Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ontploffende flesjes  (gelezen 799 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ludo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
Ontploffende flesjes
« Gepost op: 26-09-2019 10:22 u »
Op 15/6 heb ik 15 ltr bier gebrouwen. Recept: 6 kg pilsmout, 30 gr Target hop, 15 gr Centennial hop, 5 gr Cascade pellets, 1 kg kristalsuiker, gist Jack's Mangrove M31. Start SG 1090. De vergisting is perfect gelopen en ik heb het bier gebotteld op 2/7 bij een SG van 1025. Ik heb 3 gr. suiker toegevoegd per flesje. Daarna heb ik de flesjes (Duvel 33 cl) in een ruimte geplaatst bij 24C gedurende 3 weken. Daarna is het bier naar de kelder gegaan temperatuur 15C. Na 10 dagen heb ik n flesje in de koelkast gezet en de andere dag gedronken. Alles was in orde, een goed biertje. Ik heb het bier tot september in de kelder laten staan tot op een avond op een uur tijd 4 flesjes explodeerden, dit was een complete ravage. De andere dag heb ik het bier uit de kelder gehaald en met handschoenen aan stuk voor stuk ontkurkt (de meeste flesjes spoten half leeg en een bij aantal vloog de nek eraf bij het openen). Enkele flesjes zijn bij het openen ontploft. Ik heb de restanten even laten staan. De halflege flesjes weer aangevuld met de andere flesjes en opnieuw voorzien van kroonkurken. De flesjes zijn terug naar de kelder gegaan  en vorige week heb ik er weer een paar in de koelkast gezet om te proberen. Bij het openen spuit het bier er nog steeds uit en zo te zien is de gisting nog steeds niet gestopt. Wie kan mij vertellen wat hier mis is gegaan want ik heb ditzelfde recept op 8/9 opnieuw gebrouwen en gisteren gebotteld weer bij een SG van 1025.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 721
  • Land: nl
Re: ontploffende flesjes
« Reactie #1 Gepost op: 26-09-2019 10:27 u »
Waarschijnlijk is je bier niet uitgegegist. Je vergistingsgraad is 72%. De vergistingsgraad die voor je gist ligt ongeveer tussen de 82-88 %. Je bier had meer uit moeten vergisten.

Heb je de mogelijkheid tot gecontroleerd vergisten? En hoeveel gist heb je voor dit bier gebruikt?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: ontploffende flesjes
« Reactie #2 Gepost op: 26-09-2019 10:29 u »
Bier bottelen met een SG van 1025 is gewoon vragen om bommetjes.
Uw bier was gewoon niet uitgegist en dan heb je nog 3 gram per flesje toegevoegd wat neerkomt op 9 gr/L.

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: ontploffende flesjes
« Reactie #3 Gepost op: 26-09-2019 10:40 u »
Deze gist gaat normaal gesproken door tot 1.001 - 1.006.

De flessen van deze week zou je voorzichtig kunnen openen en (met zo min mogelijk zuurstofinslag) weer in je vergistingsvat laten lopen en verder laten gisten. Als je gecontroleerd vergist kan je de vergisting stap voor stap verhogen tot 25 graden en geduldig te wachten tot je bier is uitgegist.

De oude batch kan je beter (veilig) weggooien

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.093
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: ontploffende flesjes
« Reactie #4 Gepost op: 26-09-2019 11:00 u »
Spuiters kan je redden door de kroonkurk een heel klein beetje te lichten tot je een SIS hoort. De kopruimte zal zich vullen met schuim. Deze handeling enkele dagen herhalen tot je een fles kan openen die niet meer spuit.

Draag handschoenen bij het behandelen van de flessen om uzelf te beschermen, want als een fles breekt kan je diepe snijwonden bekomen.

Offline Ludo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
Re: ontploffende flesjes
« Reactie #5 Gepost op: 26-09-2019 11:40 u »
Volgens het zakje is de vergistingsgraad 74-78%. Ik heb in de ruimte waar ik vergist een constante temperatuur van 24C. Er was geen reactie meer op het waterslot en het SG daalde niet verder meer. Ik ben in 1982 begonnen met bierbrouwen en dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Het is ook de eerste keer dat ik deze gist gebruik. Het eerste brouwsel (wat er van over was) is inmiddels opgedronken. Ik heb de flesjes bij het openen direct in een grote kan gegoten en heb gewacht tot het schuim weer bier was geworden. Een heel goed biertje overigens. Het tweede brouwsel staat nu in de gistruimte en ik ga over 2 weken een flesje openen. Als er weer teveel druk op de flesjes staat doe ik zoals geadviseerd alles terug in een gistvat en laat alles nog een tijd staan tot het SG gedaald is (1001 lijkt mij niet haalbaar). Ik houd jullie op de hoogte, bedankt voor alle reacties.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: ontploffende flesjes
« Reactie #6 Gepost op: 26-09-2019 12:35 u »
Bottelen na amper twee weken? Mmmm beter nog een paar weekjes laten lageren en ben je zeker dat het uitgegist is. Mocht je koud gezet hebben om te klaren, dan veranderd SG waarschijnlijk ook niet omdat ge gisting dan stopt...

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.975
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: ontploffende flesjes
« Reactie #7 Gepost op: 26-09-2019 12:37 u »
Volgens het zakje is de vergistingsgraad 74-78%. Ik heb in de ruimte waar ik vergist een constante temperatuur van 24C. Er was geen reactie meer op het waterslot en het SG daalde niet verder meer. Ik ben in 1982 begonnen met bierbrouwen en dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Het is ook de eerste keer dat ik deze gist gebruik. Het eerste brouwsel (wat er van over was) is inmiddels opgedronken. Ik heb de flesjes bij het openen direct in een grote kan gegoten en heb gewacht tot het schuim weer bier was geworden. Een heel goed biertje overigens. Het tweede brouwsel staat nu in de gistruimte en ik ga over 2 weken een flesje openen. Als er weer teveel druk op de flesjes staat doe ik zoals geadviseerd alles terug in een gistvat en laat alles nog een tijd staan tot het SG gedaald is (1001 lijkt mij niet haalbaar). Ik houd jullie op de hoogte, bedankt voor alle reacties.

Vergeet niet dat 1/7e deel van de stort uit suiker bestaat, wat 100% vergistbaar is, dat is bijna 15% van de stort, en een groter aandeel van de te vergisten suikers. Dit verhoogt je verwachte vergistingsgraad aanzienlijk.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 721
  • Land: nl
Re: ontploffende flesjes
« Reactie #8 Gepost op: 26-09-2019 14:32 u »
Volgens het zakje is de vergistingsgraad 74-78%. Ik heb in de ruimte waar ik vergist een constante temperatuur van 24C. Er was geen reactie meer op het waterslot en het SG daalde niet verder meer. Ik ben in 1982 begonnen met bierbrouwen en dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Het is ook de eerste keer dat ik deze gist gebruik. Het eerste brouwsel (wat er van over was) is inmiddels opgedronken. Ik heb de flesjes bij het openen direct in een grote kan gegoten en heb gewacht tot het schuim weer bier was geworden. Een heel goed biertje overigens. Het tweede brouwsel staat nu in de gistruimte en ik ga over 2 weken een flesje openen. Als er weer teveel druk op de flesjes staat doe ik zoals geadviseerd alles terug in een gistvat en laat alles nog een tijd staan tot het SG gedaald is (1001 lijkt mij niet haalbaar). Ik houd jullie op de hoogte, bedankt voor alle reacties.

Hoeveel gist heb je gebruikt?

Voordeel van gecontroleerd vergisten is dat je aan het einde de temperatuur kan verhogen. Hierdoor kunnen de laatste punten SG weggegeten worden.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: ontploffende flesjes
« Reactie #9 Gepost op: 26-09-2019 18:10 u »
Volgens het zakje is de vergistingsgraad 74-78%. Ik heb in de ruimte waar ik vergist een constante temperatuur van 24C. Er was geen reactie meer op het waterslot en het SG daalde niet verder meer. Ik ben in 1982 begonnen met bierbrouwen en dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Het is ook de eerste keer dat ik deze gist gebruik. Het eerste brouwsel (wat er van over was) is inmiddels opgedronken. Ik heb de flesjes bij het openen direct in een grote kan gegoten en heb gewacht tot het schuim weer bier was geworden. Een heel goed biertje overigens. Het tweede brouwsel staat nu in de gistruimte en ik ga over 2 weken een flesje openen. Als er weer teveel druk op de flesjes staat doe ik zoals geadviseerd alles terug in een gistvat en laat alles nog een tijd staan tot het SG gedaald is (1001 lijkt mij niet haalbaar). Ik houd jullie op de hoogte, bedankt voor alle reacties.

De m-31 is een var. diastaticus gist. Deze breekt het wort zelf nog verder af in vergistbare suikers.
Het eind SG ligt bij mij altijd ruim onder de 1010 met volmout met een suikergift nog veel lager natuurlijk.
Bottel ook niet te vroeg want het afbreken gaat langzaam door.
Ik bottel met deze gist pas na 4 weken en niet meer dan 6 gram per liter bottelsuiker.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ontploffende flesjes
« Reactie #10 Gepost op: 27-09-2019 16:32 u »
Bottelen na amper twee weken? Mmmm beter nog een paar weekjes laten lageren en ben je zeker dat het uitgegist is. Mocht je koud gezet hebben om te klaren, dan veranderd SG waarschijnlijk ook niet omdat ge gisting dan stopt...

Bottelen na zo'n 2 weken hoeft geen probleem te zijn als:
- je voldoende gist ent;
- de vergistingstemperatuur niet te laag is;
- je de temperatuur verhoogd op het einde van de vergisting zodat het bier goed uitgist;
- je geen koudhop toegevoegd hebt;
- je geen var diastaticus gist gent hebt.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.806
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ontploffende flesjes
« Reactie #11 Gepost op: 27-09-2019 19:08 u »
SG 1090, na 2 weken bottelen en var diastaticus gist lijkt mij wel een explosieve combinatie.
SG 1090 is al erg hoog en duurt normaal al snel meer dan 2 weken afhankelijk van de hoeveelheid actieve cellen. Maar de diastaticus gaat langzaam verder en dat is denk ik nog het meest vervelende. De enige betrouwbare check is om het waterslot te volgen, mits goed afsluitend en dan minimaal een week helemaal geen activiteit meer. De combinatie waterslot volgen en een lek en geen geduld is ook een explosieve combinatie. Alternatief is gisting volgen met een refractometer of hydrometer. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ontploffende flesjes
« Reactie #12 Gepost op: 27-09-2019 21:42 u »
Alternatief is gisting volgen met een refractometer of hydrometer.

Er zijn tegenwoordig meer methoden om het SG te volgen...

Denk daarbij aan de T-control met bellenteller, Plaato digitaal waterslot, iSpindel en Brainbrew Float.
Maar dat zijn wel vrij prijzige alternatieven voor de relatief goedkope hydrometer en (Chinese) refractometer.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.806
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ontploffende flesjes
« Reactie #13 Gepost op: 27-09-2019 22:27 u »
T-control met bellenteller, Plaato digitaal waterslot, iSpindel en Brainbrew Float.
Maar dat zijn wel vrij prijzige alternatieven voor de relatief goedkope hydrometer en (Chinese) refractometer.
Klopt. Zelf gebruik ik op dit moment een zelfbouw variant op de bellenteller.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39128.msg595608.html#msg595608
via een injectiespuit en balg met motor krijg je een vast volume per slag. Dat lees ik in in een Arduino en kan ik via de computer weer uitlezen en grafiekjes maken in Excel.
Daarmee kun je heel mooi zien of de gisting geindigd is en zelfs het SG volgen tijdens de gisting via wat omrekeningen. 

Tags: