Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Bij welke temperatuur inmaischen?

tussen 40 en 45 C
tussen 45 en 50 C
tussen 50 en 55 C
tussen 55 en 60 C
60 C
boven 60 C
anders (in een reactie weer te geven)

Auteur Topic: Bij welke temperatuur inmaischen?  (gelezen 4084 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Bij welke temperatuur inmaischen?
« Gepost op: 08-03-2006 12:20 u »
Mout is de laatste jaren veel meer opgelost dan vroeger. In veel artikelen lees ik dan ook dat bijvoorbeeld een eiwitrust niet meer noodzakelijk is... om een betere body te verkrijgen is het zelfs raadzaam temperaturen tussen de 40 oC en 50 oC te mijden.

Ik ben benieuwd bij welke temperatuur jullie inmaischen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bij welke temperatuur inmaischen?
« Reactie #1 Gepost op: 08-03-2006 12:53 u »
Meestal maisch ik in bij zo'n 50C echter als ik een tarwe bier maak dan wil ik nog wel eens een lagere temperatuur gebruiken, dan maisch ik in bij kamer temperatuur en begin dan met verwarmen.

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bij welke temperatuur inmaischen?
« Reactie #2 Gepost op: 08-03-2006 13:07 u »
Hoi Cas,

52 graden.
5-10 minuutjes maar, en dan opstoken naar de 63 graden.
Dan heb je volmondig bier met veel body zoals beginnen bij de 63 graden, en toch ook
wat helderheid zoals bieren die 30 minuten eiwitrust hebben gehad.

Dus niet wit, niet zwart, maar grijs.  :) :duimop:

 :degroeten:



Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bij welke temperatuur inmaischen?
« Reactie #3 Gepost op: 08-03-2006 14:02 u »
Als ik zin heb in een eiwitrust dan maisch ik in op 55 grC.

Als ik hier geen behoefte aan heb, maisch ik in op 63 grC.

Bij eenstapsmaischen maisch ik in op 68 grC.

Offline Silvio

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Bier goed,al goed!
Re: Bij welke temperatuur inmaischen?
« Reactie #4 Gepost op: 08-03-2006 17:37 u »
Aan de helderheid van je bier draagt een korte eiwitrust van 52 graden zeker bij is mijn "heilige"overtuiging.Welk rest maischschema ik ook gebruik ,ik start standaard met een eiwitrust van 10 minuten.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bij welke temperatuur inmaischen?
« Reactie #5 Gepost op: 08-03-2006 20:34 u »
Het is maar wat je wilt!

Wil je een helder bier of een zeer licht troebel en voller smakend bier met meer body die niet afkomstig is van meer restsuikers.

Als je inmaischt bij een temperatuur boven de 60 C heb je minder last van enzymen die er voor kunnen zorgen dat er meer stoffen in je bier terecht komen (aldehyden) die later kunnen zorgen voor een verouderingssmaak.

Tags: inmaischen