Bedankt voor dit topic en de links etc... En ja, simpelste oplossing zou zijn om gist te kopen, maar dat is niet zo simpel als het lijkt want dat is hier niet voorradig.
Eens je het in de vingers hebt om uit een of meer flesjes gist op te kweken beschik je altijd over gist.
Een gouden raad werk zo steriel mogelijk, begin met
heel kleine hoeveelheden wort van 1040 met pH 5 in een transparant flesje dan zie je wat er gebeurt.
Een trucje om alle gist te oogsten, goed walsen met de bierfles, dan enkele dagen in de koelkast maar schuin zodat de gist allemaal in één hoekje zit. Schenk de fles heel langzaam leeg met een lichtbron achter de fles dan zie je wanneer de gist meekomt.
Dat beetje bier met de gist laat je voorlopig in de fles. Giet 10ml (vooraf steriel gemaakt wort) in de bierfles en dan goed schudden = ook zuurstof inbrengen. Dan giet je dat beetje bier en wort in een klein transparant steriel gemaakt flesje en voeg 4 druppels olijfolie toe, dek af met een blaadje van de keukenrol. Regelmatig met het flesje walsen.
Na maximum 48u of vroeger moet het bezig zijn met gisten en moet er schuim op te zien zijn.
Zodra je gisting ziet breng je het over naar een grote transparante fles of erlenmeyer met 100 - 150 ml wort met pH 5 met toevoegen van een heel klein mespuntje gistvoeding. Je zal daarna merken dat je elke 12u vers wort mag toevoegen regelmatig beluchten door schudden of via een luchtpompje, NIET overdrijven met gistvoeding geven. Na enkele dagen bekom je een starter met koffie verkeerd kleur, dan is je starter klaar voor gebruik.
Wort of recipiënten steriel maken is heel simpel te doen in een hogedrukpan, gedurende 15 minuten laten stomen op de heetste stand.