Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Restjes bier - Tips gevraagd en welke bierstijl is dit?  (gelezen 623 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Restjes bier - Tips gevraagd en welke bierstijl is dit?
« Gepost op: 12-09-2019 14:46 u »
Na mijn eerste brouwsel (Blond) heb ik nog wat restjes over.
  • 10 kg Pilsmout
  • 750 gr Amber (70EBC)
  • 500 gr Tarwemout (4EBC)
  • 50 gr Styrian Goldings hop
  • 11,5 gr T-58 (Fermentis gist)

Ik wil hier nog iets moois mee maken door dit uit te bereiden met een extra hop. Dit is dan waar ik op uit kwam: (onderin mijn vragen)


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptMennekes Proto1
Brouwdatum
BierstijlOverige bieren
Volume21,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
16,23 lDommelen Brabant water
2,86 mlMelkzuur
10,84 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
34 mg/l1 mg/l64 mg/l72 mg/l12 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,82 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC73,4 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC15,2 %
0,75 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC11,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1Staps66,0 įC1 min.60 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
28,5 gStyrian Goldingspellets3,4%90 min.14,8 IBU
30,0 gChinookbellen13,1%12 min.14,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist



Qua bierstijl heb ik niet echt iets in gedachte. Ik weet niet of het bovenstaande ergens onder kan vallen. Je zou zeggen iets als een donker blond of zo.

Qua smaak mag het van mij (licht) kruidig zijn. Vandaar dat ik naast mijn Styrian Goldings en T58 nog een Chinook als laatste hop heb toegevoegd. Daarnaast wil ik eens kruiden gaan proberen maar zou nog niet weten wat. Misschien wat koriander of kaneel

Nu is het aan jullie. Kan dit iets lekkers worden, of ontkom ik er niet aan om andere mout en/of gistsoorten toe te voegen om het enigzins ergens op te laten lijken. Ik wil graag een laag SG in het begin omdat ik bij mijn vorige brouwsel wat problemen had met droog koken onderin de Easybrew. Ik ga nu wat grover schroten en ook een grotere hoeveelheid maken om zo het droogkoken te voorkomen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 496
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Restjes bier - Tips gevraagd en welke bierstijl is dit?
« Reactie #1 Gepost op: 12-09-2019 15:54 u »
Hoi Mennekes

Ook na je 2e brouw ga je weer restjes overhouden, je houd eigenlijk altijd resten over. Ik zou er daarom voor kiezen om een bier te brouwen wat je wilt. Persoonlijk lijkt de Chinook me een minder goede combi in dit recept. Dat is persoonlijk, gewoon brouwen en dan weet je het.

Offline de Machtige Wil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Restjes bier - Tips gevraagd en welke bierstijl is dit?
« Reactie #2 Gepost op: 12-09-2019 16:05 u »
Als ik kijk op https://www.bierfamilie.nl/blog/alfabet-van-bierstijlen/ komt qua stijl Amber bier het dichtst bij denk ik.

Ik denk, met mijn geringe ervaring, dat er weinig mis is met je recept. Zelf zou ik die kruiden bewaren voor een andere brouw. Anders wordt het naar mijn idee een beetje te veel een biertje met van alles en nog wat.

 :brouwen:

Offline Brouwert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Restjes bier - Tips gevraagd en welke bierstijl is dit?
« Reactie #3 Gepost op: 12-09-2019 16:06 u »
Hoi Mennekes

Ook na je 2e brouw ga je weer restjes overhouden, je houd eigenlijk altijd resten over. Ik zou er daarom voor kiezen om een bier te brouwen wat je wilt. Persoonlijk lijkt de Chinook me een minder goede combi in dit recept. Dat is persoonlijk, gewoon brouwen en dan weet je het.
Ik noem mijn restjes dan ook Voorraad :)

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Restjes bier - Tips gevraagd en welke bierstijl is dit?
« Reactie #4 Gepost op: 12-09-2019 17:40 u »
Bedankt voor de tips tot nu toe. Ik wil ook wel echt andere bieren brouwen maar eerst de ketel wat onder de knie krijgen. (Nieuwe easybrew) daarom wil ik niet teveel afwijken van het voorgaande en niet een pils brouwen.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.403
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Restjes bier - Tips gevraagd en welke bierstijl is dit?
« Reactie #5 Gepost op: 13-09-2019 08:11 u »
Ik noem mijn restjes dan ook Voorraad :)
Ik probeer zo veel mogelijk mout op te maken in een bier door het volume te verhogen of te verlagen totdat ik op ronde getallen uitkom.
Overigens bestel ik weleens de speciaalmouten brouwmout waardoor het afgewogen en verpakt wordt afgeleverd, zeker bij een complex recept is dit een
prettige en zelfs economische oplossing. Brouwmout is overigens erg gegroeid in de methode van labelen en verpakken ten opzichte van een tijdje geleden.

In het recept snap ik alleen de suiker niet, heb je ook nog kristalsuiker over :nut: met dat SG zou ik volmout gaan, zal echt wel een prima bier opleveren, stijl, geen idee lekker belangrijk. :weetniet: :proost: Wellicht de styrian en chinook alleen voor bitteren gebruiken dan krijg je denk ik een mooiere combo, met Styrian Goldings kan je meer kanten op de een uitgesproken hop zoals Chinook.

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 415
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Restjes bier - Tips gevraagd en welke bierstijl is dit?
« Reactie #6 Gepost op: 13-09-2019 09:28 u »
Als je mout droog bewaart is het lang houdbaar.
Dus er is geen noodzaak om 'restjes'  op te maken.

Offline Loser

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Restjes bier - Tips gevraagd en welke bierstijl is dit?
« Reactie #7 Gepost op: 13-09-2019 09:46 u »
Zoals hierboven staat geen zorgen gewoon goed afsluiten en droog bewaren.
Als de mout wat verouderd is je rendement soms iets lager maar daar eindigt het meestal.
We laten ons te snel afschrikken.

Snel bekeken lijkt je recept okť, ik zou juist nog uitmaischen ook en je gist lijkt me aan de lage kant.

Succes! Proberen & genieten ;-)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.153
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Restjes bier - Tips gevraagd en welke bierstijl is dit?
« Reactie #8 Gepost op: 17-09-2019 00:57 u »
Citaat
Persoonlijk lijkt de Chinook me een minder goede combi in dit recept.

Ja daar valt het recept mee... >:D :weetniet: :weetniet: :nut:

Een restjes recept brouw je met 25  kleine beetjes mout en 20 hop restjes...  ;)

Tags: