Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beste manier om kruiden toe te voegen  (gelezen 295 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 369
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Beste manier om kruiden toe te voegen
« Gepost op: 17-09-2019 16:50 u »
Ik ga een aantal recepten proberen van pompoenbier en winterbieren, allen nogal getypeerd door de vele kruiden. Typisch toegevoegd laatste 5 min kook of flameout. Maar wat is de beste manier ? Ook in een hopzakje zodat ze niet in het gistingsvat meekomen (geveizelde koreander... peperkorrel... ) of is het net de bedoeling dat ze het ook tot het gistvat halen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 369
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Beste manier om kruiden toe te voegen
« Reactie #1 Gepost op: 17-09-2019 16:51 u »
Manier dus... kan titel niet aanpassen


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.032
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Beste manier om kruiden toe te voegen
« Reactie #2 Gepost op: 17-09-2019 16:57 u »
<edit>Heb het aangepast voor je, net als je 'Taptalk' handtekening ;) </edit>

Zou zelf trouwens de kruiden laatste 5 tot 15 minuten meekoken, afhankelijk van de kruiden. Ik gooi ze los in de ketel, en filter ze er wel met het hopfilteren uit.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beste manier om kruiden toe te voegen
« Reactie #3 Gepost op: 17-09-2019 22:01 u »
Ik ga een aantal recepten proberen van pompoenbier en winterbieren, allen nogal getypeerd door de vele kruiden. Typisch toegevoegd laatste 5 min kook of flameout. Maar wat is de beste manier ? Ook in een hopzakje zodat ze niet in het gistingsvat meekomen (geveizelde koreander... peperkorrel... ) of is het net de bedoeling dat ze het ook tot het gistvat halen?

Gebruikelijk is dat kruiden niet het gistvat ingaan. Maar dat is geen wet van Meden en Perzen. Je zou ook kunnen "koudkruiden" maar dat levert snel een infectierisico op.
Een ander alternatief is kruiden zoals koriander op alcohol zetten en dat toevoegen aan het bier na de vergisting.

Er zijn dus meerdere wegen.

Tags: