Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste volmout brouwsel, eigen recept (probeersel)  (gelezen 182 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwerij De Stichting

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • In de buurt van Zoetermeer
Eerste volmout brouwsel, eigen recept (probeersel)
« Gepost op: 06-10-2019 13:37 u »
Gisteren voor het eerst een volmout brouwsel, eigen recept, gebrouwen. Tevens de eerste keer BrouwHulp gebruikt. Eigenlijk ging alles prima. Zoveel mogelijk metingen gedaan. Alleen de volumes voor en na koken en in het gistvat niet kunnen meten, maar dat is na de gisting terug te rekenen aan de hand van het aantal gevulde flesjes, het volume van de gistkoek en verliezen. Omdat mijn soortelijk gewicht na koken veel te hoog uit kwam (1072 ipv 1045) het geheel terug verdund naar het bedoelde soortelijk gewicht. Al met al leuk om te doen. Ongeveer 6 uur bezig geweest.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk009
Naam receptPale Ale
Brouwdatum05-10-2019
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume4,5 l
Begin SG1,045 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,8%
Alcoholgehalte4,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)23 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
3,50 lWater uit Zoetermeer
2,51 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l8 mg/l57 mg/l177 mg/l54 mg/l47 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,90 kgPale Ale moutDingemans7 EBC90,0 %
0,10 kgCara-hellWeyermann25 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 įC1 min.60 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
2,0 gPerlepellets8,0%60 min.9,8 IBU
4,0 gPerlepellets8,0%15 min.9,7 IBU
4,0 gPerlepellets8,0%5 min.3,9 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,50 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
3,0 gSafale American (US-05)bovengist


Foto's:

Maischen:


Spoelen:




(Ik heb helaas geen foto gemaakt van het daadwerkelijke spoelen. Omdat het met een kaasdoek lastig spoelen is heb ik het spoelwater in 2 delen toegevoegd, onder af en toe roeren een tijdje laten staan en het geheel uitgeperst.)

Koken:


Koriander toevoegen:


Laatste hop  toevoeging:


Koelen:


Gisten:


De gisting was vanochtend (nog wat traag) op gang gekomen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Gielus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Het is wel bier, maar geen Biemus
Re: Eerste volmout brouwsel, eigen recept (probeersel)
« Reactie #1 Gepost op: 06-10-2019 18:29 u »
Leuk zo een kijkje in andermans keuken. Ik hoop dat het een lekker bier gaat worden :biersmile:

Tags: