Ga ik dat nog even proberen. Heb 1 pak Londen ale 111 opgekweekt met 1 liter giststarter.
Dat is een te kleine starter... Als je geen magneetroerder hebt en de starter ook niet op een andere manier belucht hebt heb je voor 20 liter wort met een begin SG van 1084 een starter nodig van 4 liter...
Als je een magneetroerder hebt kun je volstaan met 1,6 liter. Beluchten van een starter zorgt voor meer gistcellen. Dat kan met een magneetroerder maar ook door met een bruissteentje continu lucht in de starter te blazen. Als je dat doet heb je een starter nodig van 2 liter. Als fles waarin de starter een aantal keer intensief schudt en verder met rust laat heb je 2,5 liter nodig.
Bij mij werkt een beetje luchtzuurstof geven, altijd bij vroegtijdig stoppen van de gisting.
Jacques zal dat vloeken in de kerk vinden en zeggen dat het niet mag, maar heb je dan liever plof flessen of een mierezoet bier, aan u de keuze.
1034 is wel extreem hoog, hier haal ik met gemak 1015 - 1018 met deze begin densiteit. Een nieuwe starter toevoegen kan helpen maar niet zonder bijkomende beluchting.
Het geven van zuurstof hoort te gebeuren voorafgaand aan de hoofdgisting. Als je dat op een laat tijdstip doet leidt dat tot oxidatie van het jong bier en heel vaak geeft het niet het gewenste effect.
Doordat gestart is met te weinig gist heeft de gist zich vaker moeten vermenigvuldigen. Hierdoor zijn voedingstoffen nodig voor de opbouw van nieuwe cellen opgeraakt. Beluchten zorgt er voor dat de gistcel onverzadigde vetzuren en sterolen aanmaakt maar als er onvoldoende aminozuren, mineralen en vitaminen aanwezig zijn zal de gistgroei stranden.
Bij een stilgevallen vergisting is het beste een nieuwe starter te maken en deze toe te voegen. Je hebt dan minder kans op oxidatie en je voegt fitte gistcellen toe die meteen aan de slag kunnen.