Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg  (gelezen 1244 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Gepost op: 08-09-2019 22:37 u »
Ik heb een bier geproefd en de smaak valt mij tegen er zit een bijsmaak aan.
En die is wel overheersend.
Het is namelijk diacetyl smaak (boterbabbelaars).
Maar het zit al op de fles en de hergisting op fles heeft al plaats gevonden, weet iemand hoe ik die bijsmaak kan verminderen of weg krijgen.
Is dit nog mogelijk
 :huilen: :huilen: :huilen:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Carlo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Ik heb geen drank probleem,alleen als het op is!
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #1 Gepost op: 09-09-2019 08:30 u »
Ik heb een bier geproefd en de smaak valt mij tegen er zit een bijsmaak aan.
En die is wel overheersend.
Het is namelijk diacetyl smaak (boterbabbelaars).
Maar het zit al op de fles en de hergisting op fles heeft al plaats gevonden, weet iemand hoe ik die bijsmaak kan verminderen of weg krijgen.
Is dit nog mogelijk
 :huilen: :huilen: :huilen:


Als je bier een boterachtige smaak heeft heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met diacetyl. Dit kan zorgen voor een smaak en geur die je doen denken aan een boterbabbelaar. Diacetyl wordt aangemaakt door de gist tijdens de hoofdvergisting. Normaal gesproken neemt de gist dit tijdens de nagisting weer op. Als je bier die boterachtige smaak en geur heeft, is dit proces waarschijnlijk niet optimaal verlopen.

Een gebrek aan gezonde gistcellen kan een oorzaak zijn van diacetyl. Een ander veel gehoorde oorzaak is het hebben van te weinig geduld. Als je het vergistingsvat te snel koud weg zet, geef je de gist geen kans om de diacetyl op te nemen. Een andere oorzaak voor die boterachtige smaakafwijking zijn ongewenste bacteriën die een infectie veroorzaken.

De belangrijkste tip om diacetyl te voorkomen is regel 1 van het brouwen: zorg voor een schone brouwplek! Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende gist toevoegt om zijn werk te kunnen doen. Zorg ervoor dat deze op het begin van de vergisting goed is belucht. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het wort is het gistingsvat te laten kletteren, maar dit kan ook met speciale beluchtingssystemen. 

Carlo

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.626
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #2 Gepost op: 09-09-2019 09:38 u »
Wat je nu kunt doen is geduld oefenen, als het goed is breekt de gist het weer af. Kan een week of twee - drie duren,

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #3 Gepost op: 09-09-2019 21:13 u »
Wat je nu kunt doen is geduld oefenen, als het goed is breekt de gist het weer af. Kan een week of twee - drie duren.

Dat wil heel vaak werken, slecht in een heel enkel geval is de botersmaak blijvend. Ligt eerlijk gezegd ook aan de gist. Sommige (sterk flocculerende) Engelse en Ierse gisten hebben de neiging meer diacetyl in het bier te laten.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #4 Gepost op: 09-09-2019 22:14 u »
Wat je nu kunt doen is geduld oefenen, als het goed is breekt de gist het weer af. Kan een week of twee - drie duren,

Ingo

Moet dat nog op een bepaalde temperatuur voor een optimale werking.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #5 Gepost op: 09-09-2019 22:18 u »
Dat wil heel vaak werken, slecht in een heel enkel geval is de botersmaak blijvend. Ligt eerlijk gezegd ook aan de gist. Sommige (sterk flocculerende) Engelse en Ierse gisten hebben de neiging meer diacetyl in het bier te laten.

Ik heb Fermentis biergist gedroogd SafAle BE-256 (Abbaye) gebruikt voor mijn bier.
Kan dit ook een oorzaak hebben

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.626
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #6 Gepost op: 09-09-2019 22:18 u »
Kamertemperatuur. De koelkast is veel te koud,

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #7 Gepost op: 09-09-2019 22:19 u »
Moet dat nog op een bepaalde temperatuur voor een optimale werking.

20 tot 25 șC. Niet voor niets is dat de temperatuur in veel "warme kamers" bij professionele brouwerijen.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.403
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #8 Gepost op: 10-09-2019 20:55 u »
20 tot 25 șC. Niet voor niets is dat de temperatuur in veel "warme kamers" bij professionele brouwerijen.
En geduld is ook belangrijk 8)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #9 Gepost op: 10-09-2019 21:26 u »
En geduld is ook belangrijk 8)

Het geduld wordt minder op de proef gesteld bij temperaturen tussen de 20 en 25 șC.  ;D

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 323
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #10 Gepost op: 11-09-2019 17:18 u »
Aan het eind van de hoofdvergisting een diacetylrust toevoegen help vaak. 2 dagen 2 graden hoger dan de hoofdvergisting.
Als het er toch in zit, is dit de meeste gevallen na 4 weken op fles verdwenen.


Ik heb enkele keren meegmaakt dat voor het bottelen geen diacetyl aanwezig was.
Na enkele weken wel. Uiteindelijk verdwijnt het.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.948
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #11 Gepost op: 11-09-2019 19:45 u »
Diacetylrust is voor ondergistende bieren.

Een bovengistend bier heeft er zelden last van, en als het zo is, dan is er weinig aan te doen. Dan was je gist niet vitaal genoeg.

Maar weet je zeker dat het diacetyl is? O zo moeilijk om geuren te herkennen.


Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #12 Gepost op: 11-09-2019 22:59 u »
Diacetylrust is voor ondergistende bieren.

Een bovengistend bier heeft er zelden last van, en als het zo is, dan is er weinig aan te doen. Dan was je gist niet vitaal genoeg.

Maar weet je zeker dat het diacetyl is? O zo moeilijk om geuren te herkennen.
Ja ik weet het niet zeker natuurlijk, ben geen keurmeester.
Maar ik heb toch een bijsmaak die mij aan boter of iets in die smaak doet denken.
Dit is ook de 1e keer dat ik het heb, heb zo'n 50 brouwsels gebrouwen inmiddels.
Dus zou kunnen dat ik een keer pech heb.
Heb ze nu op 23.5 graden staan in de kast ,dus 2 a 3 weken laten staan en dan proeven.
Afwachten   :proost: :proost:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.948
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #13 Gepost op: 12-09-2019 00:04 u »
Ja ik weet het niet zeker natuurlijk, ben geen keurmeester.

Keurmeesters weten ook niet alles hoor. Dat zijn ook hobbyproevers, die heel erg hun best doen, en te goeder trouw rapporteren, laat dat voorop staan. Maar proeven en herkennen in een anoniem bier is niet eenvoudig. Het vergt veel tijd en veel oefening onder begeleiding van experts om geuren/aromas te leren herkennen.

Ik zou eens een workshop willen geven voor de forummers over smaak en geur en aroma en mondgevoel en uitzicht en hoe dat eigenlijk werkt in het menselijk lichaam.
Hey Jacques, als er weer eens een bijeenkomst is, dan doe ik dat graag. Zullen we iets afspreken?

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #14 Gepost op: 12-09-2019 00:14 u »
Keurmeesters weten ook niet alles hoor. Dat zijn ook hobbyproevers, die heel erg hun best doen, en te goeder trouw rapporteren, laat dat voorop staan. Maar proeven en herkennen in een anoniem bier is niet eenvoudig. Het vergt veel tijd en veel oefening onder begeleiding van experts om geuren/aromas te leren herkennen.

Ik zou eens een workshop willen geven voor de forummers over smaak en geur en aroma en mondgevoel en uitzicht en hoe dat eigenlijk werkt in het menselijk lichaam.
Hey Jacques, als er weer eens een bijeenkomst is, dan doe ik dat graag. Zullen we iets afspreken?

ik heb u een PM gestuurd  over dit bericht

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #15 Gepost op: 12-09-2019 17:17 u »
Ik zou eens een workshop willen geven voor de forummers over smaak en geur en aroma en mondgevoel en uitzicht en hoe dat eigenlijk werkt in het menselijk lichaam.
Hey Jacques, als er weer eens een bijeenkomst is, dan doe ik dat graag. Zullen we iets afspreken?

Mogelijk komt er over niet al te veel tijd een bijeenkomst.
We zouden samen wat kunnen doen. Ook door mij zijn redelijk veel workshops gegeven op dit vlak...

Offline de Machtige Wil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #16 Gepost op: 12-09-2019 18:02 u »
Ik zou eens een workshop willen geven voor de forummers over smaak en geur en aroma en mondgevoel en uitzicht en hoe dat eigenlijk werkt in het menselijk lichaam.

Dit lijkt mij super interessant.

Offline CommissarBas

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • De Sleutelkrab
Re: Hoe krijg ik de diacetyl bijsmaak weg
« Reactie #17 Gepost op: 13-09-2019 14:13 u »
Doe mij ook zo'n workshop..! :-)

Tags: