Recepten > Bewezen recepten

ONK 2019 V1 - Spicy Mango IPA

(1/2) > >>

ramon86:
Bij deze het recept voor de Spicy Mango IPA waarmee mijn vrouw en ik dit jaar werden geŽerd met de eerste prijs in de vrije klasse tijdens het ONK. Erg onverwacht, dus extra leuk :)

Dit recept hebben we de afgelopen jaren relatief vaak gemaakt met telkens wat variaties, waaronder een keer als cadeau voor de gasten van onze bruiloft. Daarvan heb ik onderaan het label toegevoegd dat is ontworpen door een goede vriend van ons, meer daarover in dit topic.

De voorgaande keren hebben we habaneropepers gebruikt, maar deze keer werd het madame jeanette. Ook daar proberen we variaties uit als wel of niet met zaadlijst, deze keer hebben we de zaadlijst weggelaten en in stukken gesneden madame jeanettes in hopzakjes gedaan i.p.v. los in de ketel.

Commentaar van de jury:

* Bitter en zoet zijn mooi in balans.
* Smaakt als een Brut IPA met een aangename bite van de peper.
* Mooie balans tussen mondklevend en samentrekkend van de peper.
* Licht moutig / karamel, fruitig uit de hop gevolgd door het aroma van de peper zonder dat het scherp wordt.
* Goedgemaakte Brut IPA waarbij de peper een aangename aanvulling is. In die zin voldoe je twee keer aan de Vrije Klasse doelstelling.
* Mag meer koolzuur hebben en de zwevende deeltjes mogen achterwege blijven.
* 90 punten
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk50Naam receptMango Unchained (2019-03)Brouwdatum10-03-2019BierstijlAmerikaanse IPAVolume23,5 lBegin SG1,072 SGEind SG1,011 SGSchijnbare vergistingsgraad84,7%Alcoholgehalte7,9 vol.%Berekende kleur (Morey)24 EBCBerekende bitterheid (Rager)84 IBUBrouwzaalrendement60,0 %Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt21,90 lWater uit Zeeland (NB)13,67 lSpoelwater

Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%6,00 kgBrewferm Gerstemout PaleBrewferm9 EBC85,7 %0,70 kgBrewferm Gerstemout MŁnchenerBrewferm15 EBC10,0 %0,30 kgBrewferm Gerstemout Cara-120Brewferm120 EBC4,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteBeta-amylaserust62,0 įC1 min.20 min.3,1 l/kgAlfa-amylaserust72,0 įC15 min.30 min.3,1 l/kgUitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU60,0 gNorthern Brewer 7,0%pellets7,0%75 min.58,2 IBU30,0 gSimcoe 13,1%pellets13,1%10 min.10,9 IBU32,0 gAmarillo 8,7%pellets8,7%5 min.6,4 IBU10,0 gSimcoe 13,1%pellets13,1%5 min.3,0 IBU20,0 gCitra 12,9%bellen12,9%vlamuit5,4 IBU26,0 gSimcoe 13,1%pellets13,1%koudhop0,0 IBU26,0 gCascade 6,5%pellets6,5%koudhop0,0 IBU20,0 gCitra 12,9%bellen12,9%koudhop0,0 IBU16,0 gAmarillo 8,7%pellets8,7%koudhop0,0 IBU

Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik5 stuksPeper (Madame Jeanette)specerijkoken2,5 kgGepureerde mangoandersnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType23,0 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaardeEind SG hoofdvergisting1,011 SGSchijnbare vergistingsgraad84,7%

Jacques:
Dank voor het plaatsen van het recept. Heel veel hobbybrouwers waarderen dit.  :duimop:

dayfox:

--- Citaat van: Jacques op 04-10-2019  22:29 u ---Dank voor het plaatsen van het recept. Heel veel hobbybrouwers waarderen dit.  :duimop:

--- Einde van citaat ---
Dat heb jij wel goed Jacques!

Martijn0172:
Gefeliciteerd en wat een leuk recept. De mango heb je zelf gepureerd of gepureerd gekocht?

Firematch:

--- Citaat van: Martijn0172 op 05-10-2019  10:04 u ---Gefeliciteerd en wat een leuk recept. De mango heb je zelf gepureerd of gepureerd gekocht?

--- Einde van citaat ---

Dat wilde ik ook net vragen :P

Lijkt me leuk om ook een keer te brouwen. Bedankt voor het delen van het recept.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie