvat en dan heb je ook geen hoge temperaturen.

Als je de hevelfilter in je ketel zet 5 tot 10 minuten voor het einde het koken wordt deze gedesinfecteerd.
Wanneer je dat niet doet moet de hevelfilter inderdaad brandschoon zijn en gedesinfecteerd met een chemisch middel.

Neetje

Citaat van: brouwerwaldonk op 04-10-2019  16:53 uWil je de foto niet zien, dan haal ik ze weg!

Nee, tuurlijk niet. De meeste leden zijn blij met je mooie, duidelijke foto's.
Wie het een probleem vind om 2 x dezelfde foto te zien kan gewoon verder scrollen,

middelaersch

Citaat van: brouwerwaldonk op 04-10-2019  16:53 uWil je de foto niet zien, dan haal ik ze weg!

Mooi laten staan, ik snap niet wat er verkeerd aan zou zijn  :brouwen:

Noosting

Ik maak ze schoon in mijn ultrasoon reiniger.

Heb wat desinfectie bemachtigd van de tandarts en kan mijn bad opwarmen tot 85 graden. 

Als je ziet hoeveel troep daar nog uit komt als je zelf al handmatig hebt schoongemaakt...

hansHalberstadt

Citaat van: middelaersch op 04-10-2019  23:00 uMooi laten staan, ik snap niet wat er verkeerd aan zou zijn  :brouwen:
Het gaat over de discussie of je ook een hevelfilter aan de binnenkant moet kunnen reinigen, dus de foto gaat prima over het onderwerp, dus ook volgens mij niets verkeerd aan. (even afgezien van de vraag of reinigen aan de binnenkant hier mogelijk/nodig is). Als hij dat filter af en toe en keer een paar minuutjes in die ketel kookt met een laagje natronloog 3% dan zal ook de binnenkant schoon worden van evt aanslag die je aan de buitenkant niet kunt zien. net zoals bij je platenkoeler het geval is. 

Brouwerij De Stichting

Citaat van: brouwerwaldonk op 04-10-2019  16:53 uWil je de foto niet zien, dan haal ik ze weg!
Er is helemaal niets mis met je foto, het was me alleen opgevallen dat ik telkens dezelfde foto's voorbij zag komen. Misschien is m'n opmerking verkeerd overgekomen.

hansHalberstadt

Citaat van: Brouwerij De Stichting op 06-10-2019  10:52 uEr is helemaal niets mis met je foto, het was me alleen opgevallen dat ik telkens dezelfde foto's voorbij zag komen. Misschien is m'n opmerking verkeerd overgekomen.
Ik denk dat brouwerwaldonk zoveel ervaring heeft dat hij alles al een keer heeft zien langskomen en gefotografeerd. Dus waarom zou hij dan steeds nieuwe foto's maken. Als je die foto's al 10 x hebt zien langskomen dan geeft dat volgens mij ook aan dat hij steeds weer opnieuw moet vertellen hoe het zit, dus dat we feitelijk te weinig opzoeken op het forum wat er al staat en hij dus steeds weer de moeite neemt om het opnieuw uit te leggen. 

Jacques

Citaat van: Noosting op 06-10-2019  09:16 uIk maak ze schoon in mijn ultrasoon reiniger.

Heb wat desinfectie bemachtigd van de tandarts en kan mijn bad opwarmen tot 85 graden. 

Als je ziet hoeveel troep daar nog uit komt als je zelf al handmatig hebt schoongemaakt...

Klopt helemaal. Utrasoon reinigen van (kogel)kranen werkt erg goed. Door de kraan half open te zetten kun je de gistaanslag uit de kraan trillen. Dan komt er erg veel uit de kraan. Als reinigingsmiddel gebruik ik een Enzybrew 10 dan wel een oxi-product.

Ultrasone reinigers

EBC

Citaat van: Noosting op 06-10-2019  09:16 uIk maak ze schoon in mijn ultrasoon reiniger.

Heb wat desinfectie bemachtigd van de tandarts en kan mijn bad opwarmen tot 85 graden. 

Als je ziet hoeveel troep daar nog uit komt als je zelf al handmatig hebt schoongemaakt...

85 °C is voor de meeste reinigingsmiddelen veel te hoog.

EBC

Ik heb vele jaren lang een hevelfilter gebruikt. Wel eentje die uit elkaar kon. Na het brouwen zat er dan toch altijd een aanslag aan de binnenkant die ik met een ronde borstel moest wegpoetsen.

In een brouwerij moet je al je apparatuur waarmee het wort in contact komt kunnen reinigen. Dus ook de binnenkant van je hevelfilter.

hansHalberstadt

Citaat van: EBC op 06-10-2019  12:31 u85 °C is voor de meeste reinigingsmiddelen veel te hoog.
Bedoel je dan dat ze inactief worden door bv enzymen die stuk gaan? bv natronloog werkt alleen maar beter als het heter is.
Alcohol 70% werkt al prima bij kamertemperatuur en zal verdampen bij 85 graden etc.

Ik weet niet wat voor middel dit was van de tandarts? 

hansHalberstadt

Citaat van: EBC op 06-10-2019  12:34 uIk heb vele jaren lang een hevelfilter gebruikt. Wel eentje die uit elkaar kon. Na het brouwen zat er dan toch altijd een aanslag aan de binnenkant die ik met een ronde borstel moest wegpoetsen.

In een brouwerij moet je al je apparatuur waarmee het wort in contact komt kunnen reinigen. Dus ook de binnenkant van je hevelfilter.
Klopt, die ervaring heb ik ook. Jarenlang eentje gebruikt die je niet kon demonteren. Toen ik een nieuw hevelfilter had de oude gesloopt zodat ik erin kon kijken. Je weet dan niet wat je ziet aan allerlei bruine aanslag.

brouwerwaldonk

Citaat van: hansHalberstadt op 06-10-2019  11:18 uIk denk dat brouwerwaldonk zoveel ervaring heeft dat hij...
Ervaring met hobbybrouwen heb ik al bijna 30 jaar. Mijn installatie is niks bling bling en is zoveel mogelijk zelf gemaakt. Geen plastiek, enkel inox gereedschap en vaten of glas.
Een besmetting of mislukt bier heb ik ook gehad bij een of twee brouwsel in 1990 ook overschuimers.
Verliezen heb ik nu zo goed als niets. Ik begin met 64,5L water met 10 kg mout en bekom tussen 43 en 44L gebotteld bier van minstens 7 vol%.
Mijn gistbank bestaat uit authentieke brouwerijgisten die steeds uitgisten tot 1010 of lager op 5 a 7 dagen hoofdgisting, dus voor mij geen gedoe met korrelgisten. Mijn schijnbare vergistingsgraad zit altijd ruim boven 80% en mijn berekend en dus echt brouwzaalrendement boven 70%. Met een efficiëntierendement hou ik mij totaal niet bezig.
Nagisten en lageren doe ik altijd 2 weken in een koude kelder bij 10°. Bottelen altijd met een verse ministarter bottelgist van 10 ml voor elk brouwsel van 43 L. Nooit overschuimers of bommetjes.
Velen die hier mogen proeven vertellen mij dat ik professioneel moet beginnen maar daar begin ik niet aan.

Noosting

Citaat van: hansHalberstadt op 06-10-2019  12:36 uBedoel je dan dat ze inactief worden door bv enzymen die stuk gaan? bv natronloog werkt alleen maar beter als het heter is.
Alcohol 70% werkt al prima bij kamertemperatuur en zal verdampen bij 85 graden etc.

Ik weet niet wat voor middel dit was van de tandarts?
Ik heb even gekeken.  Stammopur R staat erop.


Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 06-10-2019  12:37 uKlopt, die ervaring heb ik ook. Jarenlang eentje gebruikt die je niet kon demonteren. Toen ik een nieuw hevelfilter had de oude gesloopt zodat ik erin kon kijken. Je weet dan niet wat je ziet aan allerlei bruine aanslag.

Maar die aanslag leidde niet tot infecties of wel?

Neemt niet weg dat je allerlei bijsmaakjes kunt krijgen door niet goed gereinigde brouwapparatuur die gebruikt wordt aan de hete kant van het brouwproces. Het kan zorgen voor een "huissmaakje"...

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 06-10-2019  12:36 uBedoel je dan dat ze inactief worden door bv enzymen die stuk gaan? Bijvoorbeeld natronloog werkt alleen maar beter als het heter is.
Alcohol 70% werkt al prima bij kamertemperatuur en zal verdampen bij 85 graden etc.

Ik weet niet wat voor middel dit was van de tandarts?

EBC heeft het over "de meeste" reinigingsmiddelen. Dat zijn niet alle middelen.

Overigens had volgens mij het over de mogelijkheid van het kunnen opwarmen tot 85 ºC van de ultrasone reiniger en dat is wat anders dan het gebruiken van reinigingsmiddelen bij deze temperatuur. 

Guppie

Citaat van: Brouwerij De Stichting op 04-10-2019  16:38 uMisschien eens andere foto's gebruiken brouwerwaldonk?

Waarom?

Is toch niet aanstootgevend  of iets anders?

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 06-10-2019  13:14 uMaar die aanslag leidde niet tot infecties of wel?

Neemt niet weg dat je allerlei bijsmaakjes kunt krijgen door niet goed gereinigde brouwapparatuur die gebruikt wordt aan de hete kant van het brouwproces. Het kan zorgen voor een "huissmaakje"...
Klopt. Uiteindelijk zullen die smaakjes wel meevallen omdat het maar om zeer kleine hoeveelheden gaat, maar het hoort gewoon schoon te zijn.

EBC

Citaat van: Jacques op 06-10-2019  13:14 uMaar die aanslag leidde niet tot infecties of wel?

Neemt niet weg dat je allerlei bijsmaakjes kunt krijgen door niet goed gereinigde brouwapparatuur die gebruikt wordt aan de hete kant van het brouwproces. Het kan zorgen voor een "huissmaakje"...

Die aanslag werd na elk brouwsel weggepoetst. Ik had het filter daar speciaal voor ontworpen. Het ontwerp is op het forum zeker terug te vinden, ergens in posts van de vorige eeuw. Mijn apparatuur is voor elk brouwsel blitziblank.

Ik zou wel denken dat het zonder kunnen te poetsen tot huissmaakjes zou leiden, of hebben geleid. Ik heb al veel huissmaakbieren moeten proeven.  :biersmile: Je zegt dan dat het ok is, maar echt lekker ... meestal niet.

EBC

Caustic: max 70 °C
Gemiddeld loog 80 °C
Oxi 60 °C
STAMMOPUR R 60 °C

Wie nog hoger? Deze temperaturen zijn die waarop het reinigingsmiddel ontbindt. Dus je zit beter 20 °C lager.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 06-10-2019  17:37 uKlopt. Uiteindelijk zullen die smaakjes wel meevallen omdat het maar om zeer kleine hoeveelheden gaat, maar het hoort gewoon schoon te zijn.

Al je spullen horen schoon te zijn. Als dat niet het geval is dan leidt dat aan de "koude kant" van het brouwproces tot een verhoogde kans op infecties. Aan de "warme kant" kan het leiden tot lichte afwijkende smaken die door sommige bierliefhebbers geprezen worden bij oude brouwerijen waarbij niet alles perfect schoongemaakt kan worden.

EBC

Citaat van: Jacques op 06-10-2019  22:08 uAan de "warme kant" kan het leiden tot lichte afwijkende smaken die door sommige bierliefhebbers geprezen worden bij oude brouwerijen waarbij niet alles perfect schoongemaakt kan worden.

Dat is een politiek antwoord.  ;) En bij jonge brouwerijen dan? We hebben het over hobby hè.

Jacques

Citaat van: EBC op 06-10-2019  22:12 uDat is een politiek antwoord.  ;) En bij jonge brouwerijen dan? We hebben het over hobby hè.

Ook bij jonge brouwerijen kan dit voorkomen, hoewel die meestal werken met installaties die beter ontworpen zijn en makkelijk met een CIP-installatie te reinigen zijn. Laatst ben ik echter bij een paar brouwerijen geweest waar een onaangename geur uit de brouwinstallatie kwam. Dat hoort natuurlijk niet.

Als hobbybrouwer doen we er goed aan om alles goed schoon te houden, maar daarin moeten we niet overdrijven. Zo is het is nergens voor nodig om je brouwappatuur die je aan de "warme kant" gebruikt te desinfecteren, onze ingrediënten zijn ook niet steriel. En een kleine aanslag in een hevelfilter hoeft ook geen probleem te zijn. Wel horen moutrestanten steeds verwijderd te zijn.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.