Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen  (gelezen 538 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jelle82

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: de
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Gepost op: 04-09-2019 16:32 u »
Om de temperatuur van het beslag te meten tijdens het maischen gebruik ik de digitale sondethermometer van Brewferm.

Ik maisch in een weckketel* en de temperatuur die de thermometer hangt af van de plek van de sonde in het beslag. Ook als ik door het beslag roer, verspringt de temperatuur zomaar 5-8 graden (naar boven en onder), zonder dat deze weer zakt of stijgt naar de oorspronkelijke temperatuur. Of als ik de sonde helemaal in het beslag stop, krijg ik andere waardes als aan de buitenkant... Soms aan de buitenkant zelfs hogere temperaturen...  :weetniet: Zeer frusterend.

Ik ben een beetje ten einde raad. Heeft iemand tips of trucs?

* na vier brouwsels zonder isolatie aan de buitenkant, heb ik mijn vijfde brouwsel met isolatie gebrouwen. Maar ook hier grote temperatuurschommelingen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.931
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #1 Gepost op: 04-09-2019 16:47 u »
Om een goede meting te kunnen doen, moet je wel een zo homogeen mogelijk beslag hebben. Dus een goed beslag maken, in eerste instantie goed roeren, en dan meten. Wanneer je verwarmt tijdens het maischen ook eventueel roeren om zo weer een homogene massa te krijgen. En eventueel een andere thermometer ernaast gebruiken, om te 'ijken' of je huidige thermometer misschien wel de storende factor is.

Succes!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.947
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #2 Gepost op: 04-09-2019 16:54 u »
Zodra je het beslag verwarmt moet je roeren, continu, altijd, zonder te stoppen. De thermostaat van de weckketel kan je vergeten, die doet niet mee, die werkt enkel voor water. Meet apart met je sondethermometer, en blijf roeren. Ook nadat de verwarming uit is, nog even doorroeren om de warmte die nog in de bodem zit te verdelen.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 792
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #3 Gepost op: 04-09-2019 18:03 u »
Zodra je het beslag verwarmt moet je roeren, continu, altijd, zonder te stoppen. De thermostaat van de weckketel kan je vergeten, die doet niet mee, die werkt enkel voor water. Meet apart met je sondethermometer, en blijf roeren. Ook nadat de verwarming uit is, nog even doorroeren om de warmte die nog in de bodem zit te verdelen.
Absoluut blijven roeren tot enkele minuten nadat je hebt bijverwarmd. Ik brouw al jaren met een Weckketel. Het temperatuurverschil tussen onder (thermostaat weckketel) en boven (digitale thermometer die ik er af en toe in steek) is meestal maar een graad of 2. Daar kan ik mee leven. Isoleren is prima maar regelmatig roeren is echt wel nodig.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.947
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #4 Gepost op: 04-09-2019 18:24 u »
Absoluut blijven roeren tot enkele minuten nadat je hebt bijverwarmd. Ik brouw al jaren met een Weckketel. Het temperatuurverschil tussen onder (thermostaat weckketel) en boven (digitale thermometer die ik er af en toe in steek) is meestal maar een graad of 2. Daar kan ik mee leven. Isoleren is prima maar regelmatig roeren is echt wel nodig.

Roer ook verticaal, in tegenstelling tot horizontaal.

Bij vertikaal roeren haal je de onderkant naar boven. Bij horizontaal roeren draai je de boel in het rond. De bedoeling is dat je het aan de bodem opgewarmde wort naar boven haalt en mengt met het koelere wort. Vertikaal roeren dus.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 792
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #5 Gepost op: 04-09-2019 19:04 u »
Roer ook verticaal, in tegenstelling tot horizontaal.

Bij vertikaal roeren haal je de onderkant naar boven. Bij horizontaal roeren draai je de boel in het rond. De bedoeling is dat je het aan de bodem opgewarmde wort naar boven haalt en mengt met het koelere wort. Vertikaal roeren dus.
Moet je zeker doen. Wel opletten voor oxidatie dus voorzichtig van onder naar boven roeren en er geen lucht in kloppen.
EBC, wij worden op de duur nog vrienden. 😉

Offline jelle82

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: de
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #6 Gepost op: 04-09-2019 20:49 u »
Dank allen! Is uiteraard allemaal heel logisch. Bij mijn volgende brouwsel zal ik hierop letten. Ik ben ervan uitgegaan dat ik de sonde er gewwon in kan steken tijdens het maischen en op mijn gemak  kan meten, maar uiteraard moet ik ook roeren, etc.

Absoluut blijven roeren tot enkele minuten nadat je hebt bijverwarmd. Ik brouw al jaren met een Weckketel. Het temperatuurverschil tussen onder (thermostaat weckketel) en boven (digitale thermometer die ik er af en toe in steek) is meestal maar een graad of 2. Daar kan ik mee leven. Isoleren is prima maar regelmatig roeren is echt wel nodig.

Goed om te weten dat er ook andere brouwers zijn die met weckketels brouwen. Van de (al wat in de jaren gekomen) weckkettels die ik gebruik vertrouw ik de thermostaten voor geen meter. ;) Maar ze voldoen prima om met de hobby te beginnen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.947
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #7 Gepost op: 04-09-2019 22:14 u »
EBC, wij worden op de duur nog vrienden. 😉

Ondanks de soms stroeve woorden, zal ik altijd vriend zijn. Proost Koen!  :biersmile:

Offline ExPeteriment

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #8 Gepost op: 04-09-2019 23:23 u »
Roer ook verticaal, in tegenstelling tot horizontaal.

Bij vertikaal roeren haal je de onderkant naar boven. Bij horizontaal roeren draai je de boel in het rond. De bedoeling is dat je het aan de bodem opgewarmde wort naar boven haalt en mengt met het koelere wort. Vertikaal roeren dus.
Al brouw ik niet in een weckketel, roeren doe ik vaak, en niet alleen rondjes. Dat is wel vermoeiend en geestdodend. Laatst heb ik een nieuwe mengstaaf (zo'n betonmenggeval) op mijn boormachine gezet, en die op laag toerental het werk laten doen. Zo nu en dan er even doorheen en het is gepiept. Is dat een optie of te grof geweld?

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 410
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #9 Gepost op: 05-09-2019 01:04 u »
Dat is wel vermoeiend en geestdodend.

Potverdorie waar is de echte brouwersspirit gebleven?   :nut: :nut: :nut:
Na een week op kantoor is er toch niks mooier dan een uurtje in een pan met wort roeren, alle tijd om je zonden van de week te overdenken  :proost2:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.687
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #10 Gepost op: 05-09-2019 05:01 u »
Potverdorie waar is de echte brouwersspirit gebleven?   :nut: :nut: :nut:
Na een week op kantoor is er toch niks mooier dan een uurtje in een pan met wort roeren, alle tijd om je zonden van de week te overdenken  :proost2:
Ik heb ooit toch maar voor en elektrisch aangedreven roerwerk gekozen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.687
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #11 Gepost op: 05-09-2019 05:04 u »
Al brouw ik niet in een weckketel, roeren doe ik vaak, en niet alleen rondjes. Dat is wel vermoeiend en geestdodend. Laatst heb ik een nieuwe mengstaaf (zo'n betonmenggeval) op mijn boormachine gezet, en die op laag toerental het werk laten doen. Zo nu en dan er even doorheen en het is gepiept. Is dat een optie of te grof geweld?
Zolang je maar geen lucht in het beslag slaat. zorgen dat het ding het beslag omhoog trekt dus.

Offline ExPeteriment

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #12 Gepost op: 05-09-2019 15:49 u »
Zolang je maar geen lucht in het beslag slaat. zorgen dat het ding het beslag omhoog trekt dus.
Dat was gelukt. Ik heb boormachine pas gestart toen het menggedeelte in het beslag zat en er pas weer uitgehaald toen die was gestopt, daarna afgeklopt.

Offline ExPeteriment

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schommelingen bij meten temperatuur tijdens maischen
« Reactie #13 Gepost op: 05-09-2019 15:57 u »
Potverdorie waar is de echte brouwersspirit gebleven?   :nut: :nut: :nut:
Na een week op kantoor is er toch niks mooier dan een uurtje in een pan met wort roeren, alle tijd om je zonden van de week te overdenken  :proost2:
Daar zit wat in. Het voelde toch een beetje als vloeken in de kerk. De te overdenken zonden stapelden zich maar op.

Toch maakten het in een mum verkregen homogene beslag, met goed verdeelde temperatuur, de tijd die ik had om zuurgraad te meten en aan te zuren en het sg/rendement dat boven verwachting was, veel goed.

Tags: maischen