Eerste volmout brouwsel, eigen recept (probeersel)

Gestart door Brouwerij De Stichting, 06-10-2019 13:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwerij De Stichting

Gisteren voor het eerst een volmout brouwsel, eigen recept, gebrouwen. Tevens de eerste keer BrouwHulp gebruikt. Eigenlijk ging alles prima. Zoveel mogelijk metingen gedaan. Alleen de volumes voor en na koken en in het gistvat niet kunnen meten, maar dat is na de gisting terug te rekenen aan de hand van het aantal gevulde flesjes, het volume van de gistkoek en verliezen. Omdat mijn soortelijk gewicht na koken veel te hoog uit kwam (1072 ipv 1045) het geheel terug verdund naar het bedoelde soortelijk gewicht. Al met al leuk om te doen. Ongeveer 6 uur bezig geweest.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk009
Naam receptPale Ale
Brouwdatum05-10-2019
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume4,5 l
Begin SG1,045 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,8%
Alcoholgehalte4,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)23 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
3,50 lWater uit Zoetermeer
2,51 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l8 mg/l57 mg/l177 mg/l54 mg/l47 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,90 kgPale Ale moutDingemans7 EBC90,0 %
0,10 kgCara-hellWeyermann25 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.60 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
2,0 gPerlepellets8,0%60 min.9,8 IBU
4,0 gPerlepellets8,0%15 min.9,7 IBU
4,0 gPerlepellets8,0%5 min.3,9 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,50 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
3,0 gSafale American (US-05)bovengist

Foto's:

Maischen:


Spoelen:




(Ik heb helaas geen foto gemaakt van het daadwerkelijke spoelen. Omdat het met een kaasdoek lastig spoelen is heb ik het spoelwater in 2 delen toegevoegd, onder af en toe roeren een tijdje laten staan en het geheel uitgeperst.)

Koken:


Koriander toevoegen:


Laatste hop  toevoeging:


Koelen:


Gisten:


De gisting was vanochtend (nog wat traag) op gang gekomen.

Gielus

Leuk zo een kijkje in andermans keuken. Ik hoop dat het een lekker bier gaat worden :biersmile:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.