Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bier gaat niet gisten  (gelezen 1670 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bier gaat niet gisten
« Gepost op: 04-10-2019 21:29 u »
Hallo,

Ik heb een tripel gebrouwen, vervolgens de gist emmer in mijn kelder gezet 17 graden. Na 4 dagen geen activiteit gelezen dat 17 graden te koud is.
Vervolgens de emmer in de woonkamer gezet zonder resultaat.
Nu een week later geen activiteit, even voorzichtig in de emmer gekeken, alles oogde nog het zelfde, de direct toegevoegde gistvlokken waren groot geworden en geen schuim ontstaan. Nu heb ik opnieuw een zakje gist toegevoegd gehydrateerd. Kan dit kwaad en waar moet ik op letten M.B.T infecties en hoe kan ik dit controleren.
De emmer heeft een week koel en afgesloten gestaan waardoor een infectie mij vrij onwaarschijnlijk lijkt.

Alvast bedankt!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bier gaat niet gisten
« Reactie #1 Gepost op: 04-10-2019 21:54 u »
Hallo,

Ik heb een tripel gebrouwen, vervolgens de gist emmer in mijn kelder gezet 17 graden. Na 4 dagen geen activiteit gelezen dat 17 graden te koud is.
Vervolgens de emmer in de woonkamer gezet zonder resultaat.
Nu een week later geen activiteit, even voorzichtig bij de emmer gekeken, alles oogde nog het zelfde, de direct toegevoegde gist vlokken waren groot geworden en geen schuim ontstaan. Nu heb ik opnieuw een zakje gist toegevoegd gehydrateerd. Kan dit kwaad en waar moet ik op letten M.B.T infecties en hoe kan ik dit controleren.
De emmer heeft een week koel en afgesloten gestaan waardoor een infectie mij vrij onwaarschijnlijk lijkt.

Alvast bedankt!

Offline DoubleW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 180
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #2 Gepost op: 04-10-2019 21:57 u »
Er is inmiddels genoeg geschreven over gist, starters en temp.
Altijd verhogen 17 graden is te laag op naar 22

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #3 Gepost op: 04-10-2019 21:58 u »
Kan je een foto maken van het bier of wort in je emmer?
Welke gist heb je gebruikt?

Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #4 Gepost op: 04-10-2019 22:09 u »
Bedankt!
Ik gebruik de Lalleman Nottingham gist.

De gistemmer staat nu 2 dagen op 21 graden.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.025
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #5 Gepost op: 04-10-2019 22:11 u »
Welke gist gebruikt? SG gemeten?

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #6 Gepost op: 04-10-2019 22:13 u »
Is dit het eerste bier wat je vergist in deze emmer?

Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #7 Gepost op: 04-10-2019 22:19 u »
Ja,

nu een paar uur later lijkt er wel wat druk op de emmer te ontstaan.
Is het wel goed om later nogmaals gist toe te voegen en hoe kan ik het bier later testen op infecties?

De emmer heb ik vooraf goed gereinigd met actief schoonmaak spul van bouwland.

Offline SVB

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #8 Gepost op: 05-10-2019 06:51 u »
Gok eerder dat het vat niet helemaal lekdicht is.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #9 Gepost op: 05-10-2019 08:13 u »
De emmer heb ik vooraf goed gereinigd met actief schoonmaak spul van bouwland.
De gistemmer schoonmaken is lang niet voldoende, onstmetten is de boodschap van alles waar wort mee in aanraking komt, zodat enkel de cultuurgist de overhand krijgt en behoud.
4 dagen zonder gisting kan wilde gisten de kans geven om mee te doen.

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #10 Gepost op: 05-10-2019 08:24 u »
Geen gist meer toevoegen, ik denk ook dat je emmer niet goed dicht zat. Als je zeker wilt weten of je bier aan het gisten is kan jet het SG meten

Offline Yarreman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #11 Gepost op: 05-10-2019 10:05 u »
Hoe heb je de gist toegevoegd?
Wat was je sg aan het begin en wat is die nu?
Is je emmer lek?

Het lijkt mij dat je helemaal geen activiteit hebt vanwege je beschrijving. Dank denk ik aan te warm wort waaraan het gist is toegevoegd of een hl oud zakje of veel te weinig gist.

Heb je een foto?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #12 Gepost op: 05-10-2019 10:12 u »
Een tripel wordt verondersteld een sterk bier te zijn. Daarvoor mag je niet te spaarzaam zijn met het aantal gistcellen waarmee je de gisting wil starten, beter een zakje gist meer dan te weinig gist.
Ook moet je het wort voldoende beluchten vr je met de hoofdgisting begint. Dat zal ervoor zorgen dat de gistcellen nog dochtercellen zullen aanmaken, wat een vlotte start van de gisting zal bewerkstelligen.
Luchtzuurstof in het wort oplossen doe je met een luchtpompje voorzien van een slangetje met bruissteen lucht inblazen, of door het wort van op een hoogte enkele malen snel over te gieten van de ene naar de andere emmer.

Dat er geen beweging in het waterslot te zien is, betekend niet dat de gisting niet bezig is.
Als laatste raad een bovengist werkt normaal bij 20 - 22C, dus 17C is te koud. 

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #13 Gepost op: 05-10-2019 11:01 u »
De Nottingham doet het normaal goed bij lagere temperaturen, ik heb er al een porter en ris mee vergist op 16C. Daar ligt het dus niet aan.
Meer gist gebruiken en gistvoeding.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.806
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #14 Gepost op: 05-10-2019 13:09 u »
De hoeveelheid gist zegt alleen iets over of die gist alle suiker kan vergisten, maar ook met weinig gist zal de gisting gewoon moeten starten, alleen met minder intensiteit, feitelijk gewoon evenredig met het aantal gistcellen. als je dus helemaal geen start van de gisting ziet zou er dus geen levende gist zijn dus iets helemaal misgegaan met het zakje. dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. waarschijnlijker is dat je een lekt hebt dus wel gisting, maar geen koolzuur in je waterslot. Begrijp ik het goed dat je pas na een week voor het eerst in je gistingsvat hebt gekeken?
 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #15 Gepost op: 05-10-2019 13:18 u »
Hallo,

Ik heb een tripel gebrouwen, vervolgens de gist emmer in mijn kelder gezet 17 graden. Na 4 dagen geen activiteit gelezen dat 17 graden te koud is.
Vervolgens de emmer in de woonkamer gezet zonder resultaat.
Nu een week later geen activiteit, even voorzichtig bij de emmer gekeken, alles oogde nog het zelfde, de direct toegevoegde gist vlokken waren groot geworden en geen schuim ontstaan. Nu heb ik opnieuw een zakje gist toegevoegd gehydrateerd. Kan dit kwaad en waar moet ik op letten M.B.T infecties en hoe kan ik dit controleren.
De emmer heeft een week koel en afgesloten gestaan waardoor een infectie mij vrij onwaarschijnlijk lijkt.

Alvast bedankt!

Even de twee topics samengevoegd. Het op meerdere plekken een discussie voeren op dit forum over hetzelfde onderwerp is namelijk ongewenst.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #16 Gepost op: 05-10-2019 13:22 u »
Hallo,

Ik heb een tripel gebrouwen, vervolgens de gist emmer in mijn kelder gezet 17 graden. Na 4 dagen geen activiteit gelezen dat 17 graden te koud is.
Vervolgens de emmer in de woonkamer gezet zonder resultaat.
Nu een week later geen activiteit, even voorzichtig in de emmer gekeken, alles oogde nog het zelfde, de direct toegevoegde gist vlokken waren groot geworden en geen schuim ontstaan. Nu heb ik opnieuw een zakje gist toegevoegd gehydrateerd. Kan dit kwaad en waar moet ik op letten M.B.T infecties en hoe kan ik dit controleren.
De emmer heeft een week koel en afgesloten gestaan waardoor een infectie mij vrij onwaarschijnlijk lijkt.

Alvast bedankt!

Meten is weten!

Wanneer het gistvat niet afsluit en je overmaat aan gist gegeven hebt kan de vergisting al afgelopen zijn. Door het SG te meten kun je dit controleren.

En als je geen hydrometer hebt weet je wat je als eerste moet aanschaffen als je verdere wilt met deze leuke hobby.

Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #17 Gepost op: 06-10-2019 17:45 u »
Bedankt voor de reacties, na de 2de keer gist toevoegen zag ik een schuimlaagje ontstaan.
Het gisten is begonnen, heb de lucht dichtheid van de emmer gecontroleerd en die is goed.
Ik laat de emmer gesloten staan en vermoed dat de gisting nu opgang gaat komen.
De eerste SG meting had ik vermoedelijk niet juist gedaan, dus die heb ik niet op de juiste manier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #18 Gepost op: 06-10-2019 21:58 u »
Bedankt voor de reacties, na de 2de keer gist toevoegen zag ik een schuimlaagje ontstaan.
Het gisten is begonnen, heb de lucht dichtheid van de emmer gecontroleerd en die is goed.
Ik laat de emmer gesloten staan en vermoed dat de gisting nu opgang gaat komen.
De eerste SG meting had ik vermoedelijk niet juist gedaan, dus die heb ik niet op de juiste manier.

Had je de vorige gist meegekoookt? :)  Of misschien bij te hoge temperatuur gehydrateerd?
Hydrateren kun je overslaan. De gist kun je gewoon over het wort uitstrooien. Dat werkt net zo goed.

Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #19 Gepost op: 09-10-2019 16:34 u »
Ik had de gist na het koelen van het wort erover gestrooid, ik had ook wel verwacht dat er nu reactie zou ontstaan in mijn bier maar het geeft nog altijd niet de gewenste reactie.
Het bier lijkt maar niet te willen gisten, bekende van mij die ook brouwen snappen er zelfs niks van.
Ik overweeg om het bier over te hevelen naar het lager vat en dan na 4 weken te kijken hoe het erbij staat.

Offline Yarreman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #20 Gepost op: 09-10-2019 16:53 u »
Wat is je sg nu? Proeft het wort nog zoet?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #21 Gepost op: 09-10-2019 17:18 u »
Na meer dan n week nog altijd geen gisting, het wordt dringend tijd dat je eens meet hoeveel je begin SG gedaald is, want zonder te meten is het alsof je in het donker aan het werken bent en niet kan zien wat je nu eigenlijk doet. Dus meten is weten, een gouden regel bij het bierbrouwen.

Offline Wildor

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij t Ernhems Nat
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #22 Gepost op: 09-10-2019 17:41 u »
Misschien een stomme vraag.... Heb je je mout geschroot voor het maischen?

William

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #23 Gepost op: 09-10-2019 20:47 u »
Ik had de gist na het koelen van het wort erover gestrooid, ik had ook wel verwacht dat er nu reactie zou ontstaan in mijn bier maar het geeft nog altijd niet de gewenste reactie.
Het bier lijkt maar niet te willen gisten, bekende van mij die ook brouwen snappen er zelfs niks van.
Ik overweeg om het bier over te hevelen naar het lager vat en dan na 4 weken te kijken hoe het erbij staat.

Als er nog steeds vergisting is nadat je voor de tweede keer gist over het wort hebt gestrooid is er iets vreemds aan de hand.
Er zijn meerdere mogelijkheden:
- de gist die je hebt gent is heel slecht bewaard;
- er is een grote hoeveelheid desinfecteermiddel in je wort terecht gekomen;
- het wort is al vergist.


Je hebt nog steeds geen duidelijkheid gegeven over het meten van het SG.
Meet je het SG? En zo ja, wat zijn de waarden?

Heb je geproefd?

Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #24 Gepost op: 10-10-2019 16:49 u »
Bedankt voor je antwoord!
Een betrouwbare SG heb ik niet maar ik denk dat mijn Frank gevallen is.
Ik vermoed dat er nog resten aanwezig konden zijn van het reinigingsmiddel, heel stom maar ben vergeten mijn gist emmer uit te koken  voordat ik het wort er in heb gedaan. Ik vermoed dat dat spul is gaan werken want dat is een actief schoonmaak middel van Brouwland.
Ik ga vanavond nog even in mijn emmer kijken maar gezien activiteit nog altijd uit blijft vermoed ik dat er geen dikke schuim kraag op zal staat en ga ik dit bier weg gooien en zaterdag nieuwe brouwen.
Ik heb een aantal zaken geleerd door deze mislukte poging dus heb meer hoop op het volgende brouwsel.
Enorm bedankt voor de reacties en ik zal het laten weten als het met het nieuwe brouwsel gelukt is.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #25 Gepost op: 10-10-2019 17:08 u »
Bedankt voor je antwoord!!
Een betrouwbare SG heb ik niet maar ik denk dat mijn Frank gevallen is.
Ik vermoed dat er nog resten aanwezig konden zijn van het reinigingsmiddel, heel stom maar ben vergeten mijn gist emmer uit te koken  voordat ik het wort er in heb gedaan. Ik vermoed dat dat spul is gaan werken want dat is een actief schoonmaak middel van Brouwland.
Ik ga vanavond nog even in mijn emmer kijken maar gezien activiteit nog altijd uit blijft vermoed ik dat er geen dikke schuim kraag op zal staat en ga ik dit bier weg gooien en zaterdag nieuwe brouwen.
Ik heb een aantal zaken geleerd door deze mislukte poging dus heb meer hoop op het volgende brouwsel.
Enorm bedankt voor de reacties en ik zal het laten weten als het met het nieuwe brouwsel gelukt is.

Als je nu eens begint met het meten van je SG dan weet je of er wel of geen vergisting heeft plaatsgevonden.
Van mijn laatste bier wat ik gebrouwen heb en waar ik was vergeten mijn iSpindel in te doen dacht ik ook dat de vergisting niet op gang kwam. Geen schuimlaag op het bier en helemaal geen activiteit zichtbaar.
Tot ik na 3 dagen mijn SG ging meten en toen bleek dat de vergisting al klaar was. Bij mij bleek de vergisting op gang te zijn gekomen toen ik op bed lag en hier al klaar mee was toen ik de andere dag van bed kwam(van SG1040 naar 1010 ). Dan kun je blijven turen naar je waterslot maar bubbels zal je dan niet meer zien.

Offline SVB

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #26 Gepost op: 10-10-2019 17:16 u »
Ik snap de conclusie ook niet helemaal ben ik bang.
Welk schoonmaakmiddel heb je gebruikt? Ik vind dat je snel conclusies trekt.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #27 Gepost op: 10-10-2019 17:39 u »
Ik ga vanavond nog even in mijn emmer kijken maar gezien activiteit nog altijd uit blijft vermoed ik dat er geen dikke schuim kraag op zal staat en ga ik dit bier weg gooien en zaterdag nieuwe brouwen.
Weggooien kan je nog altijd, maar waarom wil je niet meten wat het sg van uw brouwsel NU is.
Heb je nog geen hydrometer met maatglas dan wordt het hoogtijd om het aan te schaffen.
Of er nu nog een dikke laag schuim zal opstaan betwijfel ik ten zeerste, die periode is waarschijnlijk al lang achter de rug.

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #28 Gepost op: 10-10-2019 17:59 u »
Als je zaterdag weer wilt gaan brouwen heb je nog een paar dagen om eerst een hydrometer te kopen.
Heb je dan wel een onbetrouwbaar SG...?

Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #29 Gepost op: 10-10-2019 21:47 u »
Ik heb de SG gemeten en meet een SG van 1014.
Ik sta zelf helemaal perplex, dit is een goede Sg volgens mij toch?
Misschien een stomme vraag maar dit is een goed moment om het over te hevelen naar het lager vat toch? En het dan 4 weken te laten lageren.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #30 Gepost op: 10-10-2019 22:15 u »
Ik zou niet meer hevelen met SG 1014, gewoon lekker uit laten gisten en dan bottelen

Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #31 Gepost op: 10-10-2019 22:20 u »
Het lagere dan gewoon helemaal overslaan?
En voor het bottelen gewoon suiker toevoegen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #32 Gepost op: 10-10-2019 23:15 u »
Er is inderdaad een man over boord als er een brouwsel niet gelukt is.
Het leuke van deze hobby is dat je het altijd weer opnieuw kunt proberen.

Offline Elwoterlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #33 Gepost op: 10-10-2019 23:44 u »
Er is inderdaad een man over boord als er een brouwsel niet gelukt is.
Het leuke van deze hobby is dat je het altijd weer opnieuw kunt proberen.

Dat is zeker waar, maar begrijp ik nu goed dat mijn bier toch volledig heeft gegist?
Ik kan het bier gaan bottelen neem ik aan? Of toch nog even in een ander vat laten lageren?

Online middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #34 Gepost op: 11-10-2019 01:09 u »
Storm in een glas bier  :biersmile:

Ik denk dat er eigenlijk niks aan de hand is, je bier heeft een sg van 1.014 dus is bijna uitgegist.
Je moet nu een paar keer, met tussenpozen van drie of vier dagen, het SG meten. Zodra dat een dag of vier niet meer verandert, is het uitgegist en kun  je gaan bottelen.

Waarschijnlijk is, zoals ook al door een paar mensen gesuggereerd, je gistvat lek, waardoor je geen activiteit in het waterslot hebt gezien.
Als je twijfel hebt over wat er gebeurt moet je altijd het SG gaan meten, dan weet je wat er gebeurt.

Online middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #35 Gepost op: 11-10-2019 01:15 u »
Het lagere dan gewoon helemaal overslaan?
En voor het bottelen gewoon suiker toevoegen?

Lageren is niet nodig. Bij het bottelen zeven gram suiker per liter toevoegen.

Maar pas gaan bottelen als het bier goed is uitgegist, zie mijn vorige post!

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #36 Gepost op: 11-10-2019 07:04 u »
Als ik u was zou ik toch zeker overhevelen zonder de oude gist mee te nemen, met de uitstroom op de bodem van het ontvangende vat om oxidatie te vermijden. Dan kan je de opgekookte bottelsuiker (in een minimum aan water) door roeren homogeen verdelen om te bottelen. Doe je het niet dan krijg je een massa oude gist in je flessen wat de smaak van je bier niet ten goede komt.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.806
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #37 Gepost op: 11-10-2019 08:07 u »
Voor zover ik kan nagaan heb je rond 1 oktober gebrouwen en is er waarschijnlijk gewoon gisting geweest. Je bent nu 2 weken verder. 2 weken is wat kort om al te gaan bottelen, maar als het is uitgegist kun je nu wel bottelen. Als er nog witte schuimpuntjes op je bier zitten, nog een paar dagen wachten. Gewoon overhevelen in een bottelvat, hevelen steeds vanaf vlak onder het oppervlak en je vat iets schuin zetten en hevelen vanaf de kant waar nog het laatste bier staat. Dan bottelsuiker oplossing (7  gram suiker plus 14 gram water per liter bier even opkoken en af laten koelen) mengen en  gewoon bottelen. Overhevelen in dit stadium is niet verstandig want de gisting is over en er blijft dan lucht boven je bier met oxidatie als gevolg.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #38 Gepost op: 11-10-2019 09:40 u »
Hevelen doe ik altijd met een droesemkapje onderaan op de buis. Zo haal ik al het bier over zonder verlies en zonder de oude gist.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.806
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #39 Gepost op: 11-10-2019 09:45 u »
Hevelen doe ik altijd met een droesemkapje onderaan op de buis. Zo haal ik al het bier over zonder verlies en zonder de oude gist.
Ja dat is nog beter. Het droesemkapje zorgt voor een stromingsrichting die van boven naar beneden gaat dus voorkomt dat er stroming is over de gist. Daardoor blijft de gist netjes liggen op de bodem.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #40 Gepost op: 11-10-2019 15:00 u »
Ja dat is nog beter. Het droesemkapje zorgt voor een stromingsrichting die van boven naar beneden gaat dus voorkomt dat er stroming is over de gist. Daardoor blijft de gist netjes liggen op de bodem.

Sluit ik me helemaal bij aan. Zo doe ik het, altijd wel in 2 keer. 1e keer met vat vlak overhevelen in bottelaar, 2e keer leg ik aan 1 kant een blok hout onder het vat waardoor het
Schuin staat en ik zoveel mogelijk bier kan bottelen. 2e keer is dan nog een paar liter met het risico dat er net iets meer gist meekomt. Overigens moet ik zeggen dat ook dan het bier doorgaans ook helemaal clean mijn bottelaar in komt

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #41 Gepost op: 11-10-2019 15:01 u »
Bottelaar is bottelvat

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #42 Gepost op: 11-10-2019 16:27 u »
Sluit ik me helemaal bij aan. Zo doe ik het, altijd wel in 2 keer. 1e keer met vat vlak overhevelen in bottelaar, 2e keer leg ik aan 1 kant een blok hout onder het vat waardoor het
Schuin staat en ik zoveel mogelijk bier kan bottelen. 2e keer is dan nog een paar liter met het risico dat er net iets meer gist meekomt. Overigens moet ik zeggen dat ook dan het bier doorgaans ook helemaal clean mijn bottelaar in komt
Ik kan elke liter uit het lagervat hevelen zonder verlies, niks van, een paar liter achter laten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #43 Gepost op: 11-10-2019 16:57 u »
Dat is zeker waar, maar begrijp ik nu goed dat mijn bier toch volledig heeft gegist?
Ik kan het bier gaan bottelen neem ik aan? Of toch nog even in een ander vat laten lageren?

Mijn reactie had betrekking op
Weggooien kan je nog altijd...
Ik had alleen die tekst niet geciteerd.  :-[



Ook had ik dit bericht gemist...
Ik heb de SG gemeten en meet een SG van 1014.
Ik sta zelf helemaal perplex, dit is een goede SS volgens mij toch?

Meten is weten. Meet altijd het SG zowel aan het begin van de vergisting als op het einde.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #44 Gepost op: 11-10-2019 22:32 u »
Ik kan elke liter uit het lagervat hevelen zonder verlies, niks van, een paar liter achter laten.

Dat staat er ook niet, ik laat ook geen liters achter

Offline Jeroen76

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
Re: Bier gaat niet gisten
« Reactie #45 Gepost op: 12-10-2019 15:11 u »
Misschien een aanrader om het boek van Jaques te kopen of een ander goed boek. Lees hier een paar zaken die je over het hoofd ziet die toch echt in de boeken staan. Zonde om een tijd bezig te zijn en dan in de zenuwen over te slaan omdat zaken niet helder zijn. Het forum doorspitten is ook een optie maar goed lezen en helder denken werkt ook.

Lees het topic nu pas maar bleef lezen omdat ik erg benieuwd was of er na de vele vragen eindelijk een antwoord zou volgen... ;)

Succes!

Gr. Jeroen

Tags: