Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Winter tripel  (gelezen 1284 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Streppel

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Winter tripel
« Gepost op: 08-09-2019 15:07 u »
Op basis van de Westmalle Tripel wil ik een lekkere kruidige winterse tripel brouwen. Hebben jullie tips voor specerijen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winter tripel
« Reactie #1 Gepost op: 08-09-2019 15:48 u »
Op basis van de Westmalle Tripel wil ik een lekkere kruidige winterse tripel brouwen. Hebben jullie tips voor specerijen?

Westmalle Tripel en specerijen zijn twee dingen die niet samengaan.

Het kruidige van Westmalle komt uit de gist en de hop. Bij dit bier worden geen kruiden gebruikt wel een zeer stevige suikergift.

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 415
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Winter tripel
« Reactie #2 Gepost op: 08-09-2019 15:59 u »
Op het forum staan genoeg recepten voor tripel, onder 'bewezen recepten'. Ff zoeken....  :biersmile:

Offline Snelbier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winter tripel
« Reactie #3 Gepost op: 08-09-2019 16:56 u »
Misschien zoeken naar 'kerstbier' ??
En graag terugmelden.. Ben ik ook gered.
==============
Zonder gein: Westmalle 'verbouwen' is vloeken in de kerk.
Mag 'beter' worden (volgens jou), maar noem het géén Westmalle meer.
Definieer je smaak, liefst aan de hand van commerciële bieren.
Levert gegarandeerd zinvolle tips op.
Merry Xmas, Snelbier

Offline Streppel

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winter tripel
« Reactie #4 Gepost op: 09-09-2019 09:57 u »
Westmalle Tripel en specerijen zijn twee dingen die niet samengaan.

Het kruidige van Westmalle komt uit de gist en de hop. Bij dit bier worden geen kruiden gebruikt wel een zeer stevige suikergift.

Mee oneens. Onlangs een Westmalle nagebrouwen met peper, citroengras en gember. Dit was zeer smaakvol

Offline Streppel

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winter tripel
« Reactie #5 Gepost op: 09-09-2019 09:58 u »
We hebben basis recept voor Westmalle. Maar die naam draagt het niet meer, erg lekker met kaneel

Misschien zoeken naar 'kerstbier' ??
En graag terugmelden.. Ben ik ook gered.
==============
Zonder gein: Westmalle 'verbouwen' is vloeken in de kerk.
Mag 'beter' worden (volgens jou), maar noem het géén Westmalle meer.
Definieer je smaak, liefst aan de hand van commerciële bieren.
Levert gegarandeerd zinvolle tips op.
Merry Xmas, Snelbier

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.704
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Winter tripel
« Reactie #6 Gepost op: 09-09-2019 12:26 u »
Mee oneens. Onlangs een Westmalle nagebrouwen met peper, citroengras en gember. Dit was zeer smaakvol
Wel smaakvol, maar dan is het geen Westmalle Tripel als daar geen kruiden inzitten zoals Jacques aangaf.

Geeft niet want waarom zou je niet gewoon je eigen tripel recept maken als je die beter vindt dan Westmalle Tripel. Bier klonen en een lekker bier brouwen zijn 2 verschillende dingen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winter tripel
« Reactie #7 Gepost op: 09-09-2019 20:49 u »
Mee oneens. Onlangs een Westmalle nagebrouwen met peper, citroengras en gember. Dit was zeer smaakvol

Dan brouw je geen kloon van Westmalle Tripel, maar een geheel ander bier. Zoals Hans ook schrijft gaan er geen kruiden in dit bier. Een tripel heeft het ook niet nodig. Sinds de nodige jaren geleden Tripel Karmeliet op de markt verscheen denken veel mensen dat in een tripel kruiden thuishoren maar dat is niet het geval. Een tripel kan, net zoals een dubbel, goed gebrouwen zonder kruiden.

Offline Wil1

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: 00
Re: Winter tripel
« Reactie #8 Gepost op: 10-09-2019 12:33 u »
Laurier, kruidnagel en steranijs. Heb ooit een wintertripel gebrouwen met deze kruiden. Erg lekker. Zorg wel dat je kruiden in balans zijn.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winter tripel
« Reactie #9 Gepost op: 10-09-2019 21:13 u »
Laurier, kruidnagel en steranijs. Heb ooit een wintertripel gebrouwen met deze kruiden. Erg lekker. Zorg wel dat je kruiden in balans zijn.

Dan brouw je geen tripel maar een lichtgekleurd winterbier...

Offline Streppel

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winter tripel
« Reactie #10 Gepost op: 12-09-2019 20:40 u »
Laurier, kruidnagel en steranijs. Heb ooit een wintertripel gebrouwen met deze kruiden. Erg lekker. Zorg wel dat je kruiden in balans zijn.

Welke hoeveelheden heb jij toegevoegd en wanneer heb je dit er bij gedaan

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.265
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Winter tripel
« Reactie #11 Gepost op: 13-09-2019 00:16 u »
Dan brouw je geen tripel maar een lichtgekleurd winterbier...

Dat is natuurlijk een beetje spelen met definities. Als je in essentie een tripel brouwt, maar mét kruiden, mag je het wat mij betreft best een wintertripel noemen. Neem nou de hertog Jan winter van weleer, een prachtige tripel met kruiden!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winter tripel
« Reactie #12 Gepost op: 13-09-2019 13:59 u »
Dat is natuurlijk een beetje spelen met definities. Als je in essentie een tripel brouwt, maar mét kruiden, mag je het wat mij betreft best een wintertripel noemen. Neem nou de hertog Jan winter van weleer, een prachtige tripel met kruiden!

Dat was geen tripel maar een winterbier... Is ook als zodanig op de markt gebracht.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.704
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Winter tripel
« Reactie #13 Gepost op: 14-09-2019 07:54 u »
Karmeliet? Tripel met kruiden. Wat is de grens van wat je nog Tripel mag noemen volgens de definitie? Of is het woord definitie hier toch een vaag begrip?

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Winter tripel
« Reactie #14 Gepost op: 14-09-2019 11:33 u »
Kan allemaal wel, maar in principe laat je in een tripel de kruiden er niet uitknallen. Tenzij er zelf gewoon zin in hebt :brouwen:
Kijk hier maar eens voor het stijladvies:
http://www.bjcp.org/style/2015/26/26C/belgian-tripel/

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winter tripel
« Reactie #15 Gepost op: 14-09-2019 21:56 u »
Karmeliet? Tripel met kruiden. Wat is de grens van wat je nog Tripel mag noemen volgens de definitie? Of is het woord definitie hier toch een vaag begrip?

Karmeliet is voor mij geen tripel maar een zwaar witbier...

In een tripel hoort niet een kruidige smaak de boventoon voeren. Esters, hogere alcoholen en kruidig hoppig zijn de kenmerkende smaken. Maar er zijn "tripels" is redelijk kruidig zijn.

Het komt overigens vaker voor dat de grenzen van bierstijlen niet scherp te trekken zijn.

Tags: