Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Te hoog SG?  (gelezen 803 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Firematch

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Een dag niet gebrouwen is een dag niet geleefd
Te hoog SG?
« Gepost op: 17-09-2019 20:59 u »
Beste medebrouwers,

Ik ben recentelijk begonnen met het brouwen van bier (op aanraden van een aantal collega's). Ik heb nu al de ziekte te pakken en werd helemaal blij van dit forum. Ik heb wat studiemateriaal thuis liggen over het brouwen van bier en heb een uitgebreid starterspakket gekocht om mee te beginnen. Om niet direct alles zelfstandig te moeten doen ben ik begonnen met een Arsegan Brabants Bierpakket voor 15 Liter (zo'n pakket waarin je het wort al krijgt).

Voordat ik de gist in de emmer erbij gooide, heb ik de SG gemeten en die kwam op een nette 1058 wat het volgens de omschrijving moet worden.

Na een aantal dagen gisten (dat was duidelijk door de emmer te zien), kwam ik erachter dat mijn waterslot niet goed genoeg afsloot op de deksel van de emmer. Een beetje teflontape deed wonderen en direct erna begon het geborrel in het waterslot. Op de ochtend van de 7de dag na het toedienen van de gist viel het waterslot stil. De schuimkraag zakte in de loop van de dag in. S.G. aan het einde van de dag gemeten en zat op de 1020.

Ik heb aan een collega gevraagd wat ik kon doen. Die adviseerde me om de emmer over te hevelen naar een andere emmer (zonder de drap) en dan gewoon een week te laten rusten. Dit heb ik die zondagavond direct gedaan. Sindsdien is het waterslot nog niet verandert en lijkt het of er geen vergisting meer plaats vind. Zojuist gemeten en de SG is nog steeds 1020. Wel is het duidelijk dat er toch nog iets van vergisting bezig is (aan de bellen in het bier) maar het is maar weinig. Het bier is mooi van kleur en smaakt op dit moment okť.

In theorie zou ik het aankomende zondag moeten bottelen na het toevoegen van suiker(water) maar overal lees ik dat deze SG veels te hoog is om te bottelen. Ik wil natuurlijk voorkomen dat mijn flesjes kapot klappen omdat er te veel gisting plaats gaat vinden.

Heeft iemand ervaring met dit bier? Heeft iemand een tip voor mij?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Arjen1969

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Te hoog S.G.?
« Reactie #1 Gepost op: 17-09-2019 21:41 u »
Welke gist heb je gebruikt, en hoeveel op hoeveel liter wort? Je svg is 65,5%, dat lijkt me te laag. De meeste gisten die ik gebruik komen wel tot 70-75%, wat zou betekenen dat je sg uit zou moeten komen op 1015-1017. 

Ik zou het nog een tijdje laten staan en wachten tot hij is gezakt tot 1015 of lager, de nagisting is soms traag en het kan geen kwaad om het een weekje te laten staan.

Offline Snelbier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Te hoog SG?
« Reactie #2 Gepost op: 18-09-2019 11:37 u »
Dezelfde kit vorig jaar 'gebrouwen'. Gist was toen Fermentis K97. Volgens Braumarkt zit deze er nog steeds bij...
11,5 g gist op 15 L met start-SG = 1058 moet makkelijk gaan, denk ik (en MrMalty ook).
Ik heb niťt tussentijds overgeheveld, maar na een week de temperatuur verhoogd van 19 naar 21'C.
Daarna bubbelde waterslot enkele dagen heviger.
Eind-SG~1.009 na totaal 12 dagen vergisting, netjes vlgs voorspelling..
Jouw eind-SG van 1.020 lijkt inderdaad te hoog, zou het niet durven bottelen.
De bubbels in je vat kunnen ontsnappend koolzuur zijn. Het is dus best mogelijk dat vergisting is stilgevallen. Lastig om dat snel te controleren.
Zoek op 'gestokte vergisting' en je krijgt een berg info en tips, soms tegenstrijdig...
Succes,  Snelbier

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Land: be
Re: Te hoog SG?
« Reactie #3 Gepost op: 18-09-2019 14:20 u »
Heeft topicstarter gemeten met een refractometer of een hydrometer?

Offline Rob.Erto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Te hoog SG?
« Reactie #4 Gepost op: 18-09-2019 15:23 u »
Dezelfde kit vorig jaar 'gebrouwen'. Gist was toen Fermentis K97. Volgens Braumarkt zit deze er nog steeds bij..
11,5g gist op 15L met start-SG=1058 moet makkelijk gaan, denk ik (en MrMalty ook).
Ik heb niťt tussentijds overgeheveld, maar na een week de temperatuur verhoogd van 19 naar 21'C.
Daarna bubbelde waterslot enkele dagen heviger.
Eind-SG~1.009 na totaal 12 dagen vergisting, netjes vlgs voorspelling..
Jouw eind-SG van 1.020 lijkt inderdaad te hoog, zou het niet durven bottelen.
De bubbels in je vat kunnen ontsnappend koolzuur zijn. Het is dus best mogelijk dat vergisting is stilgevallen. Lastig om dat snel te controleren.
Zoek op 'gestokte vergisting' en je krijgt een berg info en tips, soms tegenstrijdig..
Succes,  Snelbier

Aan de hand van jouw verhaal, bij welke temperatuur laat TS zijn bier nu vergisten?

Offline Firematch

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Een dag niet gebrouwen is een dag niet geleefd
Re: Te hoog S.G.?
« Reactie #5 Gepost op: 18-09-2019 17:23 u »
Welke gist heb je gebruikt, en hoeveel op hoeveel liter wort? Je svg is 65,5%, dat lijkt me te laag. De meeste gisten die ik gebruik komen wel tot 70-75%, wat zou betekenen dat je sg uit zou moeten komen op 1015-1017. 

Ik zou het nog een tijdje laten staan en wachten tot hij is gezakt tot 1015 of lager, de nagisting is soms traag en het kan geen kwaad om het een weekje te laten staan.

De gist die in het pakket zit is Fermentis Safala K-97 (zegt mij als starter echt helemaal niets, jullie hopelijk meer!). Dit was op 15 Liter wort.

Offline Firematch

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Een dag niet gebrouwen is een dag niet geleefd
Re: Te hoog SG?
« Reactie #6 Gepost op: 18-09-2019 17:24 u »
Heeft topicstarter gemeten met een refractometer of een hydrometer?

Hydrometer

Offline Firematch

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Een dag niet gebrouwen is een dag niet geleefd
Re: Te hoog SG?
« Reactie #7 Gepost op: 18-09-2019 17:26 u »
Aan de hand van jouw verhaal, bij welke temperatuur laat TS zijn bier nu vergisten??

Vanaf dag 1 staat het bier in dezelfde ruimte waar het 20-21 graden is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te hoog SG?
« Reactie #8 Gepost op: 18-09-2019 23:24 u »
Zoek op 'gestokte vergisting' en je krijgt een berg info en tips, soms tegenstrijdig...

Een stokkende vergisting wordt meestal veroorzaakt door het enten van te weinig actieve gist.
Het vervelende is dat dat later extra gist toevoegen weinig uithaalt. Dit komt doordat essentiŽle voedingstoffen die de gist nodig heeft om te groeien zoals aminozuren, vitaminen en mineralen al verbruikt zijn door de gist die eerder geŽnt is. Juist doordat deze stoffen op zijn stokt de vergisting.

Wat je kunt doen is het toevoegen van vitale gist in combinatie met gistvoeding en wat verse wort (opgelost moutextract). Om herhaling te voorkomen is het goed een volgende keer meer gist te geven aan het begin van de vergisting.


Er zijn meer oorzaken dat je het gewenste eind SG niet haalt. Dan gaat het meestal om slechte afbraak van het zetmeel tijdens het maischen of door aanpassingen in het recept.

Offline Firematch

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Een dag niet gebrouwen is een dag niet geleefd
Re: Te hoog SG?
« Reactie #9 Gepost op: 19-09-2019 13:25 u »
Ik snap uit de reacties dat dit te maken heeft met het verstokken van het gistproces. Ik zie ook meerdere suggesties hier (en online) om dit weer op gang te krijgen.

Wat mij alleen verbaasd is dat ik een bierpakket koop (met vloeibaar gehopt moutextract), dan er dan te weinig voeding in zit.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te hoog SG?
« Reactie #10 Gepost op: 19-09-2019 14:56 u »
Wat mij alleen verbaasd is dat ik een bierpakket koop (met vloeibaar gehopt moutextract), dan er dan te weinig voeding in zit.

Je hebt waarschijnlijk te weinig vitale gistcellen geŽnt hebben. Dat kan een gevolg zijn van het te warm bewaren van het bierpakket. De gist zit namelijk verpakt bij het pakket. Beter is het gist koel te bewaren zodat deze zijn vitaliteit behoud.

Offline Firematch

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Een dag niet gebrouwen is een dag niet geleefd
Re: Te hoog SG?
« Reactie #11 Gepost op: 19-09-2019 20:43 u »
Je hebt waarschijnlijk te weinig vitale gistcellen geŽnt hebben. Dat kan een gevolg zijn van het te warm bewaren van het bierpakket. De gist zit namelijk verpakt bij het pakket. Beter is het gist koel te bewaren zodat deze zijn vitaliteit behoud.

Dat is een leerpunt waar ik iets mee kan. Voortaan gist direct de koelkast in! Het bierpakket had ik slechts een week thuis staan. Zou dit al zo snel effect hebben?

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Te hoog SG?
« Reactie #12 Gepost op: 19-09-2019 21:15 u »
Dat is een leerpunt waar ik iets mee kan. Voortaan gist direct de koelkast in! Het bierpakket had ik slechts een week thuis staan. Zou dit al zo snel effect hebben?

De vraag is ook wat er met de gist is gebeurd voordat jij die kocht, is misschien al wel een poos buiten de koeling bewaard geweest. Als ik gist koop bij Braumarkt of UniBrew/v.d. Kooij Jubbega dan ligt die daar keurig in de koeling, maar of dat overal zo gaat, en ook met die voorverpakte paketten dat weet ik niet.

Maar inderdaad, als je gist koopt direct in de koelkast doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te hoog SG?
« Reactie #13 Gepost op: 19-09-2019 22:04 u »
Dat is een leerpunt waar ik iets mee kan. Voortaan gist direct de koelkast in! Het bierpakket had ik slechts een week thuis staan. Zou dit al zo snel effect hebben?

Nee, zo snel niet of het moet hťťl warm zijn in huis.

middelaersch merkt terecht op dat je niet weet hoe het pakket bewaard is geweest voordat jij het kocht.

Vandaag heb ik een pakket met ingrediŽnten binnengekregen. De door mij bestelde gist was keurig voorzien van een coolpack. Echter niet elke leverancier doet dit zo netjes.

Offline Firematch

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Een dag niet gebrouwen is een dag niet geleefd
Re: Te hoog SG?
« Reactie #14 Gepost op: 20-09-2019 12:28 u »
Dank je wel voor alle reacties.

Als starter in het bierbrouwen heb ik de ingrediŽnten nog niet in huis om een giststarter of gistvoeding bij te maken.

Ik zie ook zoveel namen van gisten die mij dus nog helemaal niets zeggen. iemand tips?

Tags: