Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Robust Porter  (gelezen 550 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ScottB.

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Werkzaam in de Horeca
Robust Porter
« Gepost op: 29-09-2019 13:38 u »
Beste,

Afgelopen vrijdag, 27 september 2019, heb ik voor het eerst een donker bier gebrouwen. Hieronder gooi ik wat foto's en probeer ieder op de hoogte te houden. Ik hoor graag tips & tricks waarvan jullie denken dat ze een beter product op kunnen leveren. Ik gebruik de BIAB methode voor het brouwen.

Berekende Basis
   
OmschrijvingWaarde
Brouwdatum27 september 2019
BiertypeRobust Porter
Volume10,0 Liter
Berekend Begin SG1.064
Berekende Kleur39.4
Berekende Bitterheid29.3
Brouwzaal Rendement50%
Kooktijd60 Min

Bij het meten van het SG na de mash kwam ik erachter dat mijn brouwzaal rendement ietsje hoger lag dan ik had verwacht.

Werkelijke Basis
   
OmschrijvingWaarde
Brouwdatum27 september 2019
BiertypeRobust Porter
Volume10,0 Liter
Berekend Begin SG1.077
Berekende Kleur39.4
Berekende Bitterheid26.1
Brouwzaal Rendement61,3%
Kooktijd60 Min
[/th]


Ingrediënten
   
IngrediëntHoeveelheid
Kraanwater [Westland]17L
Weyermann - Munich II2kg
Weyermann - Pale Ale Malt2kg
Weyermann - Chocolate Wheat0,2kg
Weyermann - Carafa I0,1kg
Fuggles Pellets [60min]25g
Fuggles Pellets [30min]10g
Ierse Mos [15min]5gr
WLP013 - London Ale Yeast1 PurePitch verpakking


Het maischen heb ik in 2 stappen gedaan. de eerste 30 min op 62 ēC, daarna jet ik het geheel verwarmd tot 70 ēC. Dit heeft nog een periode van 30 min gekregen. Tijdens het maischen heb ik elke 10 minuten de gehele ketel doorgeroerd om klonten ect. tegen te gaan.

De gist is geënt op 21ēC  en staat nu te vergisten met een temperatuur van 21 ēC  a 22 ēC. Het is een erg actieve vergisten met 16 tot 20 blubs per 10 seconde.

het wort smaakte erg lekker, lichte chocolade smaak op de achtergrond. Deze smaak werd gecomplimenteerd met een lichte koffiesmaak.

Ik houd jullie op de hoogte!








Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline ScottB.

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Werkzaam in de Horeca
Re: Robust Porter
« Reactie #1 Gepost op: 06-10-2019 14:19 u »
En nu zijn we 9 dagen verder. De vergisting was snel waar te nemen en is erg heftig geweest, ik heb namelijk mijn gehele vergistingskast schoon moeten maken...
Vandaag, 06/10/2019 heb ik het bier overgeheveld naar de 2e lagering. Met een SG van 1.022 is het bier volgens de brouwsoftware klaar met vergisten, ondanks dit laat ik het bier nog enkele dagen lageren op een temperatuur van ongeveer 17 ā 18 graden.
Met een ABV van 7,35% is het voor een bier van 9 dagen oud al erg smakelijk. Rijping zal dit bier erg goed doen verwacht ik.

Offline joenedu

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 502
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Robust Porter
« Reactie #2 Gepost op: 07-10-2019 16:10 u »
Leuk verslag, balen van (het schoonmaken van) je gistkast. Hopelijk wordt het niet balen dat je maar 10 liter hebt gebrouwen, het ziet er heerlijk uit in ieder geval.

Offline ScottB.

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Werkzaam in de Horeca
Re: Robust Porter
« Reactie #3 Gepost op: 09-10-2019 22:20 u »
Na geen activiteit gezien te hebben en weinig tijd beschikbaar te hebben voor de rest van de week heb ik het bier al gebotteld na 2 dagen. SG was onveranderd, nog steeds op 1.022, en het bier smaakte compleet anders. De smaak van het jongbier was compleet verdwenen en het bier had een volle en rijke smaak. (Helaas) Nu 20 flesjes gebotteld met 2 g suiker per liter, en het wachten is aangeslagen op de hergisting.


Ik verwacht tot over 2 weken!

Offline basvo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
Re: Robust Porter
« Reactie #4 Gepost op: Gisteren om 17:44 »
Ben benieuwd wat het is geworden! Leuk om te volgen met die foto’s. Alleen ben wel een beetje benieuwd waarom je Ierse mos in zulk donker bier hebt gebruikt?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Robust Porter
« Reactie #5 Gepost op: Gisteren om 22:45 »
2 g suiker per liter is wel weinig. Of bedoel je per flesje?

Offline Michiel8012

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Robust Porter
« Reactie #6 Gepost op: Vandaag om 19:15 »
Mooi verslag! Een Potter staat ook nog steeds op mijn bucketlist. Ik hoop voor je dat de flesjes die je hebt lekker mogen smaken!

Tags: