Orvalium number 8

Gestart door ciesvandekwis, 25-09-2019 11:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ciesvandekwis

Onze jaarlijkse klassieker staat dit weekend weer op agenda.
Dit keer ga ik regionaal resoluut voor de Ardennen, waar dit topbier thuishoort: hoofdgist dus Chouffe (opkweek uit mijn diepvriesbankje) en na overhevelen nagisting met Orvalkweek. Klassiek dus 5% uitgegist bier op de Orvalstarter, en na een weekje alles bij elkaar gevoegd en minstens 3 maand rijping op mandfles. Een 2-tal weken voor bottelen nog wat dryhoppen. De brett wordt merkbaar na 3 maand flestijd en optimaal na 6 maand.

Voor de rest, moutstort basismout + iets voor body en kleur en klassieke Europese hoppen (normaal ook Hallertau)..


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 25/09/2019

Naam van het bier                        : Orvalium8
Brouwvolume                              : 25 liter
Extractie-efficiëntie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1049,8 SG /12,3 °P /12,7 Brix
Waarvan suikers                          : 1009,0 SG /2,3 °P /2,3 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1005,7 SG /1,6 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,8%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 44 IBU  /  22 EBC
STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Pilsmout 3                           3       0,800        14,7 %
Palemout 7                           8       3,000        55,0 %
Weyermann CaraRed                    40      1,000        18,3 %
Bruine kandijsuiker                  10      0,650        11,9 %
MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch
Maischwater : 22,0 liter aan 70 °C
              66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 22,9 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)
HOPPEN
Totale kooktijd : 70 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Target (U)                    BLM   10,2%   25      0'        27,8
Fuggles (A)                   BLM   3,0%    25      0'        8,2
Spalt  (A)                    BLM   5,0%    25      60'       3,7
Fuggles (A)                   BLM   3,0%    45      60'       4,0
Spalt  (A)                    BLM   5,0%    20      dry       0,0
Fuggles (A)                   BLM   3,0%    30      dry       0,0
VERGISTING
Gistnaam           : 3522 Belgian Ardennes
Gisteigenschappen  : Fenolen zorgen voor een zachtfruitigheid en een complexe kruidigheid / Achouffe
Volume giststarter: 1,1 liter maken met: 90 gram moutextract
en 3 gram gistvoeding in 1,1 liter water koken + pH aanpassen





Jacques

Leuk recept.

Succes met het brouwen.

Martijn0172

Leuk! Dit weekend ga ik ongeveer hetzelfde brouwen, een lekkere bittere blond alleen in mijn geval met de Westmalle gist en ik ben er nog niet uit met welke brett gist ik in de nagisting ga

ciesvandekwis

Gisteren een prima brouwdag achter de rug. Een kleine 25 liter in het vat aan begin SG 1047 (zonder suiker, die gaat er vanavond in). Komt dus op begin SG 1054, je hoort me dus niet klagen over het rendement.

Heb uit nieuwsgierigheid de Spalt in 60' gift vervangen door tuinhop die ik hier in de buurt mocht plukken. Die rook alvast erg fijn. Zal rond nieuwjaar bottelen zijn en eentje proeven rond mijn verjaardag (dagje later).

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.