Input gevraagd - laag rendement

Gestart door xaos, 16-09-2019 11:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

xaos

Beste forumleden,

Ik zou graag wat tips krijgen om mijn rendement te verhogen. Afgelopen donderdag was mijn meest recente brouwdag. Hoewel alles redelijk voorspoedig verliep, was het rendement een teleurstellende 63%. Uiteraard wil ik dit graag verbeteren.

Wat meer details:

Ik brouw in een Arsegan Easybrew 30. Ik heb het topic over deze ketel van voor naar achteren gelezen. Ik heb nu vijf brouwsels achter de rug met deze ketel. Enkele relevante punten:

- klam schroten met een walsmolen (~1,1 mm), niet te fijn en niet te grof, het filterbed loopt goed door.
- ik roer elke 10-15 minuten tijdens het maischen, zoals gesuggereerd.
- ik maisch wat langer vanwege eerder behaald lager rendement (zo'n 100 minuten afgelopen brouwdag).
- ik behandel mijn water niet (meet ook geen pH).

Het recept dat ik nu gebrouwen heb pushte wel een beetje de grenzen van de ketel: moutstort van 8.5 kg op 22.5 L maischwater (beslagdikte 2,64 L/kg), om uiteindelijk te eindigen met 30 L bier. Ik had dus al rekening gehouden met een wat minder rendement (72%), maar dit dus ruimschoots niet gehaald.

Enkele waarden en doel op basis van 72% rendement:
SG eind maischen: 1.075 doel: 1.100
SG na spoelen: 1.050 doel: 1.056
SG na koken: 1.054 doel: 1.060
Kooktijd: 60 min.

Alle metingen gedaan met een refractometer, en gecontroleerd met een hydrometer (met temp correctie), dus onwaarschijnlijk dat het meetfouten zijn.

Uiteindelijk heb ik suiker toegevoegd om het doel SG te halen, maar uiteraard zie ik liever de volgende keer een beter rendement.

Een verbetering die ik zelf zie is om de pH te controleren en te corrigeren met melkzuur. Mogelijk kan dit het rendement verbeteren, ik betwijfel alleen of dit het rendement ineens naar 80% of hoger gaat trekken...

Ik zou graag input krijgen waar ik mijn proces wellicht kan verbeteren om het rendement te verhogen. Mochten er details ontbreken laat even weten, dan post ik die graag.

Alvast dank voor de feedback!

hansHalberstadt

Ik denk dat het lagere rendement vooral komt door het spoelen en de manier waarop dat standaard gebeurt in brouwautomaten. Hoe lang duurt bij jou het filteren?
2.5 liter per kg is al erg dik. Hoeveel spoelwater gebruiik je en hoe lang duurt het voordat dat erdoorheen is ?   

Battum80

Ik brouw ook met deze ketel en behaal normaal gesproken een rendement tussen de 75 en 80 procent. Bij mijn laatste brouwsel heb ik iets fijner geschroot en (ik denk daardoor) een rendement van 85 procent gehaald. Ik heb 27 liter gebrouwen met ruim 7 kg mout. Ik zal je kort omschrijven hoe ik schroot en maisch, misschien vind je verschillen die je eens zou willen uitproberen.

Over het algemeen behaal ik een hoger rendement met minder mout. Ik zou je ook adviseren om je ketel te wegen zonder water en na het vullen met water nog eens te wegen. Zo weet je precies hoeveel water erin zit en of de maatverdeling van je ketel misschien niet helemaal nauwkeurig is.

Ik schroot droog met een walsenmolen met 2 rollen die staat afgesteld op de dikte van een credit card inclusief de cijfers. De walsen raken de kaart en cijfers net en ik kan de kaart er zonder beschadigen uit trekken. Ik schroot met een accu boormachine en laat deze langzaam draaien, zeker niet op volle snelheid.

Op basis van de ervaring met mijn brouwwater voeg ik alvast het grootste deel van de benodigde melkzuur toe om een pH van 5.3 te krijgen.

Het inmaischen doe ik langzaam, kilo voor kilo en steeds heel goed roeren

Na 10 minuten meet en corrigeer ik de pH naar 5.3, roer ik nog een keer uitgebreid alles door en leg het filter bovenop. In het begin loopt een deel van de vloeistof nog door de pijp naar beneden maar uiteindelijk krijg ik zo heldere wort.

Ik maisch altijd in 2 stappen, 62 graden en 72 graden en in totaal een uur. Uitmaischen doe ik niet (programmeren), na de 72 graden stap gaat de ketel naar de koken stand en als 78 graden is bereikt trek ik het mout uit het wort.

Ik spoel langzaam en liter voor liter met water van ongeveer 90 graden met pH 5, pas als er geen water meet op het filter staat voeg ik weer een liter toe.

Ik hoop dat je er wat aan hebt, succes met op volgende brouwdag

xaos

Citaat van: hansHalberstadt op 16-09-2019  12:05 uIk denk dat het lagere rendement vooral komt door het spoelen en de manier waarop dat standaard gebeurt in brouwautomaten. Hoe lang duurt bij jou het filteren?
2.5 liter per kg is al erg dik. Hoeveel spoelwater gebruiik je en hoe lang duurt het voordat dat erdoorheen is ?

Dit was inderdaad aan de dikke kant voor beslag, meestal probeer ik een stuk dunner te maischen, ik denk ook dat dit wel een reden is voor lager rendement. Ik vermoed toch dat er meerdere oorzaken zijn. Volgende brouwsel wordt een stuk dunner beslag om dit uit te sluiten.

Voor dit recept had ik 19 L spoelwater gebruikt, ik heb de tijd niet precies bijgehouden, maar schat dat het ongeveer 45 minuten duurde.

xaos

Citaat van: Battum80 op 16-09-2019  12:39 uIk zou je ook adviseren om je ketel te wegen zonder water en na het vullen met water nog eens te wegen. Zo weet je precies hoeveel water erin zit en of de maatverdeling van je ketel misschien niet helemaal nauwkeurig is.

Ik meet met een rolmaat vanaf de onderkant steunrand is het precies 40 cm tot de bodem. Elke cm komt overeen met 0,96 L. Ik zal dit eens verifieren met een weegschaal, maar deze methode zou redelijk nauwkeurig moeten zijn. Ik kwam in ieder geval redelijk goed uit op de juiste hoeveel wort in de gisttank (2x 15 L).

Ik schroot klam de dag vantevoren (mede omdat dit er voor zou zorgen dat de pH van het wort lager zou zijn hierdoor). Ik doe het handmatig omdat mijn accuboor de walsenmolen niet trekt .(Wllicht werkt dit wel als ik droog zou schroten, anders zou ik eens mijn gewone boor kunnen gebruiken, ik twijfel alleen of dit veel invloed heeft op het schroten of het rendement (handmatig vs boor)?

Wellicht moet ik wat langzamer inmaischen. Ik gooi niet alles er in een keer in, maar zeker ook niet kilo voor kilo.

Zoals al aangegeven meet en corrigeer ik de pH niet, dit ben ik van plan de volgende keer wel te doen. Ik ben wel benieuwd of iemand weet hoe sterk de invloed van pH op het rendement is?

Spoelen die ik hetzelfde als jij.

Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord.

tdp

Ik heb op verschillende installaties gebrouwen en het inmaischen is echt een belangrijk onderdeel. Je moet zorgen dat je geen klonten krijgt, dat scheelt echt. Verder rustig spoelen, al valt dat met een dergelijke automaat niet mee.

Ter vergelijk:
'Zelfbouw automaat': rendement gemiddeld rond de 75%
'Brew in a bag/basket': rendement gemiddeld rond de 80%
'Potten en pannen': rendement 90%(+)

Andere tip: Probeer per punt zaken op te pakken, dus nu niet ineens 15 wijzigingen doorvoeren, want dan weet je (waarschijnlijk) nog niet waardoor het komt ;)

Succes met brouwen en houd ons op de hoogte!

 

xaos

Citaat van: tdp op 16-09-2019  13:45 uIk heb op verschillende installaties gebrouwen en het inmaischen is echt een belangrijk onderdeel. Je moet zorgen dat je geen klonten krijgt, dat scheelt echt. Verder rustig spoelen, al valt dat met een dergelijke automaat niet mee.

Ik roer wel flink en lang tijdens het inmaischen om er zeker van te zijn dat er geen klonten zijn, maar wellicht toch maar eens langzamer inmaischen.

Bedankt voor de reachtie en ik laat zeker weten of de volgende brouwdag beter gaat.

Robert1968

Het lagere rendement met een zelfbrouwautomaat komt voornamelijk door het minder efficient spoelen (meestal te snel).

Ik spoel nu in een aparte ketel (met afsluiter) door de bostel uit de moutkorf over te kiepen in de ketel. Door de afsluiter kun je de spoelsnelheid en daarmee de contacttijd tussen (heet aangezuurd) spoelwater en de bostel regelen. Scheelt zeker een paar procenten rendement, maar is wel een handeling extra.

xaos

Citaat van: Robert1968 op 16-09-2019  14:21 uHet lagere rendement met een zelfbrouwautomaat komt voornamelijk door het minder efficient spoelen (meestal te snel).

Ik spoel nu in een aparte ketel (met afsluiter) door de bostel uit de moutkorf over te kiepen in de ketel. Door de afsluiter kun je de spoelsnelheid en daarmee de contacttijd tussen (heet aangezuurd) spoelwater en de bostel regelen. Scheelt zeker een paar procenten rendement, maar is wel een handeling extra.

Dank je voor je reactie, ik denk dat ik voorlopig wel in de brouwketel blijf spoelen, maar wellicht is het dan een idee om nog iets fijner te schroten. Dan loopt het spoelwater langzamer door. En het spoelwater aan te zuren uiteraard.

Rob Q

Ik heb besloten dat de Easybrew 30 niet geschikt is, om 30 liter van wat voor bier/pils dan ook, mee te brouwen.
Ik hou het op 20 L. Dit is ook prettiger in het vergistingsvat naar boven te sjouwen.
Gezien bovenstaand recept met 2,64 L/Kg maischen lijkt me ook dat het een erg droge boel is en verminderd rendement heeft.
En voor b.v. een tripel met 5,5 kg mout á 4-4,5 L/Kg zit je al vlug op de Easybrew 30 bovengrens is mijn ervaring. (25 brouwsels, ook niet echt veel maar het gaat goed en steeds beter.).

xaos

Citaat van: Rob Q op 16-09-2019  16:32 uIk heb besloten dat de Easybrew 30 niet geschikt is, om 30 liter van wat voor bier/pils dan ook, mee te brouwen.
Ik hou het op 20 L. Dit is ook prettiger in het vergistingsvat naar boven te sjouwen.
Gezien bovenstaand recept met 2,64 L/Kg maischen lijkt me ook dat het een erg droge boel is en verminderd rendement heeft.
En voor b.v. een tripel met 5,5 kg mout á 4-4,5 L/Kg zit je al vlug op de Easybrew 30 bovengrens is mijn ervaring. (25 brouwsels, ook niet echt veel maar het gaat goed en steeds beter.).

Ja dit was ook wel mijn conclusie inmiddels. Ik had voor door recept 30 liter gemaakt omdat ik het split batch in twee gist vaten wou vergisten een dry hoppen met verschillende hoppen. Wellicht was het een beetje ambitieus, de hoeveelheid. Maar ik wou ook de grenzen een beetje testen. Volgende keer minder maken.

Rob Q


xaos

Citaat van: Rob Q op 16-09-2019  16:45 u24 á 26 liter?

Niet als het volgende bier een quad wordt haha  ;), maar anders lijkt me dat redelijker inderdaad.

Rob Q

Ben ik nog niet aan toe. Maar inderdaad, dat wort 'm ook niet dan. :proost:

CeesM

Inderdaad veel te dik beslag. Ik heb gisteren 22 liter gebrouwd met mijn EB30, 4,4 kilo mout en 4 liter/kilo. Rendement 89%. ;)

Jacques

Citaat van: Robert1968 op 16-09-2019  14:21 uHet lagere rendement met een zelfbrouwautomaat komt voornamelijk door het minder efficient spoelen (meestal te snel).

Het filteren met een brouwautomaat gaat inderdaad veel te snel. Om het filteren en spoelen langzamer te laten verlopen kun je de moutkorf langzaam omhoog takelen. Zie ook het topic Een kledingrek voor de bevestiging van een takel.

xaos

Citaat van: Jacques op 16-09-2019  19:48 uHet filteren met een brouwautomaat gaat inderdaad veel te snel. Om het filteren en spoelen langzamer te laten verlopen kun je de moutkorf langzaam omhoog takelen. Zie ook het topic Een kledingrek voor de bevestiging van een takel.

Jacques, wat vind je snel? Ik heb het niet precies bijgehouden, maar schat dat het toch zeker 45 minuten geduurd heeft om te spoelen met 19 L. Is dit nog te snel? Is er een streven (min. / L.) waar je ongeveer goed zit?

Alvast dank!

GekkeGwuido

Citaat van: xaos op 16-09-2019  21:27 uJacques, wat vind je snel? Ik heb het niet precies bijgehouden, maar schat dat het toch zeker 45 minuten geduurd heeft om te spoelen met 19 L. Is dit nog te snel? Is er een streven (min. / L.) waar je ongeveer goed zit?

Alvast dank!
Mijn ervaring is dat het spoelwater vooral veel sneller door je graanbed wegstroomt. Heb nog maar 1 keer met de nieuwe brewmonk gebrouwen (dus echt praktijkervaring kan je het niet nemen), en ondanks dat die ondertussen ook al 2 niveaustappen heeft om de moutkorf uit te tillen, staat mijn filterbed vrijwel direct na opheffen droog.
Daarna kan je inderdaad wel langzaam spoelen, maar ik ga de takel-optie toch ook eens bekijken omdat ik het graanbed liever nat houd aan de bovenkant tijdens het spoelen.
Heb nog een ophangsysteem voor de MTB hangen, misschien dat die een andere functie gaat krijgen...

xaos

Citaat van: GekkeGwuido op 17-09-2019  12:43 uHeb nog een ophangsysteem voor de MTB hangen, misschien dat die een andere functie gaat krijgen...

Tja ik brouw buiten onder de veranda, dus een takelsysteem gaat er zeker niet komen voorlopig.

Voorlopige conclusie: iets fijner schroten zodat het langzamer doorloopt, dunner maischen en langzamer inmaischen.
Ik ga eens kijken wanneer er weer gebrouwen kan worden om te testen of dit de effecientie naar een acceptabel niveau brengt.

hansHalberstadt

Citaat van: xaos op 17-09-2019  13:49 uiets fijner schroten zodat het langzamer doorloopt
Dat gaat niet werken vrees ik. goed uitspoelen betekent dat de vloeistof makkelijk tussen de porieen door moet kunnen om zo gelijkmatig de suiker uit te spoelen, maar dat het rustig stroomt omdat er geen druk wordt uitgeoefend. Dat bereik je alleen door een takel of vergelijkbaar systeem.

Fijner schroten en zo de stroomsnelheid beperken bij (te) grote druk op het filterbed betekent dat je het filterbed in elkaar gaat drukken wat plaatselijk nog slechter spoelen geeft en kanaalvorming en de kans da het daarna helemaal niet meer doorloopt.

xaos

Citaat van: hansHalberstadt op 17-09-2019  19:01 uDat gaat niet werken vrees ik. goed uitspoelen betekent dat de vloeistof makkelijk tussen de porieen door moet kunnen om zo gelijkmatig de suiker uit te spoelen, maar dat het rustig stroomt omdat er geen druk wordt uitgeoefend. Dat bereik je alleen door een takel of vergelijkbaar systeem.

fijner schroten en zo de stroomsnelheid beperken bij (te) grote druk op het filterbed betekent dat je het filterbed in elkaar gaat drukken wat plaatselijk nog slechter spoelen geeft en kanaalvorming en de kans da het daarna helemaal niet meer doorloopt.

Hmm goed punt, dank voor je reactie. Dan eerst maar eens kijken of de andere aanpassingen effect sorteren

Leon058

Ik heb ook een automaat (Grainfather) en hier 6 keer mee gebrouwen (niet bijzonder veel) maar mijn hoogste rendement was 72,4%. En dat was met een suikerstort van 9%. De rest hangt altijd onder de 70%. Knap dat mensen er rendementen van over de 80 uit weten te halen.

Het recept speelt ook mee, kan dat een factor bij jou zijn? Sommige soorten mout laten gewoon minder extract achter in het wort.

Ik schroot op 1,3 mm (fabriekafstelling) met een walsenmolen, en daar komen geen hele korrels doorheen. Afgelopen keer maischte ik met 3L/kg en duurde het spoelen een mooie 30 minuten maar uiteindelijk nog steeds een rendement van 65%. Ik volg dezelfde methodes als jou maar ik pas mijn water wel aan en doe veel pH metingen. Maar ik geloof niet dat waterbehandeling veel uitmaakt voor je rendement.

Zou ook graag een hoger rendement willen hebben, 75 zou al heel mooi zijn. Denk toch dat een takel goed kan werken. De afloop van mijn spoelwater is namelijk nog vrij hoog in brix...

Ik gebruik trouwens BrouwHulp, maar hopelijk zitten er niet grote verschillen tussen de programma's?

Jacques

Citaat van: xaos op 16-09-2019  21:27 uJacques, wat vind je snel? Ik heb het niet precies bijgehouden, maar schat dat het toch zeker 45 minuten geduurd heeft om te spoelen met 19 L. Is dit nog te snel? Is er een streven (min. / L.) waar je ongeveer goed zit?

Alvast dank!

Als je de moutkorf omhoog haalt loopt het wort uit de korf. Langzaam water toevoegen aan de bovenkant heeft niet zo heel veel zin omdat dit water via kanaaltjes door de bostel loopt. Lang niet alle suikers worden meegenomen.

Door de moutkorf steeds maar een heel klein beetje omhoog te takelen krijg je een betere uitspoeling. Het spoelwater stoomt veel langzamer en de suikers aanwezig in de bostel krijgen meer de tijd om meegenomen te worden met het spoelwater. Er is meer verdringing van de suikeroplossing in de bostel door het spoelwater.

xaos

Citaat van: Jacques op 17-09-2019  21:44 uAls je de moutkorf omhoog haalt loopt het wort uit de korf. Langzaam water toevoegen aan de bovenkant heeft niet zo heel veel zin omdat dit water via kanaaltjes door de bostel loopt. Lang niet alle suikers worden meegenomen.

Door de moutkorf steeds maar een heel klein beetje omhoog te takelen krijg je een betere uitspoeling. Het spoelwater stoomt veel langzamer en de suikers aanwezig in de bostel krijgen meer de tijd om meegenomen te worden met het spoelwater. Er is meer verdringing van de suikeroplossing in de bostel door het spoelwater.

Hmm helaas zoals al eerder aangegeven is een takel systeem op dit moment geen optie. Ik ga dus in eerste instantie maar eens kijken hoeveel de effectieve stijgt als ik op 4 l / kg maisch. Op zich als ik 75 % haal ben ik voorlopig tevreden.
Ik doe even verslag na de volgende brouwdag.

Jacques

Citaat van: xaos op 18-09-2019  08:30 uHmm helaas zoals al eerder aangegeven is een takel systeem op dit moment geen optie. Ik ga dus in eerste instantie maar eens kijken hoeveel de effectieve stijgt als ik op 4 l / kg maisch. Op zich als ik 75 % haal ben ik voorlopig tevreden.
Ik doe even verslag na de volgende brouwdag.

Het grootste probleem bij een takelsysteem is de ophanging, die moet stevig genoeg zijn. Maar hoeft ook weer niet uren lang 1000 kg kunnen dragen...
de takel zelf kan heel goedkoop. Een ratelspanband doet bij mij al een tijdje goede diensten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.