Hieronder een klein verslagje van mijn laatste brouwsel;
Boulevard, smokestack series, Tank 7 Farmhouse Ale. Ik wou eens een saison brouwen, en toen kwam ik toevallig deze tegen bij de Appie. Ik had er over gelezen in de BBQ-bijbel Smokey Goodness van Jord Althuizen;

Her en der wat kloonrecepten opgezocht op Amerikaanse sites en uiteindelijk dit er van gemaakt in BrouwHulp:
Recept:
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 2018-04 |
Naam recept | Tank 7 clone Farmhouse Ale (Saison) |
Brouwdatum | 09-05-2018 |
Bierstijl | Saison (Sterke) |
Volume | 16,3 l |
Begin SG | 1,070 SG |
Berekende kleur (Morey) | 13 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 39 IBU |
Brouwzaalrendement | 72,5 % |
Kooktijd | 70 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 18,00 l | Water uit Losser |
1,00 g | CaCl2 |
7,70 ml | Melkzuur |
6,31 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 109 mg/l | 9 mg/l | 21 mg/l | 209 mg/l | 54 mg/l | 74 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 4,02 kg | Pale mout. Maris Otter | Thomas Fawcett and Sons | 5 EBC | 76,0 % |
1,00 kg | Maïsvlokken | Supermarkt | 3 EBC | 19,0 % |
0,16 kg | Lichte tarwemout | Dingemans | 3 EBC | 3,0 % |
0,11 kg | Tarwevlokken | Supermarkt | 2 EBC | 2,0 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | | 66,0 °C | 1 min. | 70 min. | 3,4 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 10 min. | 3,4 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 11,9 g | Centennial | bellen | 10,3% | first wort hop | 18,0 IBU |
7,1 g | Simcoe | pellets | 12,9% | 45 min. | 12,0 IBU |
8,8 g | Amarillo | bellen | 8,9% | 15 min. | 5,0 IBU |
15,9 g | Amarillo | pellets | 8,9% | 5 min. | 4,0 IBU |
25,0 g | Amarillo | bellen | 8,9% | koudhop | 0,0 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 1,0 l starter | American Farmhouse Blend (WLP670) | bovengist |
De eerste brouwpoging liep uit op een grote ramp;
Bij het verstijfselen van de maisvlokken heb ik volgens mij te weinig water gebruikt, en het was al iets te veel afgekoeld waardoor het èèn dikke klont was geworden...
Toch gestort bij de maisch, maar het wou maar niet mooi oplossen in het water, met als gevolg een verstopt filter van mijn HERMS (cq RIMS). En dat leidde tot een drooglopende pomp en nog veel erger een droogstaand verwarmingselement. (bij maisch temperatuur stappen laat ik het element onderin de maisch/kook ketel even meehelpen). Gevolg; een verbrand element en verbrande onderkant van het filter..
Stekker eruit en weg met die zooi !Hemelvaartsdag opnieuw begonnen na grondige schoonmaak van de aangebrande delen. De maisvlokken niet verstijfseld, volgens de wiki ligt de temperatuur voor mais verstijfselen tussen 62-76gr. Dit valt binnen de maisch temperaturen dus ik heb het er maar op gegokt..
2e poging verliep prima, uiteindelijk na het koelen ca. 17ltr met SG 1072 dus prima rendement.
Voor het eerst met White Labs gist gewerkt (WLP670) en deze stond de volgende morgen al mooi te pruttelen op 22gr.

Nu na 1 week SG gemeten, en we zijn al aanbeland op SG 1014, waterslot blubt nog steeds een beetje.. Ga 'm overdoen naar sodakeg (met spunding valve) want de fermantasaurus moet grondig schoon (brett) voor een volgende brouwsel van het weekend.
(fotos volgen, moet ik ff met de mobiel doen)