Meetinstrument: alleen refractometer.
Uiteraard een beginmeting, bij open vat.
Na 24u: bellen tellen: 10 – 20 p/m is prima. Ik weet dan dat de gisting begonnen is.
Na 3 dagen: bellen tellen: 60 – 80 bellen p/m is OK.
(Vanaf nu geloof ik het verder wel. Misschien dat ik eens kijk of de InkBird thermostaat de boel op de ingestelde temperatuur houdt.)
Na ongeveer 12 dagen: bellen tellen. Bij < 10 bellen p/m: 1e meting, anders 2 dagen wachten.
(Als die 1e meting veel hoger is dan ik verwacht, dan zwenk ik het gesloten vat, heel fors, maar zonder te schudden.)
Twee dagen na <10 bellen p/m: als <2 bellen p/m, dan 2e meting.
Nog twee dagen wachten, dan 3e meting.
Als de 3e meting gelijk is aan de 2e meting, én in de buurt ligt van de verwachte eindwaarde (dat is bijna altijd zo): overhevelen, bottelsuiker toevoegen, bottelen.
Aantal bellen hierboven vermeld: op basis van 15 liter.
Hoe ik monsters neem: met een 10 ml pipet, via het gaatje van het waterslot.
O ja: Ik proef het monster altijd even, als extra controle. Het al dan niet zoetige komt bijna altijd enigszins overeen met de refractormeting. Zo niet: rekenfoutje gemaakt!
Zo’n tilt-ding met WiFi lijkt me wel heel makkelijk, en nuttig. Ik doe dus graag mee met deze verloting.