Zo een terugslagklepje creëert een onderdruk in je vat. Die onderdruk wordt vereffend door ofwel een extra verontzadiging van koolzuurgas uit het bier, of door langzaam lekken van het terugslagklepje met buitenlucht.
Goedkope mechanische terugslagklepjes werken enkel bij een groot genoeg drukverschil over de klep. Dat drukverschil is nagenoeg onbestaand in deze toepassing. Het resultaat zal ergens in het midden liggen, en dan ga ik voor zuurstoflekkage.
Ik laat gewoon lucht toe aan mijn CCTs. Ik ervaar geen problemen. Laat je niet bang maken.
De grote vraag is eigenlijk hoe lang jij wil dat jouw bier houdbaar is. Ga je het binnen een jaar opdrinken? Dan maak je je best geen zorgen over zuurstof.
Wil je het Nog langer bewaren? Dan ga je maatregelen moeten nemen. Zuurstof beperken is dan 1. Maar er zijn er nog, die veel meer impact kunnen hebben.
Gewoon snel opdrinken, met vrienden, zeker als je nog niet zo lang brouwt. Veel brouwen, veel drinken, geen zorgen!