Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tweede brouwsel, een tripel  (gelezen 611 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 138
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Tweede brouwsel, een tripel
« Gepost op: 04-10-2019 22:44 u »
Na mijn eerste brouwsel ben ik klaar voor de volgende. De eerste was een Blond en de styrian goldings gaf me een iets te citrus achtige smaak af. Nu maar aan de slag met een Tripel. Op verzoek van vele toch ook wat koriander in het recept. Ik weet dat dit eigenlijk niet altijd nodig is. Maar wellicht dat het hier wel iets is. Wat denken jullie van onderstaand recept? Daarnaast onderin even een paar vraagjes

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptMennekes Tripel
Brouwdatum
BierstijlTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
19,05 lDommelen Brabant water
5,10 mlMelkzuur
10,62 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
34 mg/l1 mg/l64 mg/l68 mg/l12 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,46 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC77,0 %
0,71 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC10,0 %
0,28 kgAroma 50Dingemans50 EBC3,9 %
0,65 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.2,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C5 min.20 min.2,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gStyrian Goldingspellets3,4%60 min.22,0 IBU
20,0 gSaazpellets3,4%20 min.3,7 IBU
20,0 gSaazpellets3,4%7 min.2,2 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gLallemand Abbaye bovengist


Vragen:
1) Is 1 zakje Lallemand voldoende? Ik wil het wel even hydrateren maar vraag me af of 1 voldoende is.
2) De koriander mag van mij niet overheersen maar wel te proeven zijn. Ik wil korrels met een vijzel openbreken. Is het handig om deze ook in een hopzakje te doen en dan mee te laten koken? En zo ja, klopt de hoeveelheid indien ik het 5 minuten zou meekoken op het einde?
3) mijn rendement staat maar op 65% omdat het bij mijn eerste brouwsel (met Easybrew) niet heel goed ging. Ik heb nu wel wat verbeterpunten die ik ga proberen maar stel dat het rendement hoger blijkt te zijn tijdens het brouwen. Is het dan gewoon koken totdat ik het juiste volume heb bereikt? (20,8 ltr). Of een vaste kookduur aanhouden? Of misschien wel het SG na koken wat uit BrouwHulp komt aanhouden?

Bedankt!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Tweede brouwsel, een tripel
« Reactie #1 Gepost op: 05-10-2019 08:38 u »
Prima recept, lekker gaan brouwen

1) 15 gram gist heb je volgens Mrmalty nodig
2) Koriander open breken en gewoon los meekoken
3) Reken minstens met 70% rendement, dat haal je makkelijk. Verder adviseer ik je gewoon je recept te volgen en veel metingen (SG en Volume) te doen. Zo leer je je proces kennen en kan je volgende recepten erop aanpassen. Als je rendement hoger is heb je of meer bier of meer alcohol. Beide lijkt me geen probleem.

Hou er rekening mee dat de maatverdeling van je pan fout kan zijn. Met dit tooltje en een meetlat kan je de inhoud controleren: https://www.omnicalculator.com/math/cylinder-volume

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tweede brouwsel, een tripel
« Reactie #2 Gepost op: 05-10-2019 20:49 u »
Prima recept, niets mis mee. Heb zelf geen ervaring met deze gist in een tripel, wel in een moutige dubbel, ben benieuwd hoe die je bevalt!

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Tweede brouwsel, een tripel
« Reactie #3 Gepost op: 06-10-2019 08:35 u »
Misschien nog iets minder dik maischen, 3.5 liter per kg mout omdat er nog behoorlijk wat wort onder moutkoker zit. Maar als je met een hoger rendement rekent heb je ook al minder mout nodig.

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 138
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Tweede brouwsel, een tripel
« Reactie #4 Gepost op: 06-10-2019 11:04 u »
Bedankt!

Ik zal het rendement eens aanpassen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.025
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Tweede brouwsel, een tripel
« Reactie #5 Gepost op: 06-10-2019 12:29 u »
Minder lang koken.
Abbaye werkt zeer goed op 20 °C.
Koriander weglaten, deze gist geeft al zoveel aroma, koriander maakt er een rommeltje van.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tweede brouwsel, een tripel
« Reactie #6 Gepost op: 06-10-2019 14:54 u »
Minder lang koken.
Abbaye werkt zeer goed op 20 °C.
Koriander weglaten, deze gist geeft al zoveel aroma, koriander maakt er een rommeltje van.

Vind je dat ook bij de BE 256? Die heb ik namelijk op het programma staan met koriander

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 138
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Tweede brouwsel, een tripel
« Reactie #7 Gepost op: 09-10-2019 19:49 u »
Even een update...

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptMennekes Tripel
Brouwdatum
BierstijlTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
19,05 lDommelen Brabant water
5,10 mlMelkzuur
7,54 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
34 mg/l1 mg/l64 mg/l71 mg/l12 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC75,0 %
0,79 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC11,9 %
0,27 kgAroma 50Dingemans50 EBC4,0 %
0,61 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C5 min.20 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,1 gStyrian Goldingspellets3,4%60 min.21,8 IBU
20,0 gSaazpellets3,4%20 min.3,7 IBU
20,0 gSaazpellets3,4%7 min.2,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gLallemand Abbayebovengist


De volgende aanpassingen heb ik gedaan:
- Rendement van 65% naar 70% gezet
- Koriander er uit gehaald
- Kooktijd naar 70 minuten
- Andere verhouding water. Meer water bij maļschen. Normaal is het 1/3 ongeveer spoelwater volgens mij, maar omdat het inderdaad een dik beslag zou zijn is er de kans dat mijn ketel weer droog gaat koken.
- Gist heb ik nog steeds op 11 gram staan maar moet ik daar een 2e zakje bijgooien? Is voor mij geen probleem maar indien niet nodig dan niet natuurlijk.

Volgens mij is het zo een beter recept geworden. Ik ga deze voor het eerst ook in een Brew Bucket laten vergisten dus ik ben benieuwd.
Nog tips verder?

Bedankt!

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Tweede brouwsel, een tripel
« Reactie #8 Gepost op: 09-10-2019 19:54 u »
Succes en veel plezier met brouwen, laat maar weten hoe het is gegaan

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tweede brouwsel, een tripel
« Reactie #9 Gepost op: 09-10-2019 22:40 u »
Nou maar hopen dat je 70% rendement gaat halen. ;) Aan het recept is niets mis, gewoon zo brouwen. Later als het bier klaar is kan je pas bedenken hoe je het volgende keer bij kan sturen.
Succes
 :brouwen:

Tags: